top banner

Cresterea dobanzilor descurajeaza investitiile in obligatiuni "vechi"

15 Septembrie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Cresterea dobanzilor descurajeaza investitiile in obligatiuni "vechi"

Cresterea inflatiei a fortat in ultima vreme Ministerul Finantelor sa se imprumute mai scump de la banci si populatie. Este o veste buna pentru cei care vor cumpara noile obligatiuni dar una nefericita pentru cei care detin deja unele mai vechi.
Cand ne referim la pretul obligatiunilor avem in vedere respectivele instrumente listate la bursa. Pretul lor se exprima in procente raportate la valoarea nominala si acesta poate fluctua in functie de cerere si oferta sau in functie de oscilatiile dobanzilor. 

Castiguri diminuate pentru obligatiuni mai vechi

Sa presupunem emisiunea R2403A, o emisiune de titluri de stat listata la BVB in martie 2021, cu valoarea nominala de 100 lei si scadenta in martie 2024, deci cu o perioada de maturitate de 3 ani. 

Dobanda oferita atunci era de 3,1%. Nu parea o dobanda rea in acel moment, pentru ca inflatia a fost de 3,05% in martie. Prin urmare, pretul a fost usor ascendent atingand un maxim de 101,2% la putin timp dupa listare, in aprilie. 

Asta insemna ca un titlu de 100 de lei se putea vinde cu 101,2 lei si, avand in vedere comisionul brokerului (uzual 0,1%, mai mic de regula decat comisioanele percepute pentru obligatiuni corporative) tot ramanea un castig de peste 1% detinatorului initial. 

Ce s-a intamplal acum? Cotatia este in prezent (13 septembrie) de 99% din valoarea nominala, deci cine ar avea nevoie de bani ar castiga acum semnificativ mai putin. 

Sa spunem ca e vorba de castig totusi si nu de pierdere pentru ca detinatorul obligatiuni in momentul vanzarii incaseaza atat pretul stabilit la bursa cat si fractiunea din dobanda scursa de la plata ultimului cupon. In cazul obligatiunilor cotate la 99%, pretul cu dobanda inclusa evidentiat in platformele traderilor ar fi de 100,49%. 

Deci, scazand si comisionul brokerului, ar rezulta un castig de numai 0,4% dupa 6 luni de detinere, deloc de invidiat. 

Atentie la inflatie!

Daca in martie inflatia era de 3,05%, in august aceasta urcase la 5,3%. Firesc, pentru a obtine bani de la investitori,  Ministerul Finantelor a trebui sa urce la randul sau dobanzile la titlurile de stat in cadrul emisiunilor Fidelis iar in acest moment, tiltlurile oferite cu o maturitate de 3 ani au dobanda de 3,75% pe an. 

De la 3,1% in urma cu 6 luni dobanzile au urcat la 3,75% si, chiar daca BNR nu a ajustat dobanda de referinta, investitorii au fost dispusi sa plateasca mai putin pentru obligatiunile mai vechi, purtatoare de dobanzi mai mici. 

Evident, daca inflatia va continua sa urce, acelasi lucru ar putea sa il pateasca si obligatiunile cumparate in aceasta luna, chiar daca au dobanzi mai bune decat la vechile emisiuni. 

Cine nu vinde, nu pierde

Patania obligatiunilor de stat poate fi repetata la scara obligatiunilor corporative mai vechi, daca randamentele nu au avut o umbrela de protectie suficienta prin dobanzile oferite intial. 

Cine nu vinde insa inainte de scadenta nu are de ce sa isi fac griji ca va incasa mai putin decat a depus. Cupoanele se vor incasa conform calendarului din prospect iar la scadenta va fi returnat si principalul. 

Similar in cazul detinatorilor de obligatiuni de stat cumparate prin intermediul Trezoreriei sau Postei-acolo oricum nu se poate lichida plasamentul inainte de scadenta decat returnand dobanda incasata intre timp, astfel incat putini aleg sa nu tina titlurile de stat pana la scadenta. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 


Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii
Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul