top banner

Cat de mult poti castiga dintr-un IPO?

12 Mai 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Cat de mult poti castiga dintr-un IPO?

Foto Unsplash.com

O analiza privind profitul obtinut de investitori in urma aprecierii cotatiilor si incasarii dividendelor pentru companiile listate prin oferta publica in ultimii 19 ani la BVB arata o medie anuala de peste 10%. 
Mihai Caruntu, vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiari Bancari, a realizat un studiu despre profitabilitatea unei investiii in IPO-urile a 10 companii mari venite la cota bursei in ultima vreme (pentru a avea o privire pe termen mediu si lung asupra rentabilitatii investitiei din analilza mentionata nu fac parte IPO-urile recente, gen TTS)
Este vorba despre Medlife, Transgaz, Electrica, Nuclearelectrica, Transelectrica, Romgaz, Purcari Wineries, Sphera Franchise Group, Digi Communications, Teraplast. 
La acestea s-a adaugat si Petrom, unde pretul-reper a fost considerat cel din tranzactia de privatizare a companiei (nu a existat un IPO aici). 
Media e trasa in sus de Medlife
Profitabilitatea medie anualizata a unui portofoliu care include toti cei 11 emitenti din momentul in care publicul a avut acces la actiuni este de 10,4%. 
Este o medie care este trasa puternic in sus de Medlife (profitabilitate anualizata de 23%), Nuclearelectrica (profitabilitate de 18%) si Teraplast (+12%). 
Celelalte 8 companii sunt sub medie-Romgaz (9,5%), Transgaz (8,6%), OMV Petrom (7,6%), Transelectrica (5,8%), Purcari (5,1%), Electrica (3,2%), Digi nu aduce deloc profit (0%),, iar actiunile Sphera trag in jos media, aducand o pierdere anualizata de 6,6%. 
Pe medie, o investitie perfect diversificata ar fi batut lejer dobanzile bancare in aceasta perioada, dar nu ar trebui ignorat ca aproximativ jumatate dintre IPO-uri s-ar fi aflat foarte aproape sau sub acest reper.
Conteaza unde punem baza
Dintre cele 11 IPO-uri, 7 sunt concentrate in perioada 2013-2018, iar 4 in perioada 2004-2008. 
Ca la orice comparatie, conteaza unde asezam baza. Faptul ca majoritatea IPO-urilor s-au listat dupa vara lui 2007 are o importanta deosebita.
In 2007 piata de capital a atins un maxim (BET in jurul a 10.800) pe care l-a repetat doar 14 ani mai tarziu, in primavara lui 2021 (prabusirea la precedenta criza financiara a fost spectaculoasa). 
Cu alte cuvinte, a contat mult faptul ca cele mai multe IPO-uri au venit pe o piata calmata de corectiile din 2007-2008. 
Transelectrica, ce s-a listat in 2006, are un randament anualizat de numai 5,8%, iar Petrom (baza e pusa in 2004) are un randament anualizat de 7,6%, in ciuda aprecierilor din ultima perioada legata de criza energetica post-invazia din Ucraina. 
Dividendele sunt principalul motor de crestere
Dintre cele 11 companii analizate, 8 au oferit cresteri mai mari din dividende decat din aprecierea cotatiilor. 
Petrom (172%-crestere din dividende/125%-crestere din aprecierea cotatiilor pe intreaga perioada monitorizata), Transelectrica (109%/48%), Transgaz (181%/75%), Romgaz (108%/29%), Electrica (52%/-20%), Digi (8%/-8%), Sphera (10%/-41%), Purcari (17%/6%). 
Sa mentionam si Nuclearelectrica (103%/308%) care a oferit dividende foarte bune, dar care au fost eclipsate de explozia cotatiilor din ultimii 2 ani, pe fondul cresterii preturilor la energie. 
Se remarca din analiza si un alt fapt cvasicunoscut-companiile de stat din energie sunt bune platitoare de dividende, iar companiile private folosesc grosul profitului pentru dezvoltare (Medlife nu a acordat dividende de la listare, de pilda).
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii
Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul