top banner

Codasii Europei la mobile banking

23 Aprilie 2015 | Autor: Conso

Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste rata de folosire a serviciilor de mobile banking. Mai putin de o cincime dintre romani utilizau, anul trecut, dispozitive mobile pentru a efectua plati, in timp ce media europeana se apropie de 40%. In schimb, romanii au incredere in monede vitruale. 
Mai mult, ptrivit unui studiu ING, gradul de utilizare a serviciilor de mobile banking in Romania a scazut anul trecut la 17%, de la 23% in 2013.
Pe de alta parte, romanii sunt printre cei mai receptivi cetateni europeni in privinta folosirii monedelor virtuale, precum bitcoin, pentru plati online. 22% dintre respondenti au afirmat ca acest tip de moneda reprezinta viitorul pentru cumparaturile pe internet, comparativ cu 8% dintre olandezi si 13% dintre britanici. Media europeana a celor care se declara increzatori in viitorului monedei virtuale este de 24%, potrivit studiului citat.
Franta este a doua cea mai mica piata de mobile banking din Europa dupa Romania, cu un grad de utilizare de 22% in 2014, fata de 25% in anul anterior, urmata de Belgia (27% vs. 26% in 2013) si Germania (34% vs. 33%).
La popul opus, Turcia se mentine pentru al doilea an consecutiv pozitia de lider in Europa in functie de gradul de folosire a serviciilor de mobile banking. Procentul celor care folosesc dispozitive mobile pentru a efectua plati fara numerar sau tranzactii bancare a crescut de la 49% in 2013 la 56% anul trecut.
Pe locul doi se afla Olanda, cu un procent de 50% fata de 44% in 2013, urmata de Polonia si Spania (48% vs. 41%, respectiv 44%) si Austria (43% vs. 40%).
La nivelul Europei, 38% dintre respondenti au declarat ca folosesc dispozitive mobile pentru a efectua plati si alte tranzactii, in urcare usoara de la 37% in 2013.
Patru din cinci respondenti (80%) din Europa apreciaza ca serviciile de mobile banking au avut un impact pozitiv asupra felului in care isi administreaa finantele personale, clasamentul pe tari fiind condus tot de Turcia, unde 89% dintre cei chestionati au spus ca au observat o schimbare pozitiva odata cu utilizarea platilor mobile, urmata de Polonia (87%), Spania (84%), Italia si Romania (ambele 83%).
In ceea ce priveste platile cu numerar, 53% dintre romani declara ca folosesc mai putin banii fizici decat cu un an in urma, usor peste media europeana, de 49%.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 12.403 de persoane din 13 tari, anume Romania, Austria, Italia, Franta, Luxemburg, Spania, Belgia, Germania, Cehia, Polonia, Marea Britania, Olanda si Turcia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul