top banner

CE cere Romaniei explicatii pentru intarzierea Directivei privind conturile de plati

15 Iunie 2017 | Autor: Conso

Comisia Europeana cere Romaniei detalii referitoare la transpunerea in legislatia nationala a Directivei privind conturile de plati, obligatie care trebuia indeplinita pana la 18 septembrie 2016. De asemenea, o solicitare similara a fost transmisa si Belgiei.
Directiva confera tuturor rezidentilor legali din UE dreptul de a detine un cont de plati de baza la un tarif rezonabil, indiferent de locul de resedinta.
De asemenea, aceasta imbunatateste transparenta comisioanelor aferente conturilor de plati si faciliteaza comparatia si schimbarea conturilor de plati.
Solicitarea Comisiei ia forma unor avize motivate: daca statele membre in cauza nu iau masuri in termen de doua luni, cazurile respective pot fi inaintate Curtii de Justitie a UE.
Prin pachetul lunar de decizii privind constatarea neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.
In ce stadiu este legea in Romania?
Guvernul Romaniei a adoptat, la inceputul lunii mai, un proiect de act normativ prin care se transpune Directiva europeana in legislatia nationala. Legea va duce la cresterea nivelului de informare si protectie a consumatorilor la alegerea unui cont de plata, la schimbarea acestuia, precum si la deschiderea unuia cu servicii de baza.
"Actul normativ transpune in legislatia nationala prevederile Directivei 2.014/92/UE, continand aspecte referitoare la transparenta si compatibilitatea comisioanelor percepute consumatorilor pentru conturile de plati detinute de acestia, la schimbarea conturilor de plati, la facilitarea deschiderii transfrontaliere de conturi de plati, precum si la deschiderea si utilizarea conturilor de plati cu servicii de baza", se arata intr-un comunicat al executivului de la Bucuresti.
Dupa adoptarea de catre Guvern, documentul trebuie sa urmeze circuitul parlamentar.
Legea urmeaza sa se aplice acelor conturi de plati prin care consumatorii pot cel putin sa depuna bani, sa retraga numerar si sa execute, respectiv sa primeasca operatiuni de plata, inclusiv transferuri catre si de la terti.
De asemenea, proiectul prevede realizarea cel putin a unei pagini web independente de comparare a comisioanelor, pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a obtine informatii impartiale cu privire la comisioanele percepute si ratele dobanzii aplicate in legatura cu conturile de plati.
Site-urile de comparare pot fi administrate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau de asociatii de consumatori luate in evidenta de ANPC care desfasoara activitati in domeniul protectiei consumatorilor.
In ceea ce priveste schimbarea conturilor, proiectul prevede o procedura clara, rapida si sigura prin care prestatorii vor schimba conturile de plati, inclusiv conturile de plati cu servicii de baza.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul