top banner

ASF si-a pierdut rabdarea cu BVB

27 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Autoritatea de Supravaghere Financiara (ASF) nu este de acord cu optiunea Bursei de Valori Bucuresti in privinta Contrapartii Centrale. In timp ce BVB prefera sa colaboreze cu o institutie de acest gen din alta tara, ASF propune infiintarea unei entitati nationale, care sa se ocupe de compensarea tranzactiilor pe piata de capital.
In acest sens, Consiliul ASF a hotarat lansarea unui plan de actiune pentru infiintarea acestei institutii in tara, care sa ofere servicii de compensare pentru toate pietele si instrumentele financiare din Romania si care sa respecte cerintele legislatiei europene privind infrastructura pietelor (EMIR).
Cu aceasta ocazie, ASF anunta ca „a constatat esecul Grupului de lucru infiintat in septembrie 2015 in vederea constituirii acestei verigi esentiale a infrastructurii de piata nationale, in conditiile in care BVB a hotarat sa se retraga, optand pentru solutia unei Contraparti Centrale externe, respectiv pentru colaborarea cu CCP-ul din Atena”.
Potrivit ASF, Contrapartea Centrala este constituita sub forma unei societati pe actiuni, se interpune intre vanzator si cumparator pe piata de capital si este responsabila pentru functionarea unui sistem de compensare.
ASF se implica si cu bani in capitalizarea institutiei
„Proiectul promovat de ASF are in vedere o structura de actionariat care sa poata sa sustina financiar activitatea CCP, incluzand statul roman, prin Ministerul Finantelor (formula intalnita in Polonia si Croatia) si alte entitati sau grupuri financiare implicate in operatiuni de tranzactionare sau post tranzactionare”, se mentioneaza in comunicat.
In acest sens, Consiliul ASF ia in considerare alocarea unei sume de 3-5 milioane de euro din excedentul realizat in ultimii doi ani pentru capitalizarea noii entitati, prin intermediul Ministerului Finantelor, in conditiile in care ASF nu poate fi actionar al CCP.
Pentru realizarea acestei operatiuni va fi necesara elaborarea unui proiect de lege de catre Ministerul Finantelor.
Potrivit ASF, intr-o prima etapa, noua entitate ar trebui sa-si asume rolul de contraparte centrala pentru urmatoarele servicii: tranzactii cu derivate efectuate in cadrul pietelor reglementate, tranzactii extrabursiere, tranzactii spot cu valori mobiliare (actiuni si obligatiuni) si titluri de stat, tranzactii cu derivate pe actiuni romanesti decontate cash sau prin livrare fizica si tranzactii in marja cu valori mobiliare.
Conform ASF, in prezent, la nivelul Uniunii Europene sunt autorizate, conform legislatiei EMIR, 19 contraparti centrale in 13 tari, dintre care patru in Europa Centrala si de Sud-Est – Austria, Grecia, Ungaria si Polonia.
Potrivit unei analize realizate de ASF, in toate CCP-urile din regiune statul are detineri directe, de peste 50%, in timp ce la toate CCP-urile din Europa bursele de valori au detineri consistente.
Proiectul ramane deschis si pentru alte instituti
„Absenta unei asemenea componente a infrastructurii pietei financiare din Romania poate afecta capacitatea de gestionare a stabilitatii sistemului financiar si inrautateste punctajul pentru evaluarea de catre BNR si ASF a aplicarii prevederilor  “Principles for financial market infrastructures” elaborate si publicate de Banca Reglementelor Internationale si de Organizatia Internationala a Reglementatorilor de Valori Mobiliare (IOSCO). De asemenea, duce la imposibilitatea accesarii pietei financiare romanesti de catre marile banci si firme de investitii care conditioneaza tranzactionarea de instrumente financiare romanesti de existenta contrapartii centrale pentru gestionarea riscului de credit al contrapartidei”, se subliniaza in comunicat.
In plus, Autoritatea mentioneaza ca proiectul ramane deschis cooptarii in structura actionariatului a unor institutii nationale si internationale, precum: BVB, SIBEX, BERD sau IFC.
Pe de alta parte, ASF recomanda grupului BVB sa lanseze si proiectul de modernizare a platformei de tranzactionare, precum si a infrastructurii de decontare prin Depozitarul Central, in contextul obiectivului general de dezvoltare a infrastructurii de piata din Romania.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul