Reevaluarea garantiilor in 2012 a costat bancile 600 milioane euro

La mijlocul lui 2012 bancile si-au reevaluat colateralul aferent creditelor acordate. Noile cifre au obligat bancile sa constituie provizioane suplimentare de 620 milioane euro.

Conform directorului Directiei de Supraveghere din BNR, reevaluarea de anul trecut a plecat de la cazul unei bancute mici care, in 2011, raporta valori mari ale colateralului disponibil, ceea ce ii permitea sa isi reduca provizioanele necesare.

“Banca nu facea provizioane si am avut impresia ca isi supraevalua colateralul. Am trimis o echipa noua in inspectie. Se pare ca totul a pornit de la un teren extravilan”, a declarat Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR, in cadrul unui eveniment Finmedia.


Astfel, evaluatorii bancii concluzionasera ca 1 metru patrat de teren valora 200 euro, ceea ce facea ca provizioanele aferente imprumutului acordat cu garantia terenului sa fie mai mici decat ar fi fost cazul.

Astfel, in 2012, toate bancile si-au reevaluat colateralele. Rezultatele au indicat necesitatea constituirii unor provizioane suplimentare de 600 milioane euro. Cel mai mare nivel necesar la o banca a fost de 140 milioane euro.

“A mentine niste colaterale la valori care nu au legatura cu piata este un risc mare, ascunzi o mizerie”, a precizat Cinteza.

Nivelul provizioanelor constituite de banci influenteaza indicatorii de performanta ai respectivelor institutii. Cu cat provizioanele necesare sunt mai mari, cu atat banca va raporta indicatori mai slabi, va avea o solvabilitate mai mica si va necesita capital suplimentar.

Valoarea provizioanelor poate fi insa ajustata in functie de garantiile disponibile. In functie de tipul si valoarea acestora, bancile pot sa isi reduca provizioanele.

De altfel, nu este nici prima oara cand BNR atrage atentia asupra incercarii bancilor de a scapa de provizionare prin utilizarea unor cifre prea mari in raportele de evaluare. Un semnal de alarma a fost tras inca de acum 4 ani, tot de catre supravegherea BNR.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti
Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.

17 Februarie 2021 | Info banci

Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus