Neincrederea in banci, confirmata de Banca Mondiala

Neincrederea romanilor in banci reiese si dintr-un studiu realizat de Banca Mondiala pe mai multe tari din Europa si Asia Centrala. Potrivit documentului, doar 20% dintre romani au incredere in banci, comparativ cu aproximativ 55% dintre albanezi si 35% din cehi.

Raportul institutiei, intitulat  “Riscuri si beneficii: Gestionarea compromisurilor financiare pentru o crestere incluziva in Europa si Asia Centrala”, mai releva faptul ca aproximativ 45% dintre conationalii nostri, chestionati in perioada 2012-2013, au incredere in siguranta depozitelor in banci, iar circa 55% au incredere in stabilitatea sistemului financiar.

Cei mai increzatori in ceea ce priveste stabilitatea sistemului bancar sunt, potrivit Banci Mondiale, macedonenii (aproape 80%), in timp ce 65% dintre cehi sunt siguri pe depozitele bancare.

La polul opus, ungurii sunt cei mai putin increzatori atat in sistemul bancar (18%), in siguranta depozitelor (38%), dar si in stabilitatea sistemului financiar (45%).

De altfel, raportul citat evidentiaza faptul ca europenii au mai mare incredere in stabilitatea sistemului financiar si in siguranta depozitelor decat in banci.

Tarile din regiune, restante la dezvoltare financiara

In alta ordine de idei, documentul citat subliniaza faptul ca dezvoltarea sectorului financiar trebuie sa mearga dincolo de imbunatatirea accesului la creditele bancare.

”Sistemele financiare trebuie sa se dezvolte intr-un mod echilibrat atat prin subsectoarele bancare, cat si prin cele nebancare, inclusiv prin pietele de capital, prin sectorul de asigurari si prin orice alte institutii financare nebancare, pentru sustinerea adecvata a cresterii incluzive in Europa si Asia Centrala”, se mentioneaza in comunicatul de presa al Banci Mondiale de prezentare a raportului.

Totodata, studiul remarca faptul ca sistemul financiar din tarile emergente ale Europei si Asiei Centrale (EAC) este in mod semnificativ mai putin dezvoltat si mai putin diversificat decat sistemul financiar al celor mai apropiate tari-etalon, si anume tarile din Europa occidentala, precum si decat multe dintre natiunile cu venituri medii.

”De exemplu, numai aproximativ 38% dintre adulti utilizeaza produse de economisire, comparativ cu media din lumea aflata in curs de dezvoltare, care este de 54%, si doar foarte putini utilizeaza produse din domeniul asigurarilor. Neincrederea in banci in randul cetatenilor este de asemenea mai mare decat in orice alta regiune a lumii”, se mai arata in comunicat.

Indatorarea din fonduri straine a favorizat crizele financiare


Conform Raportului citat, in anii 1990 tarile din Europa si Asia Centrala au optat pentru un model de crestere financiara rapida, concentrandu-se pe extinderea creditelor bancare, o masura adesea finantata cu capital strain. Acest model a contribuit la sporirea gradului de incluziune financiara a societatilor comerciale si a gospodariilor familiale, insa a fost si insotit de o eficienta financiara mai scazuta si de o vulnerabilitate sporita. In consecinta, in aceasta regiune s-au manifestat doua crize bancare majore, mai intai la sfarsitul anilor 1990 si apoi din nou dupa 2008.

„Desi s-a inregistrat un oarecare nivel de revenire, constatam ca bancile singure nu vor putea sustine tipul de crestere incluziva de care este nevoie pentru a putea sprijini dezvoltarea regiunii pe termen lung. Gradul scazut de crestere a veniturilor, in special in randul persoanelor cu venituri mici, sporeste gradul de insatisfactie cu privire la starea de fapt, dar si o neincredere mai mare in sectorul financiar, ceea ce face ca necesitatea intreprinderii unor reforme in sectorul financiar sa fie mult mai urgenta”, a declarat Martin Melecky, coautor al Raportului citat si Economist Principal pentru Regiunea Asiei de Sud in cadrul Bancii Mondiale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus