top banner

Cum ne-au surprins pietele financiare in 2023 si ce poate urma

27 Decembrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Cum ne-au surprins pietele financiare in 2023 si ce poate urma

Foto Unsplash.com

Cresterea bursei, ieftinirea energiei, scaderea dobanzilor in lei si cresterea celor in euro, tentativele de inasprire a fiscalitatii au fost surprizele anului iar 2024 se anunta la fel de interesant.
Toamna anului trecut avea toate ingredientele pentru a da dureri de cap investitorilor in actiuni, cu marile piete ale lumii intrate intr-un teritoriu “bear” (corectie de cel putin 20% sau pe punctul de a intra in trend consolidat de scadere).
De atunci insa, parca o mana magica a intors cu cheita un mecanism iar pietele au inceput sa urce pas cu pas astfel incat acum, la putin peste un an de atunci, avem cresteri de peste 20% la nivelul indicilor, o revenire deci de peste 40% din minime care ar acoperi dobanzile pe 10 ani in SUA sau zona euro.
Desi dobanzile au continuat sa urce pana de curand, faptul ca multe companii au operat repede concedieri iar pretul energiei s-a redus la randul sau tot de atunci, a facut ca profitabilitatea sa nu fie prea mult afectata. 
Iar dobanzile mari au facut chiar bine sectorului financiar care a putut sa culeaga venituri mai mari din activele angajate fara ca poderea creditelor neperformante sa urce amenintator. 
Si cum cresterea pietelor urca la randul sau toleranta la risc, am avut o crestere de peste 100% si pe unele criptoactive (vezi bitcoin) in acelasi interval, in ciuda pesimismului care domnea la un moment dat in acest sector. 
Dobanzile mari nu au dus si la o contractie a preturilor la imobiliare deocamdata desi inghetarea tranzactiilor anunta si un astfel de trend pe viitor. 
De unde vin problemele in 2024?
Dupa cheltuieli majore angajate pentru acoperirea lockdown-urilor din timpul pandemiei am avut razboiul din Ucraina si efortul conjugat al tarilor occidentale de a ajuta militar si economic Ucraina si de a compensa companiile si populatia pentru cresterile preturilor la energie, alimente, etc. 
Nota de plata pentru aceste excese din bani publici se apropie de scadenta si, desi anul 2024 este an electoral in multe state (in Romania vor avea loc 4 randuri de alegeri de pilda) iar autoritatile ezita inca sa ia decizii transante de echilibrare bugetara, pietele financiare ar putea anticipa de la mijlocul anului viitor preconizata austeritate bugetara din 2025. 
Cum bursele anticipeaza iar pietele imobiliare reactioneaza post-factum am putea asista la o evolutie care sa reproduca inversat trendul din 2023-euforie intial si depresie la final.
Afectarea veniturilor populatiei este foarte posibila pe termen mediu si cateva tentative de a anunta evolutii viitoare au fost inca din 2023 (se vorbeste tot mai mult de impozit progresiv, a existat o tentativa de a introduce si impozitarea titlurilor de stat, discutiile despre noi reglementari pentru sectorul pensiilor private revin periodic, etc).
Companiile ar putea experimenta la randul lor noi forme de taxare, dupa impozitarea cifrei de afaceri venita pe neasteptate in 2023. 
Cu atat mai mult ar trebui sa ne asteptam la implementarea unor masuri nepopulare dupa ce amenintarea sanctionarii la vot a celor care le implementeaza trece si un nou ciclu electoral debuteaza in Romania fapt ce se va reflecta pe termen mediu asupra cererii si implicit asupra preturilor sustinute de creditare. 
Dupa ce dobanzile la titlurile de stat ajunsesera aproape de 9% pe finalul anului trecut, din primavara am avut o scadere graduala pana la putin peste 6% in prezent la scadenta de una an iar bancile au redus la randul lor randamentul depozitelor la termen. 
Dobanzile la credite nu au urmat acceasi curba fiiind mult mai stabile iar ultimele valori ale indicelui IRCC calculat trimestrial au fost de exemplu de 5,98%, 5,94% si 5,96%. 
Dobanzile la euro au continuat insa sa urce pana la un greu de imaginat altadata 5,5% pentru titlurile Fidelis cu maturitatea de 5 ani listate in decembrie in vreme ce cursul de schimb si-a pastrat imponderabilitatea in jurul a 4,9 lei/euro.
Ramane de vazut daca deficitele mari ale Romaniei nu vor fi corectate si prin cursul de schimb, cum s-au mai petrecut lucrurile in 2008-2009, dupa ce constrangerile electorale dispar.
In concluzie, daca 2023 a fost un an mai bun decat speram pe final de 2022, anul 2024 va fi cu siguranta unul mai bun decat...2025 iar acest lucru poate deveni palpabil inca din toamna anului viitor pe anumite piete/segmente de venituri. 
Informatiile si interpretarile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii
Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii
Fondurile de obligatiuni in valuta incep sa recupereze pierderile

Fondurile de obligatiuni in valuta incep sa recupereze pierderile

Cresterea dobanzilor in zona euro si in SUA si scaderea cotatiilor obligatiunilor in ultimii ani au provocat pierderi sau cresteri real negative pentru investitorii in fondurile de obligatiuni, dar lucrurile se pot schimba odata cu politica monetara.

09 Ian 2024 | Investitii
Cum folosesti banii neinvestiti din conturile brokerului

Cum folosesti banii neinvestiti din conturile brokerului

Fondurile rezultate din vanzarea unor titluri de valoare pot fi utilizate pentru achizitia unor instrumente cu venit fix sau pot astepta noi oportunitati la dobanzi similare conturilor de economii.

14 Dec 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul