Cine va castiga batalia pentru platile mobile in viitorul apropiat?

Platile mobile prind tot mai mult teren in Romania, insa tara noasta ramane inca mult in urma tarilor din regiune din acest punct de vedere. Insa cat de pregatite sunt bancile pentru provocarile pe care le aduce noua legislatie in domeniu (Directiva serviciilor de plati - PSD2) si care sunt principalele amenintari de business in viitor?

Un studiu realizat de Auka, o companie norvegiana din domeniul tehnologiei financiare, prezinta o analiza a influentelor si factorilor externi care pregatesc disponibilitatea pietei din Romania pentru platile cu telefonul mobil si similaritatile celor mai de succes produse in regiunile in care activeaza.

"Ca pionieri in domeniul platilor mobile in Europa de Nord, observam un puternic potential de crestere pe piata din Romania si suntem increzatori ca putem sprijini bancile din aceasta tara in vederea pregatirii optime pentru transformarea digitala din industria financiara", a declarat Daniel Doderlein, CEO, Auka, la prezentarea studiului.

Peste jumatate dintre reprezentantii bancilor chestionate (55%) au declarat ca au analizat oportunitatile de monetizare post-PSD2. In general, 12% dintre acestia au declarat, insa, ca nu au analizat niciuna dintre oportunitatile de monetizare dar, in Romania, acest procent este mai mare: 16% dintre cei intervievati au declarat ca nu au evaluat posibilitatile de a valorifica aceasta oportunitate.

Totodata, peste o treime din reprezentantii bancilor din Romania (35%) spun ca vor analiza posibilitatea de a obtine servicii de tehnologie financiara si de a le consolida pentru a putea oferi noi servicii digitale atractive. Romania se claseaza, astfel, pe locul doi, dupa Cehia (unde 37% au declarat ca vor adopta aceasta strategie).

Bancile din Romania, in urma celor din regiune

Mai putin de unul din cinci (19%) bancheri chestionati din Romania au indicat ca au un program de implementare a platilor mobile in banca pentru anul urmator. In toate regiunile in care s-a desfasurat sondajul, media pentru acest raspuns a fost de 22%.

In acelasi timp, 65% dintre intervievatii romani au declarat ca nu sunt ingrijorati, la nivel personal, de efectele PSD2 asupra bancilor in care lucreaza. Acesta a fost cel mai mare procent din esantion. 58% dintre bancherii din restul Europei nu s-au declarat ingrijorati. Cu toate acestea, 37% au fost de parere ca locul lor de munca ar trebui sa se adapteze sau sa se modifice semnificativ. “Aceasta reprezinta a doua recunoastere importanta a necesitatii de schimbare in cadrul regiunilor in care s-a desfasurat sondajul – in Estonia procentajul a fost cel mai ridicat”, se mentioneaza in studiul citat.

In schimb, 29% dintre bancherii romani (cea mai mare rata din esantion) sunt de parere ca entitati din afara domeniului, cum ar fi GAFA (Google, Amazon, Facebook si Apple), vor prelua rolul bancii in urmatorii cinci ani. Cu toate acestea, atat la nivel general, cat si in Romania, 43% din respondenti spun ca bancile nu vor suferi schimbari importante in urmatorii ani.

Cine va fi castigatorul in domeniul platilor mobile in Romania? Probabil o banca, reiese din studiu. “In ansamblu, bancile au avantajul prezentei in timp, beneficiaza de mai multa incredere din partea clientilor atunci cand vine vorba de gestionarea banilor lor (fata de companii de tehnologie si de social media) si bineinteles, un know-how-ul mai cuprinzator in materie de plati”, se subliniaza in studiu.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Plati


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

GHIDURI


Conturi curente

Fiecare cont curent are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN, el fiind recunoscut la nivel international. Totul despre codul IBAN, cont curent, plati, comisioane, extras de cont si alte intrebari in Ghidul Conturi curente.

Inapoi sus