top banner

Furtul de actiuni, in atentia ASF

05 Noiembrie 2015 | Autor: Conso

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat demararea unui program de masuri pentru protejarea instrumentelor financiare detinute de investitori. Initiativa ASF vine dupa mai multe cazuri de furt de actiuni sau de utilizarea acestora de catre intermediari fara acordul detinatorilor.
Institutia are in vedere instituirea unor mecanisme de protectie impotriva furtului, pierderii si utilizarii abuzive a instrumentelor financiare din evidentele depozitarilor centrali autorizati de catre ASF.
Potrivit unui comunicat de presa, acest program etapizat de masuri va fi implementat prin emiterea, in perioada imediat urmatoare, a unui act normativ ce va viza, in principal, actualizarea datelor de identificare a detinatorilor de instrumente financiare, modalitatea de realizare a transferurilor detinerilor intre sectiunile de registru administrate de catre depozitarii centrali, precum si modul de pastrare in siguranta a detinerilor titularilor de drept.
Cel mai cunoscut caz de furt de actiuni este cel din toamna anului 2013, cand sefa reprezentantei IFC in Romania, Ana Maria Mihaescu, a reclamat faptul ca i-a fost devalizat un portofoliu de 200.000 de euro. Un alt caz de notorietate este cel al lui Aurel Marinescu, investitor in varsta de 73 de ani din Ramnicu Valcea, care a reclamat furtul pe 22 august 2013 a unui milion de actiuni Fondul Proprietatea (FP), in cazul Harinvest.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul