top banner

Bursa se poate transforma intr-o afacere pe termen lung

03 August 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Bursa se poate transforma intr-o afacere pe termen lung

Foto Unsplash.com

Noile planuri de impozitare a castigurilor si dividendelor obtinute din investitiile bursiere pot reduce speculatiile dar si lichiditatea. De ce n-am aflat aceste lucruri inainte de IPO-ul Hidroelectrica?
De la inceputul acestui an, investitorii de la BVB aveau un regim fiscal nou-in loc sa plateasca un impozit de 10% pe castigurile realizate din operatiunile anului anterior, doar tranzactiile castigatoare erau impozitate cu 1% (la detineri de peste un an) sau 3% la detineri de sub un an. 
In acest fel, desi pierderile nu mai erau deduse din castiguri, investitorii scapau macar de grija raportarilor catre Fisc, impozitul de 1% sau 3% fiind retinut la sursa ca in cazul impozitului pe dobanzile la termen. 
Era o masura gandita sa simplifice incasarea impozitelor dar si sa descurajeze tranzactionarea speculativa (cine stie ca nu isi mai poate deduce prierderile din castiguri va tranzactiona mai putin riscant) iar cei care pariau pe termen lung nu pareau prea afectati. 
Iata insa ca avem un nou proiect de OUG vizand fiscalitatea pentru investitiile la bursa cu doua vesti proaste, daca va fi aprobat in actuala formula-creste impozitul pe dividende de la 8% la 10% iar impozitarea profiturilor urca la randul sau de la 1% la 3% pentru detinerile de peste un an si de la 3% la 5% pentru detinerile de sub un an. 
Ce efecte ar avea cresterea fiscalitatii la BVB?
Impozitul pe dividende urcat la 10% ar fi similar cu cel pe dobanzile la termen astfel incat migrarea dinspre depozite spre bursa ar fi descurajata suplimentar. 
Sa nu uitam ca ar fi a doua ajustare pe termen relativ scurt, anterior impozitului de 8% existand un impozit de 5% pe dividende.
Investitiile bursiere sunt insa descurajate in principal de cresterea impozitului pe profitul realizat, dupa ce cu un an in urma se decisese ca impozitul sa se aplice doar pe castigurile obtinute din operatiunile castigatoare si nu pe castigul realizat din toate operatiunile. 
In acest fel, investitorii care aveau un bilant negativ, cum s-a intamplat in 2022 cand bursa a scazut, puteau fi totusi impozitati pentru tranzactiile castigatoare in 2023. 
Ei bine, daca ordonanta de Guvern aflata acum in stadiul de proiect ar fi adoptata fara modificari, cei care vor detine actiuni ar trebui sa isi faca socotelile pe termen si mai lung, incercand sa ignore de-acum oscilatiile periodice ale pietei.
Cine si-ar vinde de exemplu actiunile anticipand o corectie a pietei de 10%, daca ar vrea sa marcheze profitul rezultat din reachizitia ulterioara a actiunilor mai ieftin, ar da jumatate din acest castig statului (5%), ceea ce n-ar fi chiar un stimulent pentru a intui cat mai corect miscarile bursei. 
De ce apar astfel de initiative?
Nu doar investitorii la bursa ar putea fi afectati in perioada urmatoare, fiscalitatea ar putea creste la nivelul intregii economii pe fondul unui deficit bugetar care trebuie acoperit si a unor dezechilbre acumulate (deficitul de cont curent si cel comercial sunt aproape de nivelul anului 2007, inainte de inceperea crizei financiare)
Se discuta, deocamdata pe surse, de cresterea TVA la mai multe produse si servicii, inclusiv pentru vanzarea apartamentelor peste o anumita valoare, de aplicarea unui impozit pe tranzactiile imobiliare de valoare mare, un impozit anual pe proprietatile a caror valoare trece de 500.000 euro, impozit pe venit pentru IT-isti, modificarea regimului fiscal pentru microintreprinderi, etc. 
Era destul de greu deci ca investitorii la bursa sa scape neafectati, mai ales ca acest segment de populatie este perceput ca venind din zona exclusivista, cu venituri mari. 
Desi intentiile statului erau conturate de ceva vreme de ce se vorbeste insa abia acum de cresterea fiscalitatii la BVB si nu inainte de demararea IPO-ului de la Hidroelectrica, de pilda? 
O parte dintre investitorii in actiunile companiei, proaspatat listate la bursa, au toate motivele sa fie nemultumiti-cu toate aceste informatii incluse in prospect poate ca pretul final de inchidere a ofertei ar fi fost diferit. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii
“Febra” discounturilor poate afecta sanatatea plasamentelor la BVB

“Febra” discounturilor poate afecta sanatatea plasamentelor la BVB

Dupa ce in oferta publica a Premier Energy investorii de retail au fost diluati de peste 8 ori in goana lor dupa un discount de 5%, iata ca avem o noua oferta publilca in care se promite un discount chiar mai mare, de 16%.

28 Mai 2024 | Investitii
Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Oferta publica a grupului Premier Energy PLC se deruleaza intre 8-15 mai, subscrierile din primele 3 zile au un discount de 5%, iar raportul pret/profit (PER) dupa majorarea de capital, este in jur de 7.

09 Mai 2024 | Investitii
Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul