top banner

Salariile BNR cresc si cand banca este pe pierdere

04 Iulie 2014 | Autor: Conso

BNR este foarte grijulie fata de mediul economic si avertizeaza frecvent atunci cand salariile cresc peste productivitate. Predicile par a fi pentru altii, deoarece salariile din BNR se modifica dupa alte criterii.
Sistemul financiar poate trece printr-o criza financiara, economia poate intra recesiune sau banca centrala poate ajunge sa suporte o pierdere operationala. Un lucru este sigur: salariile din BNR continua sa creasca, conform situatiilor financiare publicate de banca centrala.
Daca tinem cont de contributiile platite de angajator, reiese ca in perioada 2011-2009, salariul mediu pe angajat din BNR s-a majorat cu 18%, in conditiile in care economia a trecut printr-o recesiune adanca. Dupa ce in 2012, a avut loc o crestere salariala de inca 9%, in cursul lui 2013, s-a mai adaugat un spor de aproape 7%.
In 2013, insa, banca a ajuns sa inregistreze o pierdere operationala de 224 milioane lei, dupa ce in 2012, a avut un profit operational de 1,5 miliarde lei.
Salariul mediu brut din BNR a ajuns in 2013 la peste 8.300 lei, conform estimarilor Conso.ro. Iar comparativ cu 2008, salariul este cu 38% mai mare. Astfel, criza financiara a adus castiguri importante pentru angajatii bancii centrale.
Intr-un articol publicat in Ziarul Financiar in aprilie 2014, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu explica efectul majorarilor salariale dincolo de productivitate: “S-ar putea spune: surplusul de salariu loveste doar profitul companiei in cauza. In aparenta. Lucrurile se schimba insa daca, in ultima instanta, patronul (in speta statul) scumpeste produsele si arunca astfel in carca pietei (deci a consumatorilor) costul neprevazut ce a intervenit in urma negocierilor cu salariatii, care au primit mai multi bani desi muncesc mai prost”.
Sa fie valabila aceasta logica si pentru salariile din BNR?

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Banca Transilvania derulează un concurs cu premii, care reunește cazuistica întâlnită în cazul fraudelor din ultima vreme, iar din conținutul întrebărilor putem afla și care sunt principalele strategii folosite.

04 Mar 2025 | Info banci
De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

Fie că vorbim de clienții premium banking, de posesorii de beneficii sau de pur și simplu de clienți-fondatori, oferta include un bancher personal la dispoziție pentru operațiuni și investiții.

26 Feb 2025 | Info banci
Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Acoperirea cheltuielilor comune sau sustinerea unui partener, bani de buzunar pentru copii ori constituirea unui fond pentru vacante pot fi pretextele impartirii unui cont bancar in familie.

09 Ian 2025 | Info banci
Bancile au furat startul in cursa Black Friday

Bancile au furat startul in cursa Black Friday

Raiffeisen Bank, UniCredit Bank si ING Bank au anuntat deja oferte speciale pentru sezonul discounturilor al carui start oficial se da pe 8 noiembrie. Banca Translivania pastreaza suspansul deocamdata.

04 Noi 2024 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul