MAE si BNR au pozitii divergente cu privire la darea in plata

Directiva Uniunii Europene privind creditele ipotecare permite incheierea unui credit ipotecar prin predarea imobilului ipotecat catre banca, iar Parlamentul European recomanda tuturor statelor membre o astfel de masura, sustine Ministerul Afacerilor Externe. Pe de alta parte, BNR spune ca Legea nu are sustinere in niciun act european.

Actul normativ european stabileste obligatia armonizarii maximale a legislatiei statelor membre doar in doua privinte, respectiv fisa europeana de informatii standardizate si calculul dobanzii anuale efective. In schimb, prevederi precum cele continute de Legea adoptata de Parlamentul Romaniei, care permit stingerea datoriei unui debitor catre banca prin predarea imobilului ipotecat, sunt permise de directiva europeana, a precizat MAE la solicitarea Profit.ro.

Directiva 17 permite statelor membre sa introduca dispozitii mai stricte

“Directiva permite statelor membre sa mentina sau sa introduca dispozitii mai stricte decat cele prevazute in acele domenii despre care nu se precizeaza clar ca fac obiectul unei armonizari maximale”, subliniaza institutia citata.

Mai mult, MAE subliniaza faptul ca directiva UE interzice in mod explicit statelor membre sa se opuna intelegerilor de tipul darii in plata dintre client si banca. “Statele membre nu impiedica partile la un contract de credit sa convina in mod explicit ca returnarea sau transferul catre creditor al garantiei sau al veniturilor obtinute din vanzarea garantiei este suficient pentru a rambursa creditul”, se mentioneaza in Directiva Europeana.

In plus, actul normativ european arata ca statele membre trebuie sa instituie proceduri pentru a se permite depunerea tuturor eforturilor in vederea obtinerii celui mai bun pret pentru bunul imobil care face obiectul executarii silite, dar in cazul unei sume restante rezultate n urma executarii, consumatorul trebuie protejat, subliniaza MAE.

Olteanu (BNR): Legea include si speculatorii de terenuri

Legea privind darea in plata a fost aprobata saptamana trecuta in Parlamentul Romaniei si a starnit un val de critici fara precedent din partea mediului bancar. Reprezentantii bancilor au anuntat ca vor solicita presedintelui Romaniei sa atace Legea la Curtea Constitutionala si sustin ca ar putea provoca o procedura de infringement din partea Comisiei Europene.

Si reprezentantii Bancii Nationala a Romaniei se opun aparitiei acestei Legi. Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, scria recent ca Legea nu se refera la consumatori. „Pe forma, textul legii nu asuma asa ceva. In expunerea de motive apare o referire indirecta la domeniul protectiei consumatorului, in paragrafele finale, dar nici acolo nu se asuma incadrarea legii in aceasta categorie. In sfarsit, pe fond, legea nu poate fi una de protectie a consumatorului pentru ca subiectul legii nu se inscrie in aceasta categorie, ci include, pe langa consumatori, si alte categorii de tipul dezvoltatorilor imobiliari ori a speculatorilor de terenuri”, scrie Olteanu pe blogul BNR.

Pe de alta parte, viceguvernatorul BNR spune ca nu exista nicio reglementare europeana care sa sprijine o asemenea fortare. „Nu exista nicio prevedere in cadrul respectivei Directive (17/2014 – n.r.)care sa se refere la dreptul debitorului de a decide unilateral darea in plata. Dimpotriva, Directiva cuprinde trei dispozitii contrare proiectului”, a subliniat Olteanu.
Cele trei dispozitii contrare sunt, in opinia lui Bogdan Olteanu, reprezentate de faptul ca directiva instituie obligatia statelor membre de a nu impiedica darea in plata prin acordul partilor, instituie masuri de facilitare a rambursarii sumelor inca datorate dupa executarea silita, dar facilitarea nu inseamna scutire, si exclude aplicarea la contractele in vigoare la data punerii in aplicare a Directivei, respectiv martie 2016.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci
Prin CEC Bank iti poti supraveghea conturile de la alte banci

Prin aplicatia mobila a bancii se pot vizualiza conturi diferite deschise la alte banci din Romania, astfel incat utilizatorii pot avea o privire de ansamblu asupra activelor lor bancare.

5 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus