top banner

Propunerile Conso.ro privind proiectul de infiintare a Autoritatii de Supraveghere Financiara

20 Decembrie 2012 | Autor: Conso.ro

Conso.ro a trimis catre Ministerul Finantelor Publice o serie de propuneri si observatii privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara. Cele mai importante au in vedere includerea sistemului bancar sub umbrela autoritatii unice dar si o atentie sporita in desemnarea persoanelor din conducere.
Propunerea Conso.ro este ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sa includa in mod obligatoriu si supravegherea bancara, reprezentata de actuala Directie de Supraveghere din cadrul BNR. Autoritatea se poate constitui fie la nivelul bancii centrale, fie – asa cum este cazul in majoritatea statelor UE – ca entitate independenta.
Acest lucru este motivat de faptul ca modelul dominant in Uniunea Europeana este cel al autoritatii de supraveghere unice a sectorului financiar, 15 state membre avand in prezent aceasta structura de supraveghere. In plus, piata bancara romaneasca o pondere de peste 90% in ceea ce priveste intermedierea financiara.
“Este absolut de neinteles de ce proiectul de OUG propune modelul celei de-a 16-a tari-membre, Bulgaria, in care Comisia de Supraveghere Financiara din aceasta tara este responsabila cu supravegherea pietei de capital, a asigurarilor si a fondurilor de pensii, in timp ce banca centrala este responsabila cu supravegherea institutiilor de credit”, se arata in textul transmis catre Ministerul Finantelor Publice.
Numiri in posturi cheie, doar pe baza de competenta
Conform proiectului, numirile si revocarile in cadrul conducerii ASF se fac de catre Parlament, la propunerea comisiilor reunite de Buget, Finante si Banci din cele doua Camere ale Parlamentului.
Propunerea Conso.ro este ca nominalizarile comisiilor sa se realizeze “doar de pe o lista de posibili candidati realizata de un expert independent in recrutarea resurselor umane. Expertul poate fi o persoana fizica sau juridica specializata in recrutarea reusrselor umane, ale carui servicii sunt contractate conform legii.
De asemenea, acestia trebuie sa fie absolventi cu examen de licenta ai unei universitati cu profil economic sau juridic, cu minimum 10 ani de experienta profesionala in functia de conducator intr-o institutie financiara (5 ani in cazul societatilor de administrare a pensiilor private), sau in consiliul unei autoritati de supraveghere a pietelor financiare (BNR, CSA, CNVM si CSSPP).
De asemenea, aceste persoane nominalizare nu trebuie sa fi fost condamnate pentru diverse infractiuni economice si nici sa nu fie rude sau afini ai membrilor guvernului, deputatilor sau senatorilor, presedintelui tarii sau membrilor consiliuluid e administratie al BNR.
Un alt punct important este cel al resurselor financiare de care dispune ASF. Astfel propunerea Conso.ro este ca remuneratia lunara bruta, care contine inclusiv sporurile acordate, sa nu depaseasca echivalentul a 15.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Conversia în bani a punctelor oferite la deschiderea contului s-a realizat deja pe 3 aprilie pentru fondatorii care și-au activat conturile și le-au menținut active până în prezent.

08 Apr 2025 | Info banci
Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Banca Transilvania derulează un concurs cu premii, care reunește cazuistica întâlnită în cazul fraudelor din ultima vreme, iar din conținutul întrebărilor putem afla și care sunt principalele strategii folosite.

04 Mar 2025 | Info banci
De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

Fie că vorbim de clienții premium banking, de posesorii de beneficii sau de pur și simplu de clienți-fondatori, oferta include un bancher personal la dispoziție pentru operațiuni și investiții.

26 Feb 2025 | Info banci
Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Acoperirea cheltuielilor comune sau sustinerea unui partener, bani de buzunar pentru copii ori constituirea unui fond pentru vacante pot fi pretextele impartirii unui cont bancar in familie.

09 Ian 2025 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul