top banner

Cum compar actiunile emise de companii din acelasi sector?

22 Septembrie 2010 | Autor: Nicu Grigoras

Cei mai utilizati indicatori utilizati pentru comparatii intre emitenti sunt P/B, P/E si P/S.
Raportand pretul de piata la valoarea contabila obtinem un indicator foarte important al analizei fundamentale: indicele P/B (Price/Book Ratio). Valoarea P/B exprima valoarea pe care piata o da (prin pretul actiunii) capitalurilor firmei. Cu cat valoarea P/B este mai redusa, cu atat actiunea este mai "ieftina". Valori ale P/B sub 1 indica de regula o actiune subevaluata, valori intre 1 si 2 indica o actiune corect evaluata de piata, iar valori peste 2 o actiune supraevaluata.
Aceste valori sunt foarte aproximative si depind foarte mult de domeniul de activitate din care fac parte companiile analizate. Acest indicator trebuie folosit doar la comparatii intre emitenti apartinand aceluiasi domeniu de activitate sau cu caracteristici similare, intre doi sau mai multi ani pentru acelasi emitent sau intre un emitent si media indicatorului pentru un indice sau pentru o piata.
Indicele P/E (price earnings ratio) este intalnit si sub denumirea de PER si se calculeaza ca raport intre pretul unei actiuni si profitul pe actiune. De multe ori P/E este definit ca un multiplu deoarece arata practic cati lei platesc investitorii pentru 1 leu profit obtinut de emitent. Altfel spus daca o companie are un multiplu P/E de 15, investitorii platesc 15 lei pentru fiecare leu profit realizat. Indicatorul poate fi interpretat ca durata de recupererare in ani a investitiei intr-o actiune din profitul raportat de emitent (in ipoteza in care tot profitul ar fi distribuit ca si dividende). Daca o companie are un PER de 10 un investitor isi recupereaza investitia in doar 10 ani.
Cu cat valoarea indicatorului P/E este mai mica, deci un investitor plateste mai putin pentru 1 leu profit sau durata de recuperare a investitiei este mai redusa, cu atat actiunea este considerata mai "ieftina". Un P/E sub 5 indica o actiune puternic subevaluata, valori intre 5-10 indica o actiune relativ subevaluata, valori intre 10 si 15 pot indica o actiune corect evaluata de piata, iar valori peste 20 o actiune supraevaluata. Bineinteles la fel ca in cazul multiplului P/B aceste valori sunt aproximative si depind foarte mult de sectorul de activitate.
Un alt indicator des intalnit in analiza fundamentala este P/S (price to sales). Se calculeaza similar cu P/B inlocuind valoarea contabila cu veniturile totale pe actiune. Valoarea acestui multiplu poate varia foarte mult in functie de domeniul de activitate fiind foarte util doar pentru comparatii intre companii cu caracteristici similare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul