top banner

Bancile nu mai au scuze pentru comisioane mari la platile in euro

04 Iulie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Bancile nu mai au scuze pentru comisioane mari la platile in euro

Bancile comerciale vor putea executa plati internationale in euro prin intermediul BNR, pentru care vor plati cel mult 0,80 euro. Banca centrala spera ca bancherii sa transmita si clientilor economia de costuri astfel obtinuta, prin scaderea comisioanelor. Experienta anterioara nu confirma aceste sperante.
BNR a facut inca un pas in vederea imbunatatirii decontarilor in euro si a finalizat procesul de aderare la sistemul european Target 2.
Banca centrala va actiona ca poarta de acces pentru bancile din Romania catre sistemul unic european de compensare, sistem ce permite decontarea in timp real si la costuri reduse a platilor in euro, inclusiv plati de mare valoare.
“Bancile pot renunta la lantul bancilor corespondente, cu avantaje clare: timp si costuri”, a precizat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
In ceea ce priveste procedura de plata, aceasta este mult simplificata si presupune mai multa siguranta, deoarece ordinul de plata nu mai trece printr-un lant de banci corespondente, pana la banca destinatarului, ci este realizata in timp real printr-un sistem unic, de sine statator.
In prezent, 22 de banci au implementat infrastructura necesera pentru a se conecta, prin intermediul BNR, la sistemul Target 2 in vederea decontarii platilor in euro.
BCR si BRD prefera sa apeleze la bancile-mama
Chiar daca exista sistemul Target 2, nu este obligatoriu ca bancile sa migreze pe acest sistem, asa cum este cazul principalelor doua banci din sistem, BCR si BRD.
“Exista conventii vechi cu banci corespondente, parteneriate in care platile fac parte dintr-un pachet complex”, a explicat Petre Bunescu, vicepresedintele BRD, de ce vechile obiceiuri de decontare a platilor in euro nu vor disparea atat de repede.
“Din ianuarie 2010, de cand am pornit proiectul, BNR a realizat sesiuni de consultare cu bancile romanesti. Decizia de a participa apartine fiecari institutii in parte si depinde si de grup”, a precizat Sabin Carantina, director al Directiei Plati in cadrul BNR.
Mai exact, conform politicii de grup, BRD a preferat sa se “alipeasca” sistemului Target 2 prin Societe Generale, direct in Franta, decat prin BNR, in Romania. Aceeasi politica de grup a adoptat-o si BCR, cu ajutorul Erste Bank.
In schimb, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank sau RBS Bank au preferat sa faca parte din sistemul Target 2 prin intermediul BNR.
Comisioanele mai mici se lasa asteptate
“Target 2 va oferi o imbunatatire a serviciilor oferite prin cresterea concurentei si diminuarea in timp a comisioanelor percepute la platile in euro. Speram si in lei, prin simpatie”, a precizat Isarescu.
Comisionul pe care BNR il percepe bancilor comerciale pentru ordonarea unei plati prin Target 2 este de maximum 80 eurocenti. Experienta trecuta arata insa ca reducerea comisioanelor de catre casele de compensare nu a fost pana in prezent un imbold pentru scaderea poverii de pe umerii clientilor.
“Este de asteptat ca nivelul costurilor sa scada dar nu imediat. S-au facut investitii in infrastructura proprie. In opinia mea, nu au fost insa semnificative pentru o institutie de credit”, a precizat Sabin Carantina. Printre investitiile necesare alipirii la sistemul Target 2 se numara achizitia de hardware si programe IT specifice.
La transferurile in lei, efectele au fost inverse
Un exemplu in acest sens il constituie decontarea platilor mai mici de 50.000 lei prin Transfond. Chiar daca nivelul costului impus de Transfond bancilor a scazut pana la 0,51 lei pe tranzactie, clientii platesc in continuare intre 1,5 si 7 lei pentru a ordona o plata interbancara. Mai mult, desi sistemul electronic de decontare a eliminat comisionul pentru beneficiarul platii inca din 2005, multe banci mentin in mod nejustificat comisioane de incasare la tranzactiile in lei.
In cazul platilor in euro, comisionul este exprimat in general procentual si este mai ridicat decat la tranzactiile in lei. 
Spre exemplu, la BCR un transfer in euro catre clientul altei banci costa 0,20%, minim 30 euro la ghiseu,  iar la BRD comisionul este de 0,2% minim 10 euro, conform listei de tarife pentru populatie. In aceste cazuri, procedura ramane neschimbata, deoarece deja aceste banci au acces indirect la Target 2, prin bancile mama. Singurul mod in care tarifele lor vor scadea este daca celelalte banci vor exercita presiuni concurentiale.
La Raiffeisen Bank, comisionul pentru plata in euro este momentan de 0,10% minim 10 euro, in timp ce la UniCredit Tiriac Bank clientii persoane fizice sunt taxati cu 0,20%, minim 20 euro pentru platile in valuta ordonate la ghiseu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul