top banner

Cum pot utiliza banii din cont fara sa platesc comisioane de retragere?

15 Februarie 2013 | Autor: Alexandra Popa

Cum pot utiliza banii din cont fara sa platesc comisioane de retragere?

Utilizarea unui cont curent presupune o serie de comisioane aplicate de banca fie pentru administrare, fie pentru fiecare operatiune in parte. Costurile pot fi reduse daca in loc de retragere numerar se utilizeaza un card sau se apeleaza la transferuri.
Utilizarea unui cont curent prespune pe langa comisioane de administrare o serie de comisioane percepute de banca pentru fiecare operatiune in parte: plati, incasari, retragere numerar, etc.
In general, retragerea de numerar este taxata cu un procent de 0,3% - 0,6% din suma. Spre exemplu, pentru o retragere de 2.000 lei, clientii platesc intre 6 lei si 12 lei bancii. In plus, cu cat suma retrasa este mai mare, cu atat comisionul creste.
In plus, in cazul retragerilor ce depasesc un anumit prag (spre exemplu 10.000 lei) clientii trebuie sa anunte banca cu o zi inainte pentru ca unitatea sa dispuna de numerar suficient. In caz contrar, chiar daca unitatea are suficient numerar disponibil, la comisionul standard de retragere numerar se va mai adauga un cost suplimentar de urgenta.
Cardurile si transferurile pot aduce economii
Comisionul de retragere poate fi eliminat sau redus substantial, daca se are in vedere si scopul in care urmeaza sa fie utilizati banii.
Spre exemplu, daca banii vor fi utilizati pentru cheltuieli la diversi comercianti, clientii pot atasa un card la contul curent. Platile cu cardul presupun comision zero, iar retragerile de la ATM sunt mai avantajoase decat retragerile de numerar de la ghiseu.
Mai mult, sunt banci care permit retrageri gratuite de numerar de la bancomate. Conso.ro ajuta consumatorii sa gaseasca mai rapid aceste oferte, cu ajutorul motorului de comparatii pentru conturi curente.
In cazul in care suma este utilizata pentru plata unui serviciu, in loc de plata cash se poate utiliza transferul intrabancar sau interbancar.
Comisioanele pentru transferul intrabancar (intre 2 conturi deschise la aceeasi banca) este mai ieftin decat cel interbancar (intre 2 conturi deschise la banci diferite). In ambele situatii insa transferul in lei poate fi mai avantajos decat retragerea de numerar.
Pentru plata facturilor la utilitati o solutie ieftina este si serviciul de direct debit, prin care banca este mandatata sa faca plati automate in contul furnizorului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul