top banner

Petrom: Profitul net a urcat cu 4% in primul trimestru din 2011

11 Mai 2011 | Autor: Conso

OMV Petrom a raportat un profit net de 841 milioane lei in primul trimestrul din 2011, in crestere cu 4% fata de perioada similara din 2010, pe fondul majorarii pretului titeiului cu 36%.
Profitul operational al companiei a urcat cu 26% in perioada ianuarie-martie 2011, pana la 1,2 miliarde lei. Pentru prima data de la privatizare, productia trimestriala totala de hidrocarburi a grupului este mai mare (cu 1%) decat in perioada similara a anului anterior, datorita productiei mai mari de gaze in Romania si a volumelor de hidrocarburi mai mari in Kazahstan.
Pe de alta parte, activitatea financiara a generat o pierdere de 181 milioane lei din cauza diferentelor de curs de schimb ca urmare a aprecierii leului fata de dolar. Cu un an inainte, compania inregistrase un profit din activitatea financiara de 14 milioane lei.
„In T1/2011 am continuat sa beneficiem de pretul favorabil la titei si de efectele masurilor de reducere a costurilor, implementate anterior. Am decis sa inchidem definitiv rafinaria Arpechim, dat fiind ca optiunea vanzarii, pe care am analizat-o in trecut, nu s-a dovedit fezabila“, a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al OMV Petrom.
Pe segmentul rafinare si marketing, performanta operationala a fost influentata negativ de pretul ridicat al titeiului si de persistenta cererii scazute, care au pus presiune pe volume si pe marje. Astfel, compania a inregistrat o pierdere operatioanala de 52 milioane lei, in pofida efectului pozitiv al operarii unei singure rafinarii, Petrobrazi functionand la o rata de utilizare crescuta, potrivit raportului trimestrial.
Totodata, pe segmentul gaze si energie, cresterea cotei de import si preturile mai mari la gazele de import au dus la scaderea profitului operational la 33 milioane lei in primul trimestrul din 2011, fata de 72 milioane lei in perioada corespunzatoare a anului anterior. Diminuarea profitabilitatii a fost determinata de costurile mai mari de achizitie a gazelor, generate de cresterea cotei de import si a preturilor la gazele de import, precum si de efectul negativ al ordinului ANRE, care impune formarea unui cos de gaze interne si de import pentru consumul intern, non-tehnologic, se arata in raport.
In ceea ce priveste perspectivele companiei pentru urmatoarele trei trimestre ale anului, reprezentantii companiei se asteapta ca principalii factori de influenta ai pietei sa inregistreze o volatilitate ridicata in 2011.
“Estimam ca pretul titeiului se va situa la nivelul de 90-110 USD/bbl si ca volatilitatea cursului de schimb la valutele relevante se va mentine in continuare”, se mai precizeaza in raportul Petrom.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul