top banner

Ordine de plata: Orice greseala de redactare poate costa scump

22 Iunie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Ordine de plata: Orice greseala de redactare poate costa scump

Bancile taxeaza cu comisioane ridicate greselile facute de clienti in cazul operatiunilor curente. Un ordin de plata cu o informatie eronata poate scoate din buzunarul clientului cateva zeci de euro pentru remediere, sub forma unui comision de investigatie.
Daca ordinul de plata contine o informatie gresita, dar este executat de banca, revocarea lui si restituirea bancilor impun plata unor comisioane spreciale.
Acestea pot fi comisioane de investigatie si comisioane de restituire si pot ajunge, in functie de fiecare banca in parte pana la cateva zeci de euro.
Spre exemplu, daca o firma doreste sa isi plateasca furnizorii din afara tarii si greseste ordinul de plata, poate ajunge sa achite peste 50 euro pentru anularea acestuia si returnarea sumelor.
Sfaturi pentru evitarea problemelor
1.    Verificati intotdeauna lista de tarife si comisioane a bancii cu care lucrati. Daca nu stiti ce presupune un anumit comision intrebati functionarul bancar, pentru a nu avea surprize neplacute pe viitor.
2.    Indiferent daca plata se face in tara sau strainatate trebuie sa cunoasteti codul IBAN al clientului sau codul BIC al bancii. Platile se fac in primul rand in functie de codul IBAN si nu in functie de numele beneficiarului. Tocmai de aceea una dintre cele mai frecvente greseli este trecerea unui cod IBAN sau BIC gresit sau incomplet pe ordinul de plata si neverificarea corespondentei dintre codul si numele clientului.  
3.    Inainte de a plasa un ordin de plata, verificati de doua ori informatiile inscrise. Daca depuneti ordinul de plata la ghiseu, asigurati-va ca ofiterul bancii verifica corespondenta dintre codul IBAN platitor si numele titularului.
Daca beneficiarul are cont deschis la aceeasi banca, verificati corespondenta si in cazul acestuia.
4.    Pentru plata facturilor, majoritatea bancilor au pus la punct sabloane, astfel incat sa elimine pe cat posibil greselile. Sabloanele pot fi gasite in special in cazul serviciului de internet banking, astfel incat clientul nu mai introduce manual numele furnizorului de utilitati si codul IBAN, aceste informatii fiind predefinite intr-o lista.
5.    Daca va dati seama de o greseala, anuntati imediat banca platitoare. Este posibil ca ordinul de plata sa nu fi fost operat si sa poata fi retras la timp pentru a evita eventualele comisioane de investigatie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul