top banner

Reevaluarea garantiilor in 2012 a costat bancile 600 milioane euro

25 Februarie 2013 | Autor: Conso

La mijlocul lui 2012 bancile si-au reevaluat colateralul aferent creditelor acordate. Noile cifre au obligat bancile sa constituie provizioane suplimentare de 620 milioane euro.
Conform directorului Directiei de Supraveghere din BNR, reevaluarea de anul trecut a plecat de la cazul unei bancute mici care, in 2011, raporta valori mari ale colateralului disponibil, ceea ce ii permitea sa isi reduca provizioanele necesare.
“Banca nu facea provizioane si am avut impresia ca isi supraevalua colateralul. Am trimis o echipa noua in inspectie. Se pare ca totul a pornit de la un teren extravilan”, a declarat Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR, in cadrul unui eveniment Finmedia.
Astfel, evaluatorii bancii concluzionasera ca 1 metru patrat de teren valora 200 euro, ceea ce facea ca provizioanele aferente imprumutului acordat cu garantia terenului sa fie mai mici decat ar fi fost cazul.
Astfel, in 2012, toate bancile si-au reevaluat colateralele. Rezultatele au indicat necesitatea constituirii unor provizioane suplimentare de 600 milioane euro. Cel mai mare nivel necesar la o banca a fost de 140 milioane euro.
“A mentine niste colaterale la valori care nu au legatura cu piata este un risc mare, ascunzi o mizerie”, a precizat Cinteza.
Nivelul provizioanelor constituite de banci influenteaza indicatorii de performanta ai respectivelor institutii. Cu cat provizioanele necesare sunt mai mari, cu atat banca va raporta indicatori mai slabi, va avea o solvabilitate mai mica si va necesita capital suplimentar.
Valoarea provizioanelor poate fi insa ajustata in functie de garantiile disponibile. In functie de tipul si valoarea acestora, bancile pot sa isi reduca provizioanele.
De altfel, nu este nici prima oara cand BNR atrage atentia asupra incercarii bancilor de a scapa de provizionare prin utilizarea unor cifre prea mari in raportele de evaluare. Un semnal de alarma a fost tras inca de acum 4 ani, tot de catre supravegherea BNR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci
Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Portalul financiar Conso a fost reconstruit integral pe o arhitectura web moderna, in urma unui proiect derulat pe parcursul ultimelor 18 luni, cu o investitie de peste 70.000 euro. Arhitectura noua aduce importante imbunatatiri pentru utilizatorii site-ului, precum si noi functionalitati.

17 Mai 2022 | Info banci
Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Dupa modelul IRCC care a inlocuit Robor in Romania, creditele in franci elvetieni, dolari, lire sterline si yeni au schimbat referinta Libor din acest an.

03 Feb 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul