top banner

De la milionar la falit din criptomonede

04 Noiembrie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

De la milionar la falit din criptomonede

Patania investitorilor in „SQUID” care si-au vazut detinerile urcand de la zero la 2.800 dolari si apoi cobarand din nou la zero intr-o singura saptamana ar trebui sa dea de gandit celor care cred ca exista cai sigure spre imbogatire. 
Profitand de popularitatea serialului Squid Game-Jocul Calamarului de pe Netflix (o varianta sud-coreeana a mai celebrului Jocurile Foamei), niste investitori au lansat saptamana trecuta un token pentru criptomoneda SQUID. 
Cumparatorii acestei noi criptomonede urmau sa o foloseasca apoi in cadrul unui nou joc cu etape eliminatorii, ca in celebrul serial, joc nelansat inca. 

Numai ca, dupa ce cotatiile au urcat de la mai putin de un cent la 2.800 dolari, detinatorii criptomonedei au remarcat ca nu isi mai puteau vinde token-urile odata cumparate iar pretul SQUID a revenit fulgerator sub 0,001 dolari (joi la ora 8, cotatia era de 0,1 dolari, deci isi mai revenise un pic). 

Destul de repede, conturile care promovau criptomoneda pe retelele sociale au fost sterse, site-ul criptomonedei s-a blocat si s-a aflat ca dintr-un portofel crypto asociat cu creatorii SQUID s-au retras duminica trecuta peste 3 milioane dolari. 

La spartul targului au aparut si vocile care afirmau ca proiectul SQUID era suspect din start, dat fiind modul neingrijit in care se promova acesta, cu multe greseli gramaticale pe site si promisiunea unui asa-zis joc, inexistent in momentul vanzarii tokenurilor, unde acestea sa fie valorificate (se vindea cu alte cuvinte pielea ursului din padure). 

Pentru putini, dintre cei care au reusit sa cumpere cand pretul era de cativa centi pentru a vinde apoi la peste 1.000 dolari, afacerea SQUID s-a dovedit epocala dar pentru mult mai multi a fost doar o scurtatura pentru a topi niste bani. 

De la SQUID la Shiba Ino si Doge

Criptomoneda SQUID a beneficiat de povestile de imbogatire rapida intretinuta in jurul altor tokenuri celebre. 

De pilda, Shiba Inu (simbol SHIB) creat in august 2020 de o persoana anonima denumita Ryoshi si care specula la randul sau celebritatea unei alte criptomonede lansata in gluma dar care avea sa valoreze repede zeci de miliarde de dolari (Doge Coin, o criptomoneda miscata in ritm amenintator de declaratiile lui Elon Musk). 

Acum SHIB are la randul sau o capitalizare de piata de 36 miliarde dolari, o valoare incredibila avand in vedere ca aceste active nu au nimic in spate, exceptand o moda (crypto) si o tehnologie care (blockchain) a facut sa reinvie fenomene mai vechi (ilustrate la noi prin afacerea Caritas) dar sub haine noi. 

Ce diferenta este intre “depune azi banii si iei peste 3 luni de 8 ori mai mult” si “cumpara acum noul token si intr-o saptamana esti milionar”? Doar una de impachetare. 

Fondatorul Stoica nu pretindea ca a inventat minarea virtuala sau vreun soi de blockchain in Ardeal, doar propaga imaginea fericitilor care veneau cu banii in punga si plecau cu ei in sac dupa cateva luni. Si au existat chiar si televiziuni atunci care sa spele imaginea fondatorului Caritas. 

Acum avem mirajul tehnologiei, spectrul inflatiei si multa promovare agresiva. Cei care ar dori sa investeasca in crypto pentru a-si proteja banii de inflatie ar trebui sa isi puna insa o intrebare simpla-de ce amenintarea inflatiei urca exponential doar criptomonedele si nu exista cresteri la fel de spectaculoase si la alte categorii de active, mult mai palpabile (case, terenuri, actiuni, afaceri)? 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra 





Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul