In era digitala, europenii continua sa prefere cash-ul

Sustinatorii schemelor de plati digitale vor sa incetateneasca ideea ca viitorul fara cash este foarte aproape, desi trei sferturi din platile la punctele de vanzare din zona euro sunt inca realizate cu cash. Datele provin dintr-un sondaj derulat de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru a marca lansarea noii bancnote de 50 de euro.

“Chiar si in aceasta era digitala, numerarul ramane esential in economia noastra. Un studiu in curs asupra utilizarii banilor, comandat de catre BCE, arata ca peste trei sferturi din platile realizate la punctele de vanzare din zona euro sunt cu ajutorul numerarului. In termeni tranzactionali, asta inseamna usor peste jumatate.”, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.

Sondajul este bazat pe jurnalul zilnic completat de peste 65.000 de respondenti intre octombrie 2015 si iulie 2016. Participantilor la sondaj li s-a cerut sa noteze toate platile facute la punctele de vanzare, precum supermarket-urile, magazinele cu bunuri de folosinta indelungata, baruri, restaurante si chioscurile de strada.

Sondajul ECB a fost derulat in 17 tari. Totodata, sondaje asemanatoare au fost derulate, pe baza unei metodologii similare, de catre bancile nationale din Germania si Olanda.

Cum arata noua bancnota de 50 de euro?

Bancnota de 50 de euro este cea mai des utilizata la nivelul zonei euro, cu peste noua miliarde de exemplare in circulatie, reprezentand 46% din valoarea tuturor bancnotelor euro in circulatie.

Noua bancnota de 50 de euro a intrat de marti in circulatie si contine elemente suplimentare de securitate, menite sa ingreuneze falsificarea. Pentru a nu crea confuzii, noua bancnota are tot culoarea portocalie, ca si cea pe care o inlocuieste.

Elementele de securitate ale acesteia includ o fereastra cu portret plasata in partea de sus a hologramei, ce devine transparenta daca este privita in lumina. Fereastra contine un portret al zeitei Europa, din mitologia greaca, vizibila pe ambele fete ale bancnotei. Acelasi portret este vizibil si in filigran, alaturi de numarul „50” in nuanta verde-smarald. De asemenea, noua bancnota mai contine si zone imprimate in relief pentru cei cu deficiente de vedere.

Aceasta este cea de-a patra bancnota din seria "Europa", dupa cea de 5 euro care a intrat in circulatie in luna mai 2013, urmata, la sfarsitul lunii septembrie 2015, de noua bancnota de 10 euro, iar in noiembrie 2015 de noua bancnota de 20 euro.

Bancnotele din seria "Europa" cu denominari mai mari (100 de euro si 200 de euro) vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, insa nu si bancnotele de 500 de euro.

In paralel, actualele bancnote euro, emise in luna ianuarie 2002, vor fi retrase treptat din circulatie. BCE este responsabila de emiterea de monede si bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea monedelor si bancnotelor revine bancilor centrale nationale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

GHIDURI


Conturi curente

Fiecare cont curent are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN, el fiind recunoscut la nivel international. Totul despre codul IBAN, cont curent, plati, comisioane, extras de cont si alte intrebari in Ghidul Conturi curente.

Inapoi sus