top banner

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

02 Mai 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Foto Unsplash.com

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive. 
Pana acum eram obisnuiti cu axioma "cresterea dobanzilor alimenteaza corectiile din pietele de actiuni deoarece costurile companiilor cu refinantarile cresc fapt ce se rasfrange si asupra profiturilor iar pretul aurului scade pe fondul competitiei cu dobanzile la termen". 
Numai ca din toamna lui 2022 acest rationament a inceput sa isi arate limitele deoarece atat bursele cat si pretul aurului au urcat accelerat in ciuda cresterii dobanzilor de politica monetara. 
Cum aratau lucrurile in septembrie 2022
Este luna in care atat pretul aurului (1.600 dolari/uncia) cat si cotatiile actiunilor (3.500 puncte pentru indicele S&P500) atingeau un minim. 
Bancile centrale tocmai decideau noi ajustari ale dobanzilor de politica monetara-Fed urma sa majoreze dobanzile cu 0,75%, pana la 3-3,25% iar BCE incepea sa creasca la randul sau amplitudinea ajustarilor, tot o majorare cu 0,75% fiind raportata atunci, pana la 1,25%-1,5%.
Unde sunt dobanzile acum? In SUA le gasim in intervalul 5,25%-5,5% iar in Europa dobanda de politica monetara a urcat la 4,5-4,75%. 
Cu alte cuvinte, intre timp dobanzile au urcat cu mai bine de 3 procente in Europa de atunci si cu mai bine de 2 procente in SUA iar teoria spunea ca ar fi trebuit sa sufere atat actiunile (din cauza cresterii costurilor creditelor de refinantare) cat si pretul aurului (din cauza concurentei cu dobanzile la termen). 
Ei bine, a fost exact pe dos, am avut cresteri atat la burse cat si pe piata metalelor pretiose si, de fapt, cam orice  a crescut de atunci in ciuda dobanzilor in urcare la randul lor. 
De la minimul de 3.500 de puncte indicele S&P500 a avut o valoare maxima de peste 5.250 de puncte in martie (acum este la 5.018 puncte) iar aurul a urcat la randul sau la 2.430 de dolari/uncia la inceputul lui aprilie (2.310 dolari acum). 
In intervalul septembrie 2022-aprilie 2024, in aproximativ un an si jumatate, atat aurul cat si bursa din SUA au urcat cu 50% si chiar daca s-au mai corectat din maxime aprecierea este absolut remarcabila in contextul de piata amintit (dobanzi mari). 
Ce sa mai spunem de pretul Bitcoin, care in septembrie 2022 era in jur de 25.000 dolari si care urcase pana la 72.000 dolari in martie pentru a se corecta acum pana la 57.000 dolari/unitate. 
E vorba insa de un activ dintr-o zona mult mai speculativa de aici si cresterea care se apropia de 300% la un moment dat. 
Ce urmeaza?
Daca se ne uitam din nou spre teorie, in contextul in care se vorbeste de reducerea dobanzilor de politica monetara tot mai mult, ar trebui sa avem aprecieri pe linie pe piata aurului si actiunilor, doar competitia cu dobanzile la termen va fi mai putin dura iar costurile de refinantare se vor reduce. 
Numai ca teoria a mai dat gres si din 2022 pana in prezent, de ce ar functiona acum impecabil mai ales ca multe actiuni sunt la maxime istorice iar multipli de evaluare semnaleaza de ceva vreme ca ar fi bine sa stam de-o parte?
Sa nu uitam un detaliu care ar fi putut pune umarul la contrazicerea corelatiilor istorice intre marimea dobanzilor si pretul activelor-anul electoral 2024, intr-un context deosebit de sensibil pentru clasa politica din Vest (concurenta Trump-Biden, razboiul din Ucraina, ascensiunea euroscepticismului, etc).
In plus sa tinem cont ca pietele de capital au darul de a anticipa evolutiile din politica si economie-daca in 2022 anticipau anul electoral 2024 si conotatiile sale, de ce ar astepta calme sa se incheie 2024 pentru a se declansa corectiile care sa echilibreze lucrurile in 2025? 
Multi vor dori sa fure startul in vederea asigurarii profiturilor de pana cum in fata unor ajustari inevitabile, o tendinta deja conturata din martie-aprilie, cand pietele au inceput usor-usor corectiile. 
Informatiile si interpretarile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul