Pierderile generate de caderea burselor din China se estompeaza dupa ce, joi, actiunile cotate in China au inchis in crestere cu 5,3%, dupa cinci zile de scaderi masive care au marcat bursele internationale. Aceasta evolutie a fost influentata de cresterea masiva de pe Wall Street, sustin analistii citati de agentiile internationale de presa.
In plus, revenirea pietelor se datoreaza si asteptarilor potrivit carora Rezerva Federala a SUA va reactiona la volatilitatea de pe pietele chinezesti prin amanarea majorarii de dobanda asteptate in septembrie, scrie Reuters.
Bursa americana a crescut puternic dupa ce seful filialei Fed din New York a spus ca motivele pentru o majorare de dobanda in septembrie sunt “mai putin convingatoare". Declaratia a alimentat o crestere de aproape 4% a indicelui Dow Jones Industrial Average, cel mai mare avans zilnic din ultimii patru ani, dupa sase sedinte consecutive de scadere.
Cu toate acestea, observatorii pietelor financiare sustin ca semnalele privind evolutiile viitoare nu arata bine.
Insa, pe moment, pietele emergente au urmat trendul burselor din China si SUA si au crescut. La fel si pietele europene, care au evoluat pe verde in sedinta de joi.
Bursele din China scazusera si miercuri, ducand nivelul pierderilor la un total de 20% in doar cinci zile, ceea ce arata fragila incredere a investitorilor si dubiile privind capacitatea masurilor luate de banca centrala de a stabiliza economia.
Pietele bursiere mondiale urmaresc cu atentie orice semn de incetinire a economiei Chinei, a doua mare economie a lumii responsabila pentru 13% din PIB-ul mondial. In incercarea de a calma situatia de pe bursa si a arata ca este hotarata sa sustina activitatea economiei, Banca centrala a Chinei a adoptat, marti, o noua reducere a dobanzii de baza, cea de a cincea dupa luna noiembrie 2014. In plus, institutia a redus si nivelul rezervelor minime obligatorii pentru banci.
Cu toate acestea, opinia generala a analistilor este ca noile masuri de relaxare a politicii monetare, desi sunt binevenite, vor fi insuficiente pentru a declansa o relansare durabila a activitaii economice, in lipsa unor masuri suplimentare cu privire la relansarea bugetara si reducerile fiscale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News