Reevaluarea garantiilor in 2012 a costat bancile 600 milioane euro

La mijlocul lui 2012 bancile si-au reevaluat colateralul aferent creditelor acordate. Noile cifre au obligat bancile sa constituie provizioane suplimentare de 620 milioane euro.

Conform directorului Directiei de Supraveghere din BNR, reevaluarea de anul trecut a plecat de la cazul unei bancute mici care, in 2011, raporta valori mari ale colateralului disponibil, ceea ce ii permitea sa isi reduca provizioanele necesare.

“Banca nu facea provizioane si am avut impresia ca isi supraevalua colateralul. Am trimis o echipa noua in inspectie. Se pare ca totul a pornit de la un teren extravilan”, a declarat Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR, in cadrul unui eveniment Finmedia.


Astfel, evaluatorii bancii concluzionasera ca 1 metru patrat de teren valora 200 euro, ceea ce facea ca provizioanele aferente imprumutului acordat cu garantia terenului sa fie mai mici decat ar fi fost cazul.

Astfel, in 2012, toate bancile si-au reevaluat colateralele. Rezultatele au indicat necesitatea constituirii unor provizioane suplimentare de 600 milioane euro. Cel mai mare nivel necesar la o banca a fost de 140 milioane euro.

“A mentine niste colaterale la valori care nu au legatura cu piata este un risc mare, ascunzi o mizerie”, a precizat Cinteza.

Nivelul provizioanelor constituite de banci influenteaza indicatorii de performanta ai respectivelor institutii. Cu cat provizioanele necesare sunt mai mari, cu atat banca va raporta indicatori mai slabi, va avea o solvabilitate mai mica si va necesita capital suplimentar.

Valoarea provizioanelor poate fi insa ajustata in functie de garantiile disponibile. In functie de tipul si valoarea acestora, bancile pot sa isi reduca provizioanele.

De altfel, nu este nici prima oara cand BNR atrage atentia asupra incercarii bancilor de a scapa de provizionare prin utilizarea unor cifre prea mari in raportele de evaluare. Un semnal de alarma a fost tras inca de acum 4 ani, tot de catre supravegherea BNR.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati
Produse si servicii bancare pentru clientii cu dizabilitati

Bancile au inceput sa isi adapteze oferta pentru a ajunge si la persoanele cu deficiente de auz sau de vedere, din dorinta a largi cat mai mult posibil baza actuala de clienti.

15 Octombrie 2021 | Info banci

Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus