top banner

Parlamentul European a aprobat plafonarea comisioanelor interbancare la tranzactiile cu carduri

11 Martie 2015 | Autor: Conso

Parlamentul European a aprobat marti, cu larga majoritate, un proiect de regulament propus de Comisia Europeana privind plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzactiile cu carduri, masura estimata sa genereze economii anuale de aproape 6 miliarde de euro pentru comercianti si de 730 de milioane de euro pentru consumatori.
Regulamentul, care are nevoie si de aprobarea formal? a Consiliului UE, a fost adoptat cu 621 voturi pentru, 26 de voturi impotriva si 29 de abtineri, potrivit AFP.
Documentul stipuleaza plafonarea comisioanelor pe care bancile le incaseaz? la procesarea tranzactiilor la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, atat pentru tranzactiile transfrontaliere, cat si pentru operatiunile nationale.
De asemenea, regulamentul va duce la cresterea nivelului de transparenta in privinta comisioanelor interbancare si la extinderea mediului concurential in sectorul platilor cu carduri, prin reglementarea unor probleme privind autorizatiile de functionare si alti factori care au ingradit pana in prezent libertatea comerciantilor de a-si alege procesatorii de plati, potrivit Comisiei.
"Costurile suportate de comercianti si consumatori au fost afectate de prea mult timp de comisioane bancare necompetitive si netransparente. (...) Intrucat cardurile reprezinta cel mai utilizat instrument pentru platile online, regulamentul va fi si un pas important pentru finalizarea Pietei Unice Digitale Europene, a spus comisarul UE pentru Concurenta, Margrethe Vestager.
Noile reguli vizeaza cardurile de tip MasterCard ?i Visa. In schimb, plafonarea comisioanelor nu va afecta cardurile utilizate in sisteme cu trei parti (cum este cazul American Express sau Diners).
Si Guvernul Romaniei a promovat un proiect de lege pentru limitarea comisioanelor interbancare, care a fost trimis Parlamentului spre adoptare in aprilie anul trecut. Documentul prevede si limitarea incasarilor si platilor zilnice in numerar efectuate de operatorii economici catre sau de la persoane fizice, la 5.000 lei/persoana, respectiv 10.000 lei/persoana.
   
Dupa votul din Parlament, legea va fi aprobata oficial de Consiliul de ministri inainte de a avea efect, sase luni dup? intrarea în vigoare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Conversia în bani a punctelor oferite la deschiderea contului s-a realizat deja pe 3 aprilie pentru fondatorii care și-au activat conturile și le-au menținut active până în prezent.

08 Apr 2025 | Info banci
Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Banca Transilvania derulează un concurs cu premii, care reunește cazuistica întâlnită în cazul fraudelor din ultima vreme, iar din conținutul întrebărilor putem afla și care sunt principalele strategii folosite.

04 Mar 2025 | Info banci
De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

Fie că vorbim de clienții premium banking, de posesorii de beneficii sau de pur și simplu de clienți-fondatori, oferta include un bancher personal la dispoziție pentru operațiuni și investiții.

26 Feb 2025 | Info banci
Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Acoperirea cheltuielilor comune sau sustinerea unui partener, bani de buzunar pentru copii ori constituirea unui fond pentru vacante pot fi pretextele impartirii unui cont bancar in familie.

09 Ian 2025 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul