top banner

Volksbank acuza de abuz Protectia Consumatorului pentru dezvaluirea amenzii acordate

17 Noiembrie 2010 | Autor: Marius Serban

Volksbank considera ca este un abuz informarea publicului de catre Protectia Consumatorilor cu privire la amenzile acordate, deoarece deciziile pot fi atacate in instanta. Reactia vine dupa ce oficiul din Cluj a facut publica acordarea unei amenzi de 100.000 lei. In strainatate, amenzile sunt publicate in mod frecvent de catre autoritati.
Seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor din Cluj (CJPC Cluj), Mircea Radu a anuntat ieri intr-o conferinta de presa ca a amendat Volksbank cu 100.000 lei, informeaza Capital.ro, citand Agerpress.
Motivul este introducerea comisionului de risc in cel de administrare, contrar prevederilor legale. In plus, inspectoratul a propus catre ANPC suspendarea activitatii de creditare a bancii la nivel national.
Motivatia bancii
Drept urmare, reprezentantii Volksbank au acuzat de abuz reprezentantii CJPC Cluj prin faptul ca au facut publice informatii despre masuri care sunt incerte in finalitatea acestora, dar care pot fi intelese gresit de catre publicul larg.
“Cum actele emise de ANPC sunt supuse controlului judiciar, instanta de judecata este singura in masura sa decida legalitatea unor asemenea acte/sanctiuni/propuneri”, precizeaza comunicatul Volksbank. Mai mult, neregulile gasite de CJPC Cluj sunt catalogate de banca drept “o speculatie”, care afecteaza moral si material institutia vizata.
In mod traditional, ANPC nu a facut pana acum publice amenzile acordate diverselor institutii financiare (si nu numai), tocmai din cauza faptului ca deciziile lor pot fi contestate in instanta. In cazul in care societatea amendata castiga procesul, ea poate cere apoi daune morale substantiale. Tocmai din acest motiv, comunicatele date de ANPC cu privire la controalele efectuate sunt lipsite de un aspect esential: institutiile amendate.
In alte tarile, amenzile sunt publicate fara probleme
In alte tari, aceasta retinere nu functioneaza insa in cazul autoritatilor de protectie a consumatorilor, care publica in mod frecvent amenzile acordate.
De exemplu, oficiul de protectie a consumatorilor din Polonia (UOKiK) anunta pe 13 septembrie 2010 ca a amendat Raiffeisen Bank cu 2,4 milioane de zloti (aproximativ 625.000 euro) pentru faptul ca incasa comisioane multiple pentru aceeasi operatiune. In acest caz, banca s-a conformat si a modificat clauzele contractuale.
Chiar si atunci cand banca contesta in instanta decizia, amenda este facuta publica. De exemplu, pe 25 august 2010, oficiul a anuntat amendarea cu aproape 3 milioane de zloti (aproximativ 750.000 euro) a Bank Gospodarki Zywnościowej pentru practicarea unor clauze abuzive, precum si faptul ca banca a decis sa mearga in instanta.
Si in tarile dezvoltate, cum ar fi in Marea Britanie sau Statele Unite, amenzile stabilite de autoritati sunt aduse cu rigurozitate la cunostinta publicului. Faptul ca reputatia unei societati comerciale este afectata, este mai putin important decat informarea potentialilor consumatori cu privire la problemele identificate. In acest fel si companiile devin mai responsabile, deoarece stiu ca risca pierderi mai mari decat simple amenzi (care la noi sunt oricum ridicol de mici) daca incalca legislatia.
Avand in vedere experienta internationala, poata ca ar fi cazul ca si ANPC sa ofere mai multe informatii despre toate controalele intreprinse, identificand in mod precis companiile sau institutiile financiare sanctionate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul