Ordine de plata: Orice greseala de redactare poate costa scump

Bancile taxeaza cu comisioane ridicate greselile facute de clienti in cazul operatiunilor curente. Un ordin de plata cu o informatie eronata poate scoate din buzunarul clientului cateva zeci de euro pentru remediere, sub forma unui comision de investigatie.

Daca ordinul de plata contine o informatie gresita, dar este executat de banca, revocarea lui si restituirea bancilor impun plata unor comisioane spreciale.

Acestea pot fi comisioane de investigatie si comisioane de restituire si pot ajunge, in functie de fiecare banca in parte pana la cateva zeci de euro.

Spre exemplu, daca o firma doreste sa isi plateasca furnizorii din afara tarii si greseste ordinul de plata, poate ajunge sa achite peste 50 euro pentru anularea acestuia si returnarea sumelor.

Sfaturi pentru evitarea problemelor


1.    Verificati intotdeauna lista de tarife si comisioane a bancii cu care lucrati. Daca nu stiti ce presupune un anumit comision intrebati functionarul bancar, pentru a nu avea surprize neplacute pe viitor.

2.    Indiferent daca plata se face in tara sau strainatate trebuie sa cunoasteti codul IBAN al clientului sau codul BIC al bancii. Platile se fac in primul rand in functie de codul IBAN si nu in functie de numele beneficiarului. Tocmai de aceea una dintre cele mai frecvente greseli este trecerea unui cod IBAN sau BIC gresit sau incomplet pe ordinul de plata si neverificarea corespondentei dintre codul si numele clientului.  

3.    Inainte de a plasa un ordin de plata, verificati de doua ori informatiile inscrise. Daca depuneti ordinul de plata la ghiseu, asigurati-va ca ofiterul bancii verifica corespondenta dintre codul IBAN platitor si numele titularului.

Daca beneficiarul are cont deschis la aceeasi banca, verificati corespondenta si in cazul acestuia.

4.    Pentru plata facturilor, majoritatea bancilor au pus la punct sabloane, astfel incat sa elimine pe cat posibil greselile. Sabloanele pot fi gasite in special in cazul serviciului de internet banking, astfel incat clientul nu mai introduce manual numele furnizorului de utilitati si codul IBAN, aceste informatii fiind predefinite intr-o lista.

5.    Daca va dati seama de o greseala, anuntati imediat banca platitoare. Este posibil ca ordinul de plata sa nu fi fost operat si sa poata fi retras la timp pentru a evita eventualele comisioane de investigatie.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

GHIDURI


Conturi curente

Fiecare cont curent are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN, el fiind recunoscut la nivel international. Totul despre codul IBAN, cont curent, plati, comisioane, extras de cont si alte intrebari in Ghidul Conturi curente.

Inapoi sus