Autoritatile nationale nu ar trebui sa astepte rezultatele testelor de stres pentru a lua masuri de sprijinire a bancilor in dificultate, precizeaza autoritatile europene.
“Chiar si bancile care trec cu bine de testele de stres nu ar trebui sa fie considerate automat sigure”, a mentionat Mervyn King, prim vicepresedintele Consiliului European pentru Riscuri Sistemice (ESRB).
Urmatoarea etapa a testului de stres la care vor fi supuse bancile europene va avea loc luna viitoare.
Masurile de redresare ar trebui luate in cel mult 6 luni de la rezultatele testelor, a precizat si Andrea Enria, vicepresedinte ERSB si sef al Autoritatii Bancare Europene.
“Daca aceste masuri nu sunt implementate in acest interval de timp, ulterior adoptarea unor astfel de masuri va fi asigurata de catre Autoritatea Bancara Europeana”, a adaugat Enria.
Pe de alta parte, King a subliniat ca inca nu a fost rezolvata cea mai mare problema care a dus la punerea in pericol a stabilitatii sistemului financiar, si anume de a nu mai permite bancilor de a deveni atat de mari precum cele din Irlanda si Islanda.
“Stabilitatea sistemului financiar este inca in pericol la nivel european, iar consecintele crizei se vor resimti si pe parcursul mai multor ani de acum inainte”, considera reprezentantii Consiliului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News