top banner

De la crypto-manie la crypto-depresie

24 Mai 2022 | Autor: Cristian Dogaru

De la crypto-manie la crypto-depresie
Cei care au cumparat criptoactive in urma cu 6 luni contempla deja injumatatirea portofoliului. Inflatia, cresterea dobanzilor si aversiunea fata de risc a pietelor au pus umarul la o corectie semnificativa. 
Daca asezam baza de raportare in noiembrie 2021 si tragem linie la sfarsitul lui mai 2022, scaderile din piata crypto sunt uriase.  
Cat mai valoreaza cryptoactivele
Bitcoinul, de la 66.000 dolari pe 10 noiembrie a ajuns azi (20 mai) putin peste 30.000 dupa ce scazuse saptamana trecuta si sub 29.000 dolari. 
Ethereum, de la 4.800 dolari pe 9 noiembrie, este acum sub 2000 dolari. Ripple de la 1,26 dolari pe 9 noiembrie a plonjat la 0,41 dolari. 
Dodge Coin, o moneda aparuta in gluma, ca o ironie la adresa pietei crypto, ce atinsese 0,42 dolari la inceputul anului trecut, se tranzactioneaza acum la 0,08 dolari. 
In fine, Elrond, marea speranta romaneasca pe piata crypto, dupa ce depasise 420 dolari in noiembrie 2021 a ajuns acum in jur de 92 dolari. 
Corectiile sunt cu atat mai mari cu cat perceptia asupra unuia sau altuia dintre criptoactive a fost mai speculativa sau nu - din acest motiv avem scaderi usor peste 50%, dar si de aproape 80%, precum la Elrond.
De la oportunitate la pariu riscant
Pierderile consemnate de piata crypto in ultimele luni pot fi puse in legatura cu schimbarea perceptiei investitorilor: de la mare oportunitate, la pariu foarte riscant. 
De ce s-a intamplat asta in conditiile cresterii inflatiei, cata vreme bitcoinul de pilda isi facuse aparitia ca o promisiune de protectie impotriva inflatiei (pot fi minate un numar fix de unitati), prin 2010?
In primul rand, argumentul de activ care protejeaza impotriva inflatiei a fost pierdut dupa 2012, cand investitorii au realizat ca inflatia nu apare in pietele dezvoltate doar ca urmare a tiparirii de bani de catre bancile centrale. 
Bitcoinul explodeaza insa dupa 2019, cand cotatiile urca de la 3.000 dolari la peste 60.000 la finalul anului trecut si pe fondul scaderii accelerate a dobanzilor. 
Piata crypto crestea de la o vreme doar pentru ca era cool, tehnologia blockchain era ceva revolutionar si in numele sau au fost inghitite si alte vehicule,  precum NFT-urile (un soi de jpeg-uri criptate, vandute amatorilor pe sute de mii si chiar milioane de dolari, sub pretextul unicitatii).
Unii ajunsesera sa creada chiar ca bitcoinul reprezinta noul aur, aur digital de aceasta data, iar capitalizarea sa urma sa o depaseasca destul de curand pe cea a aurului.
De fapt, lucrurile sunt mai simple, iar ascensiunea crypto trebuie pusa in legatura cu banii foarte ieftini existenti la un moment dat in piata. 
Cand dobanzile zero fac parte din peisaj, preturile celorlalte active se umfla necontrolat. Iar cele mai mari excese se fac in zonele unde nu exista puncte de reper consolidate. 
Un apartament poate fi evaluat prin prisma randamentului chiriilor, o actiune dupa PER, dar un cryptoactiv? In lipsa de altceva, a fost comparat cu aurul, dar se pare ca nu e suficient, atunci cand dobanzile isi reiau cresterea. 
Scumpirea banilor este capatul liniei pentru activele care au crescut speculativ, iar piata crypto nu putea face nici ea exceptie. 
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

Inceputul sfarsitului pentru criptoactive?

A fost nevoie de o corectie ampla la nivelul pietei, de pulverizarea unor proiecte “de viitor”, blocarea unor retrageri si concedieri masive anuntate de platformele de tranzactionare pentru ca investitorii sa vada ca au pariat riscant.

22 Iun 2022 | Investitii
De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

De la actiuni cu prima la titluri cu discount la BVB

Daca in perioadele de crestere economica si de dobanzi reduse actiunile companiilor mici pot avea multipli bursieri mai mari decat ai societatilor consacrate, apropierea crizei poate inversa perceptiile.

13 Iun 2022 | Investitii
Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Cum se pot pierde bani cu titlurile de stat listate la bursa

Dacă va ganditi la pierderea dobanzii la termen la retragerea inainte de scadenta, aflati ca se poate si mai rau, la vanzarea obligatiunilor listate la bursa.

02 Iun 2022 | Investitii
Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

ASF a decis sa modifice regulamentul care viza procentul de actiuni ce pot fi alocate in vederea unei listari duale in strainatate in cadrul ofertelor publice ale companiilor locale.

05 Mai 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul