top banner

De ce au revenit pe crestere bursele in 2023?

26 Iulie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

De ce au revenit pe crestere bursele in 2023?

Foto Unsplash.com

Desi economiile nu cunosteau o perioada de revenire, ba dimpotriva, iar dobanzile se mentineau ridicate, bursele au inversat trendul de scadere si au oferit profituri nesperate celor care au avut nervii tari. 
Sa ne amintim sub ce auspicii se incheia anul 2022. Bursele erau in teritoriu negativ, in unele cazuri corectiile depaseau 20 de procente, dobanzile incepusera sa creasca si si-au continuat evolutia ascendenta si in prima parte a anului 2023, razboiul din Ucraina nu dadea semne ca se apropie de o solutie negociata iar pretul materiilor prime explodase, fapt ce alimenta inflatia.
Si cu toate astea, imediat dupa inceputul anului ceva s-a schimbat desi nu la nivel macro. Economiile dadeau semne de slabiciune in continuare, cererea era in scadere, bancile centrale continuau majorarile de dobanzi iar razboiul cunostea noi escaladari si cu toate astea investorii incepeau sa se simta la cumparare iar cotatiile isi incepusera aprecierea.
Supravanzarea, un moment bun de intrat in piata
Cei care urmaresc fenomenul bursier indeaproape stiu ca supravanzarea este un moment bun pentru a demara o investitie chiar daca peisajul general din economie nu arata chiar in regula. 
Pana la urma insa lucrurile tind sa se schimbe, pe fondul concedierilor masive companiile isi imbunatatisera profitabilitatea, statele venisera cu pachete de sprijin pentru industrie si consumatori, cresterea dobanzilor urma sa incetineasca si apoi venea stabilizarea, pretul marfurilor s-a corectat la randul sau in ton cu cererea in scadere dar si cu imbunatatirea perceptiilor legate de risc in pietele de capital.
Si, cum bursele anticipeaza, revenirea bursiera prefateaza revenirea economiilor sau macar stoparea declinului, un fenomen de altfel de asteptat in preajma unor ani electorali importanti in SUA si Europa. 
Ce urmeaza?
Sa aruncam o privire asupra indicelui german DAX, poate cel mai important din Europa. Indicele termina anul 2021 in jurul a 16.000 puncte iar in 2022 a atins un minim in octombrie (12.000 puncte) pentru a reveni acum din nou peste 16.000 puncte. 
Asta in conditiile in care economia germana nu mai beneficiaza de resursele ieftine din Rusia, se vorbeste de recesiune, dobanzile sunt ridicate iar industria auto nu se simte deloc bine. 
Guvernul a alocat insa sume imense pentru protejarea populatiei si afacerilor locale iar problemele structurale ale economiei nu se simt acut desi nota de plata va trebui decontata probabil dupa alegerile din 2024.
O mana de ajutor a venit si din partea pietelor energiei, cu scaderi importante ale preturilor la gaze pe fondul unei ierni mai blande si hibernarii din industrie.
Pana in 2025 n-ar fi exclus sa vedem insa noi maxime pentru marile burse ale lumii desi fundamentele economice nu sunt deloc solide. In anii electorali insa bursele sunt euforice, stimulate de darnicia bugetelor publice.
Care este morala pentru investitorii incepatori?
Bursele anticipeaza evolutiile din economie iar intrarea in teritoriu negativ in 2022 si euforia inexplicabila din 2023 pot fi explicate prin convingerea pietelor ca autoritatile vor face totul pentru a usura situatia gospodariilor si afacerilor pentru a nu se deconta electoral prea mult.
In plus, supravanzarea este o bariera in sine-cand corectiile sunt prea mari apar mereu cumparatori dispusi sa parieze pe termen lung, mizand pe faptul ca evolutiile din economie sunt ciclice iar cotatiile isi vor reveni la un moment dat. 
Este nevooie deci de mai multa prudenta pe varfurile entuziasmului general si de mai mult curaj pe varfurile pesimismului dominant. 
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Informatii contradictorii pentru investitorii in actiuni

Informatii contradictorii pentru investitorii in actiuni

Depasirea recenta a unui nou maxim istoric pentru indicele BET vine la pachet cu scaderea performantelor companiilor listate, o divergenta care este greu de digerat de investitori.

29 Noi 2023 | Investitii
Fondurile de pensii inghit lichiditatea bursei

Fondurile de pensii inghit lichiditatea bursei

Prin achizitii constante, fondurile de pensii din Pilonul II au ajuns sa controleze peste o treime din actiunile liber transferabile la BVB, pentru multe companii mari ponderea acestora fiind chiar mai mare.

02 Noi 2023 | Investitii
Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Cum reactionam in fata “maximelor istorice”

Bursa de Valori a atins saptamana trecuta un nou maxim istoric, un pretext nimerit sa ne intrebam care ar fi atitudinea recomandata in fata acestui nou reper si ce ar putea urma.

12 Sep 2023 | Investitii
Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

Investitorii in actiuni BVB au fost marii castigatori ai listarii Hidroelectrica

In prima jumatate a lunii august, media tranzactiilor cu actiunile H20 a reprezentat 37% din media tranzactiilor cu actiuni la BVB, pondere care explica pariul facut din timp pe cresterea cotatiilor actiunilor bursei, in calitate de emitent.

17 Aug 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul