top banner

Neincrederea in banci, confirmata de Banca Mondiala

06 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Neincrederea romanilor in banci reiese si dintr-un studiu realizat de Banca Mondiala pe mai multe tari din Europa si Asia Centrala. Potrivit documentului, doar 20% dintre romani au incredere in banci, comparativ cu aproximativ 55% dintre albanezi si 35% din cehi.
Raportul institutiei, intitulat  “Riscuri si beneficii: Gestionarea compromisurilor financiare pentru o crestere incluziva in Europa si Asia Centrala”, mai releva faptul ca aproximativ 45% dintre conationalii nostri, chestionati in perioada 2012-2013, au incredere in siguranta depozitelor in banci, iar circa 55% au incredere in stabilitatea sistemului financiar.
Cei mai increzatori in ceea ce priveste stabilitatea sistemului bancar sunt, potrivit Banci Mondiale, macedonenii (aproape 80%), in timp ce 65% dintre cehi sunt siguri pe depozitele bancare.
La polul opus, ungurii sunt cei mai putin increzatori atat in sistemul bancar (18%), in siguranta depozitelor (38%), dar si in stabilitatea sistemului financiar (45%).
De altfel, raportul citat evidentiaza faptul ca europenii au mai mare incredere in stabilitatea sistemului financiar si in siguranta depozitelor decat in banci.
Tarile din regiune, restante la dezvoltare financiara
In alta ordine de idei, documentul citat subliniaza faptul ca dezvoltarea sectorului financiar trebuie sa mearga dincolo de imbunatatirea accesului la creditele bancare.
”Sistemele financiare trebuie sa se dezvolte intr-un mod echilibrat atat prin subsectoarele bancare, cat si prin cele nebancare, inclusiv prin pietele de capital, prin sectorul de asigurari si prin orice alte institutii financare nebancare, pentru sustinerea adecvata a cresterii incluzive in Europa si Asia Centrala”, se mentioneaza in comunicatul de presa al Banci Mondiale de prezentare a raportului.
Totodata, studiul remarca faptul ca sistemul financiar din tarile emergente ale Europei si Asiei Centrale (EAC) este in mod semnificativ mai putin dezvoltat si mai putin diversificat decat sistemul financiar al celor mai apropiate tari-etalon, si anume tarile din Europa occidentala, precum si decat multe dintre natiunile cu venituri medii.
”De exemplu, numai aproximativ 38% dintre adulti utilizeaza produse de economisire, comparativ cu media din lumea aflata in curs de dezvoltare, care este de 54%, si doar foarte putini utilizeaza produse din domeniul asigurarilor. Neincrederea in banci in randul cetatenilor este de asemenea mai mare decat in orice alta regiune a lumii”, se mai arata in comunicat.
Indatorarea din fonduri straine a favorizat crizele financiare
Conform Raportului citat, in anii 1990 tarile din Europa si Asia Centrala au optat pentru un model de crestere financiara rapida, concentrandu-se pe extinderea creditelor bancare, o masura adesea finantata cu capital strain. Acest model a contribuit la sporirea gradului de incluziune financiara a societatilor comerciale si a gospodariilor familiale, insa a fost si insotit de o eficienta financiara mai scazuta si de o vulnerabilitate sporita. In consecinta, in aceasta regiune s-au manifestat doua crize bancare majore, mai intai la sfarsitul anilor 1990 si apoi din nou dupa 2008.
„Desi s-a inregistrat un oarecare nivel de revenire, constatam ca bancile singure nu vor putea sustine tipul de crestere incluziva de care este nevoie pentru a putea sprijini dezvoltarea regiunii pe termen lung. Gradul scazut de crestere a veniturilor, in special in randul persoanelor cu venituri mici, sporeste gradul de insatisfactie cu privire la starea de fapt, dar si o neincredere mai mare in sectorul financiar, ceea ce face ca necesitatea intreprinderii unor reforme in sectorul financiar sa fie mult mai urgenta”, a declarat Martin Melecky, coautor al Raportului citat si Economist Principal pentru Regiunea Asiei de Sud in cadrul Bancii Mondiale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul