top banner

Ce riscuri are investitia in actiunile unei companii mici?

03 Noiembrie 2010 | Autor: Nicu Grigoras

Companiile mici sau small caps-urile, asa cum sunt ele numite pe pietele externe, sunt companiile listate care au o capitalizare bursiera redusa. In general sunt companii mai putin transparente, care pot prezenta o volatilitate peste media pietei si care cu siguranta comporta mult mai multe riscuri pentru investitori.
Pe pietele dezvoltate exista chiar o limita minima a capitalizarii bursiere sub care o companie este considerata small cap. Astfel, daca am respecta aceasta limita minima de 300 milioane $, atunci la BVB avem doar 8 companii care pot fi considerate large caps-uri, restul intrand in categoria companiilor cu capitalizare redusa. Bineinteles aceasta limita este relativa si pentru o piata in dezvoltare cum este cea autohtona pare mult prea ridicata.
Daca ar fi sa analizam oportunitatea alegerii unei companii mici in dauna unui emitent cu renume trebuie analizate foarte bine avantajele si in special dezavantajele. Dupa cum am amintit deja principalele dezavantaje ar fi:
  • transparenta mai redusa,
  • volatilitatea peste media pietei,
  • lichiditatea redusa,
  • mentinerea profitabilitatii si a afacerilor in perioade de criza.
Cel mai mare avantaj este potentialul de crestere care de obicei este mult peste media pietei.  
Lichiditatea redusa face ca actiunile sa fluctueze mult
Daca analizam dezavantajele punct cu punct, lichiditatea redusa este printre cele mai importante. In cazul unei piete in curs de dezvoltare cum este cazul BVB, o piata in care lichiditatea generala este una destul de redusa, investitorii, in special cei nerezidenti, nu isi mai asuma si riscul unor companii mici investind de obicei cu preponderenta in cele mai mari companii listate.  
In general, titlurile companiilor nelichide sunt atractive in special pentru speculatori si mai putin pentru investitorii de portofoliu. De aici rezulta si caracterul mult mai speculativ al acestor titluri si bineinteles volatilitatea mult mai ridicata in anumite momente de piata. In general investitorii de portofoliu sau cei cu mai putina experienta ocolesc astfel de emitenti.
Informatiile despre companie sunt mai greu de obtinut
Transparenta mai scazuta sau altfel spus informatii insuficiente sau chiar lipsa lor, este un alt aspect care poate caracteriza un emitent de dimensiuni mai mici. De obicei companiile mari, cu o anumita imagine creata in timp, sunt cele care ofera investitorilor informatii complete despre activitatea economico-financiara.
Pe baza acestor informatii, analistii dar si investitorii isi pot face propriile previziuni despre cum vor evolua rezultatele financiare si in consecinta si preturile de tranzactionare. In contradictie multe din companiile de dimensiuni mici „fac economie” in a oferi investitorilor cele mai complete informatii.
In general cele mai mari companii listate la bursa sunt lideri de piata in sectoarele economice in care activeaza. In perioade de criza, companiile cu o cota de piata ridicata care au o structura a clientilor foarte bine definita si o reputatie construita in timp rezista mult mai bine scaderii vanzarilor si a profitabilitatii, ba mai mult chiar castiga cota de piata intarindu-si astfel pozitia. Pe de alta parte in perioade de expansiune economica companiile mici sunt de obicei mult mai dinamice si reusesc sa castige cota de piata si sa se impuna in diverse sectoare economice.
Potentialul de crestere poate aduce recompense
Dupa cum aminteam mai devreme cel mai mare avantaj al companiilor mici este potentialul de crestere. Chiar daca vorbim de riscuri suplimentare pe care investitorii si le asuma in momentul in care investesc in astfel de companii acest risc poate fi recompensat pe masura. Randamentele aduse de companiile mici sunt in general mai ridicate decat media pietei.
Concluzionand se poate spune cu usurinta ca investitiile in companii mici comporta intotdeauna riscuri mult mai ridicate, astfel de investitii trebuind ajustate intotdeauna profilului de risc si tipologiei investitionale.
Nu in ultimul rand trebuie avut in vedere un factor foarte important: momentul in care se fac investitiile. Daca vorbim de o perioada de criza este mult mai recomnadat ca investitorii sa insiste in achizitionarea titlurilor celor mai lichide companii listate, in aceste perioade siguranta este cea care trebuie sa domine strategia de investitii.
Daca vorbim de o perioada de expansiune economica, investitorii isi pot concentra atentia asupra companiilor mici dar care au un potential de crestere mult mai ridicat.  

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul