top banner

Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?

04 Mai 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Se schimba strategia statului la Hidroelectrica inainte de listare?

Fondul Proprietatea (FP) a cerut ca in AGA din 13 mai sa se dezbata acordarea de dividende suplimentare de 1 miliard lei. In 2020, 2019 si 2018 solicitari similare fusesera acceptate.
In acest an pe ordinea de zi se afla deja propunerea ca din profitul de 1,45 miliarde lei 1,3 miliarde lei sa ia calea dividendelor din care FP va retine 20%, conform ponderii sale in actionariatul Hidroelectrica, iar Ministerul Economiei restul de 80%. 

FP s-a abonat la extra-dividende

Dividendele suplimentare de 1 miliard lei solicitate de FP nu vin deci din profitul nealocat pentru dividende, ci din rezervele din reevaluare. Similar, in 2020 FP cerea completarea convocatorului AGA cu un punct in plus, acordarea de dividende suplimentare de 750 milioane lei, tot din rezervele din reevaluare ale companiei. 

Si in 2018 si 2019 solicitarile de acordare de dividende suplimentare s-au intalnit cu foamea de bani a Guvernului pe final de an iar Hidroelectrica a votat dividende suplimentare de un miliard lei in decembrie 2019 si 687 milioane lei in 2018. 

S-ar putea spune ca FP nu urmareste in calitate de actionar minoritar sa parieze pe o companie de crestere, ci vrea mai mult sa isi maximizeze detinerile pe termen scurt, Fondul urmarind cu  interes listarea Hiroelectrica pentru a tatona iesirea din actionariat. 

Este insa posibil ca in 2021, pe fondul intentiilor declarate de listare a companiei, statul sa respinga cel putin initial acordarea de dividende suplimentare pentru a scoate un pret cat mai bun pe pachetul oferit investitorilor, o astfel de extragere de cash din bilantul companiei urmand sa fie amanata dupa venirea la bursa. 

Hidroelectrica, perla coroanei

Hidroelectrica nu este numai cea mai valoroasa companie ramasa in portofoliul statului, dar si cea mai valoroasa detinere din portofoliul Fondului Proprietatea. 

La finalul anului trecut, cele 20 de procente detinute de acesta la Hidroelectrica erau evaluate in portofoliul FP la 4,7 miliarde lei, ceea ce echivala cu o pondere de 44% in activul net al Fondului. 

Spre comparatie, urmatoarele trei detineri ca pondere a valorii erau la SNP Petrom (17,3%), CN Aeroporturi Bucuresti (6,9%) si Engie Romania (4%). 

Posibile oportunitati pentru investitori

Oferta publica initiala (IPO) prin care Hidroelectrica se va lista la bursa va fi cea mai mare din istoria BVB daca se va confirma si deja micii investitori se gandesc la mai multe strategii de cash-management pentru a fi pregatiti in momentul demararii sale. 

Ca si in cazul Romgaz, un alt IPO de succes, vor exista probabil  banci dispuse sa ofere credite pe termen scurt pentru a veni in intampinarea celor care se asteapta la un grad mare de suprasubscriere. 

Cu toate acestea, nu listarea in sine ar putea fi cea mai mare oportunitate de la Hidroelectrica, ci pretul la care FP este dispus sa iasa din actionariat. Precum in cazul Romgaz, unde exit-ul s-a produs in 2016 desi compania se listase in 2013 iar cotatiile in momentul in care s-a aflat ca FP vrea sa isi vanda detinerea au coborat pana la 21 lei/actiune, un minim istoric pentru aceste titluri.

Asa ca aceia care vor sa detina actiuni Hidroelectrica ar trebui sa urmareasca foarte atent IPO-ul statului dar si exit-ul Fondului Proprietatea. Oportunitati de cumparare ar putea sa fie in ambele cazuri. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii
Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul