top banner

Cine va castiga batalia pentru platile mobile in viitorul apropiat?

13 Iulie 2018 | Autor: Conso

Platile mobile prind tot mai mult teren in Romania, insa tara noasta ramane inca mult in urma tarilor din regiune din acest punct de vedere. Insa cat de pregatite sunt bancile pentru provocarile pe care le aduce noua legislatie in domeniu (Directiva serviciilor de plati - PSD2) si care sunt principalele amenintari de business in viitor?
Un studiu realizat de Auka, o companie norvegiana din domeniul tehnologiei financiare, prezinta o analiza a influentelor si factorilor externi care pregatesc disponibilitatea pietei din Romania pentru platile cu telefonul mobil si similaritatile celor mai de succes produse in regiunile in care activeaza.
"Ca pionieri in domeniul platilor mobile in Europa de Nord, observam un puternic potential de crestere pe piata din Romania si suntem increzatori ca putem sprijini bancile din aceasta tara in vederea pregatirii optime pentru transformarea digitala din industria financiara", a declarat Daniel Doderlein, CEO, Auka, la prezentarea studiului.
Peste jumatate dintre reprezentantii bancilor chestionate (55%) au declarat ca au analizat oportunitatile de monetizare post-PSD2. In general, 12% dintre acestia au declarat, insa, ca nu au analizat niciuna dintre oportunitatile de monetizare dar, in Romania, acest procent este mai mare: 16% dintre cei intervievati au declarat ca nu au evaluat posibilitatile de a valorifica aceasta oportunitate.
Totodata, peste o treime din reprezentantii bancilor din Romania (35%) spun ca vor analiza posibilitatea de a obtine servicii de tehnologie financiara si de a le consolida pentru a putea oferi noi servicii digitale atractive. Romania se claseaza, astfel, pe locul doi, dupa Cehia (unde 37% au declarat ca vor adopta aceasta strategie).
Bancile din Romania, in urma celor din regiune
Mai putin de unul din cinci (19%) bancheri chestionati din Romania au indicat ca au un program de implementare a platilor mobile in banca pentru anul urmator. In toate regiunile in care s-a desfasurat sondajul, media pentru acest raspuns a fost de 22%.
In acelasi timp, 65% dintre intervievatii romani au declarat ca nu sunt ingrijorati, la nivel personal, de efectele PSD2 asupra bancilor in care lucreaza. Acesta a fost cel mai mare procent din esantion. 58% dintre bancherii din restul Europei nu s-au declarat ingrijorati. Cu toate acestea, 37% au fost de parere ca locul lor de munca ar trebui sa se adapteze sau sa se modifice semnificativ. “Aceasta reprezinta a doua recunoastere importanta a necesitatii de schimbare in cadrul regiunilor in care s-a desfasurat sondajul – in Estonia procentajul a fost cel mai ridicat”, se mentioneaza in studiul citat.
In schimb, 29% dintre bancherii romani (cea mai mare rata din esantion) sunt de parere ca entitati din afara domeniului, cum ar fi GAFA (Google, Amazon, Facebook si Apple), vor prelua rolul bancii in urmatorii cinci ani. Cu toate acestea, atat la nivel general, cat si in Romania, 43% din respondenti spun ca bancile nu vor suferi schimbari importante in urmatorii ani.
Cine va fi castigatorul in domeniul platilor mobile in Romania? Probabil o banca, reiese din studiu. “In ansamblu, bancile au avantajul prezentei in timp, beneficiaza de mai multa incredere din partea clientilor atunci cand vine vorba de gestionarea banilor lor (fata de companii de tehnologie si de social media) si bineinteles, un know-how-ul mai cuprinzator in materie de plati”, se subliniaza in studiu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul