Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Comisia Europeana vrea sa usureze alegerea contului bancar printr-o directiva


Comisia Europeana a pus la punct un proiect de directiva ce are ca scop facilitarea accesului la conturi curente pentru toti cetatenii UE, cresterea transparentei comisioanelor aferente si imbunatatirea procedurii de transfer de la o banca la alta. Cresterea competitiei ar trebui sa atraga dupa sine si o ieftinire a serviciilor.


In prezent, conturile bancare au devenit aproape obligatorii pentru derularea activitatilor de baza pentru majoritatea cetatenilor Uniunii Europene. Incasarea salariului sau a diverselor alocatii, realizarea de plati si economisirea se fac in principal prin intermediul unui cont curent.

Nu toti cetatenii au acces insa la un astfel de serviciu bancar. In functie de fiecare stat in parte, pentru a obtine un cont curent, solicitantii trebuie sa faca dovada rezidentei sau sa aduca diverse acte suplimentare privind veniturile. Aceasta politica poate exclude de la obtinerea unui cont bancar studentii care merg la studii in alta tara sau pe cei care lucreaza in afara granitelor.

In plus, chiar si pentru cei care au acces la un cont bancar alegerea celei mai bune variante nu este facila. Nu exista un standard iar diversitatea comisioanelor fac aproape imposibila comparatia. Ulterior, cei care gasesc o oferta mai buna intampina dificultati in schimbarea bancii, deoarece regulile privind mobilitatea conturilor bancare inca nu sunt pe deplin aplicate de catre banci.
 
In consecinta, Comisia Europeana a pus la punct un proiect de directiva care are ca scop facilitarea accesului la un cont de baza pentru toti cetatenii UE si imbunatatirea transparentei in ceea ce priveste comisioanele.

“Propunerea de astazi va oferi, in sfarsit, tuturor cetatenilor europeni accesul la un cont bancar de baza si le va permite sa participe pe deplin la societatea in care traiesc si sa profite de avantajele pietei unice”, a precizat Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii.

Accesul la un cont bancar si un card de debit trebuie sa fie un drept

Prin aceasta directiva, Comisia Europeana isi propune sa ofere tuturor cetatenilor UE dreptul de a deschide un cont de baza,  indiferent daca sunt sau nu rezidenti ai tarii in care isi are sediul banca aleasa.

Astfel, consumatorii vor putea avea acces la un cont de plati de baza, indiferent de tara lor de resedinta din UE sau de situatia financiara personala.

Fiecare stat membru trebuie sa se asigure ca cel putin un prestator de servicii de plata ofera, pe teritoriul lor, un astfel de cont. Acesta nu poate utiliza situatia financiara a solicitantului ca motiv pentru a refuza detinerea unui cont.

Directiva enumera serviciile esentiale care trebuie asigurate, printre care se numara retragerile, transferurile bancare si un card de debit. Pe de alta parte, descoperitul de cont sau facilitatile de credit nu vor fi autorizate pentru conturile de baza.

Mai multa transparenta la comisioanele percepute

Pentru a creste transparenta in privinta costurilor pe care le presupune un cont curent, directiva propune ca toti prestatorii de servicii de plata trebuie sa puna la dispozitia consumatorilor un set de documente care sa contina:

1.    un document de informare cu privire la comisioane, care sa prezinte cele mai obisnuite servicii furnizate si comisioanele percepute pentru fiecare dintre acestea;

2.    o situatie a comisioanelor percepute de prestatorul de servicii de plata in ultimele 12 luni pentru serviciile oferite in legatura cu contul de plati;

3.    la cerere, un glosar de termeni utilizati in ceea ce priveste conturile de plati.

Aceste documente trebuie sa fie intocmite utilizand terminologia si formatele standard, pentru a facilita comparatia intre ofertele diferitilor prestatori de servicii de plata.

In cele din urma, propunerea prevede ca ar trebui sa existe cel putin un site internet care sa functioneze drept comparator independent in fiecare stat membru, prin colectarea de informatii privind comisioanele percepute de catre prestatorii de servicii de plata. Acesta le va permite consumatorilor sa compare cu usurinta preturile si conditiile pentru conturile de plati oferite pe piata.

Transferul conturilor de plati va creste competitia

Directiva isi propune sa faciliteze si procedura de transfer a contului curent de la o banca la alta.
Atunci cand un consumator solicita transferul, integral sau partial, catre un alt cont al ordinelor de plata recurente (cum ar fi debitele directe), banca de la care pleaca trebuie sa se ocupe de toate demersurile necesare. Clientii pot solicita, de asemenea, transferul soldului ramas pe vechiul cont si inchiderea acestuia.

Bancile trebuie sa finalizeze aceasta procedura in termen de 15 zile (30 de zile in cazul in care transferul se realizeaza intre furnizori stabiliti in state membre ale UE diferite), iar acest serviciu trebuie pus la dispozitie in mod gratuit.

In plus, furnizorii de servicii de plata vor trebui sa furnizeze consumatorilor informatii adecvate cu privire la drepturile lor de a-si transfera contul bancar si la procedura pe care trebuie sa o urmeze in acest sens.

“Ratele de transfer in Europa sunt foarte scazute in ciuda numarului mare de consumatori care nu sunt multumiti de banca lor. Astfel ca este foarte buna decizia de a obliga bancile sa stipuleze clar cat au clientii de plata si pentru ce. Doar atunci cand costurile vor fi mai transparente si comparabile vor putea consumatorii sa forteze sectorul sa devina mai competitiv”, a precizat Monique Goyens, directorul general al Biroului European al Consumatorilor (BEUC).


Distribuie articolul
Alte articole

Atentie la capcanele cumparaturilor online!

Atentie la capcanele cumparaturilor online!

Cumparaturile online castiga tot mai mult teren datorita comoditatii pe care ne-o ofera. Insa, desi exista reglementari destul de clare cu privire la drepturile consumatorilor in astfel de tranzactii, comerciantii se conformeaza destul de greu. Ce trebuie sa stii cand cumperi de pe net, pentru a nu fi pacalit?

Citeste mai mult
Ce taxe avem de platit la inceput de an?

Ce taxe avem de platit la inceput de an?

Inceputul de an vine cu o serie de cheltuieli pentru populatie, in contul taxelor si impozitelor datorate statului. Prima transa din impozitele locale trebuie platita pana pe 31 martie, iar declaratia unica, nou introdusa in 2018, trebuie depusa pana pe 15 martie si tot pana atunci trebuie platite darile aferente anului anterior.

Citeste mai mult
Serviciu instant de plati de la Transfond

Serviciu instant de plati de la Transfond

Incepand cu 10 decembrie 2018, Transfond va pune la dispozitia prestatorilor de servicii de plati produsul Plati Instant, o infrastructura interbancara pentru plati de retail in timp real de pana la 50.000 lei. Utilizatorii finali - consumatori, autoritati, business-uri, vor putea utiliza serviciul atat pentru plati, cat si pentru incasari.

Citeste mai mult
Cum ne optimizam bugetul personal?

Cum ne optimizam bugetul personal?

Supraindatorarea, cheltuielile inutile, amanarea platilor obligatorii, neatentia la consum sau ignorarea posibilitatilor de a face economii isi lasa amprenta asupra bugetului familiei. Ce putem face pentru a evita aceste greseli si pentru a imbunatati situatia financiara a familiei?

Citeste mai mult