Cum poti plati la magazin cu ajutorul unui QR code?

Implementarea platii cu cardul avanseaza cu dificultate in mediul rural, acolo unde vanzarile comerciantilor sunt reduse, astfel ca achizitionarea terminalelor de plata este nejustificat de scumpa. O solutie pentru inlocuirea aparaturii necesare platii cu cardul ar fi plata prin QR code. Cum functioneaza?

Legea cash back, care ar fi trebuit sa impulsioneze plata cu cardul in special in zonele in care infrastructura bancara nu a patruns suficient, nu si-a atins scopul propus. Actul normativ a fost modificat de mai multe ori si, in varianta finala, plata cu cardul a ramas obligatorie doar pentru comerciantii cu cifra de afaceri anuala mai mare de 50.000 de euro. In varianta initiala, pragul minim era de 10.000 de euro.

In aceste conditii, 73% din totalul comerciantilor autorizati raman in afara ariei de acoperire a legii, astfel incat acestia nu sunt obligati sa accepte plata cu cardul, desi aceasta modalitate de plata ar aduce o serie de avantaje pentru consumatori fata de plata in numerar, asa cum arata trainingul BaniIQ.

#banner_x1#Unul din argumentele care a dus la modificarea legii a fost costul mult prea mare al implementarii platii cu cardul pentru comercianti (instalarea unui POS si realizarea conexiunilor cu banca). Doar pentru un terminal de plata, un comerciant ar trebui sa plateasca aproximativ 250 - 300 de euro, cheltuiala nejustificata avand in vedere ca pot exista luni in care nu are loc nici o tranzactie cu cardul.

In aceste conditii, plata cu ajutorul unui QR code ar putea reprezenta o alternativa la plata cash sau cu cardul in zonele mai izolate, in care comerciantii nu isi pot permite infrastructura bancara.
 
Cum se deruleaza o plata prin QR code? 
 
Pentru acest mecanism, comerciantul trebuie doar sa afiseze un astfel de cod, care sa contina toate datele necesare efectuarii platii, clientul scaneaza codul cu smartphone-ul (cu ajutorul unei aplicatii) si astfel realizeaza plata. Dupa scanarea codului, clientului ii apar pe ecran detaliile despre comerciant si nu trebuie decat sa selecteze costul serviciului in mod manual, in cazul in care acesta nu este deja inmagazinat in cod, si sa plateasca.

Exista o solutie si pentru cei care au telefoane mai vechi, fara acces la internet. Este vorba de un cod numeric, ce trebuie transmis prin SMS, alaturi de suma de plata, si astfel plata a fost realizata.
 
Costul pentru comerciant este infim, pentru ca QR code-ul se tipareste pe o foaie de hartie care se afiseaza in magazin, la casa de marcat.

Pentru implementarea unui astfel de mecanism, insa, trebuie ca si bancile sa faca o serie de modificari la nivelul sistemelor tehnice pentru a-l putea integra.
 
Teghnologia nu este noua, insa pana la finalul anului trecut un QR cod putea fi folosit de o banca doar pentru clientii proprii. Procedeul a fost, insa, standardizat, astfel ca acum, odata pus la comerciant, QR codul poate accepta plata cu orice tip de card.
 
Solutia va putea fi utilizata si in comertul online, unde 85% din plati se realizeaza cash la livrare (curierul are codul QR, care este scanat de cumparator in momentul in care primeste coletul). Trainingul Baniipenet.ro  explica cum poate fi recunoscut un comerciant autorizat si un magazin online sigur, dar si care sunt drepturile online ale consumatorilor.
 
Pe de alta parte, modalitatea de plata prin intermediul unui cod QR poate fi utilizata si in cazul facturilor prin aplicarea acestuia langa codul de bare.
 
Dar ce este, de fapt, un QR code?

Termenul de cod QR este un acronim pentru Quick Response Code (Cod Raspuns Rapid). Codurile QR sunt coduri de bare patrate (bidimensionale) care au fost inventate si folosite initial in Japonia. La fel ca orice alt cod de bare, un cod QR este o alta metoda de a stoca informatie intr-o eticheta vizuala ce poate fi citita de o masina. Datele continute de un cod QR pot fi orice de la un simplu text, la adrese de email, numere de telefon si asa mai departe.

Codurile QR stocheaza date folosind sabloane de puncte negre si spatii albe, aranjate intr-o grila patrata. Aceste sabloane, odata scanate cu ajutorul unui dispozitiv de citire, dezvaluie cititorului datele pe care le contin, in limbaj uzual.

Cea mai comuna metoda de a scana coduri QR in prezent este utilizarea camerei smartphone-ului si o aplicatie specializata pentru scanarea de coduri QR. Tot ce trebuie sa faci este sa iti indrepti camera smartphone-ului catre un cod QR si aplicatia de scanare il va traduce automat. Desigur, pentru a face plati, vei avea nevoie de o aplicatie specializata, pentru astfel de operatiuni.

Aceste coduri sunt usor de generat si de folosit. Ele reprezinta o metoda facila de a stoca tot felul de informatii intr-un spatiu mic - un singur cod QR poate sa retina peste 4000 de caractere.

Deoarece pot stoca diferite tipuri de informatie, codurile QR sunt folosite in multe scopuri, de la stocarea unui simplu text, la adrese de email, adrese ale unor site-uri web sau pagini web, autentificarea in conturile online, sau autentificarea WiFi.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

GHIDURI


Conturi curente

Fiecare cont curent are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN, el fiind recunoscut la nivel international. Totul despre codul IBAN, cont curent, plati, comisioane, extras de cont si alte intrebari in Ghidul Conturi curente.

Inapoi sus