Legea privind rezolutia bancara, aprobata cu o intarziere de un an

Cu o intarziere de aproape un an, Parlamentul Romaniei a adoptat legea privind rezolutia bancara, care transpune in legislatia nationala o Directiva europeana. Si asta doar dupa ce Comisia Europeana a reclamat Romania la Curtea Europeana de Justitie din aceasta cauza si a obligat-o la penalitati.

Potrivit legii, bancile falimentare vor putea fi recapitalizate din banii creditorilor, ai actionarilor, dar si din ai deponentilor, doar in cazul in care sumele sunt mai mari de 100.000 de euro, prag pana la care depozitele sunt garantatae. Aceasta decizia e fost luata, la nivel european, pentru a se evita utilizarea fondurile publice pentru capitalizarea bancilor.

In Romania, Banca Nationala a Romaniei va decide ce se va intampla cu o banca cu probleme de solvabilitate. Daca este vorba de o banca cu imporatanta sistemica, BNR poate decide sa initieze procedura de rezolutie.

Proiectul adoptat de Parlament va intra in vigoare dupa promulgarea de catre presedintele Romaniei si dupa publicarea in Monitorul Oficial. Apoi, Romania trebuie sa comunice Comisiei ca a adoptat Directiva pentru ca sanctiunile sa inceteze.

Romania plateste penalitati pentru fiecare zi de intarziere

In urma cu trei saptamani, sase stat europene, printre care si Romania, au fost acuzate de Comisia Europeana ca nu au transpus legislatia privind redresarea si rezolutia bancara. De data aceasta forul european a decis sa sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene in acest caz, deoarece cele sase state, desi au mai fost avertizate, nu s-au conformat cerintelor europene.

Celelalte state care au facut obiectul sesizarii sunt Luxemburg, Polonia, Cehia, Suedia si Olanda.

Data-limita pentru transpunerea Directivei europene in legislatia nationala a fost 31 decembrie 2014. Comisia Europena a trimis, inca din data de 28 mai, un aviz motivat unui numar de 11 state membre ale UE, solicitandu-le sa transpuna actul european.

Sesizarea Curtii implica cel putin impunerea unei penalitati zilnice pntru statele in cauza pana cand se realizeaza transpunerea integrala. Cuantumul acestor sanctiuni este calculat in asa fel incat sa se ia in considerare capacitatea de plata, durata si gradul de gravitate a incalcarii normelor de catre statul membru in cauza. Comisia poate decide sa retraga aceasta cauza, daca un stat membru pune in aplicare inre timp normele respective.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti
Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.

17 Februarie 2021 | Info banci

Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus