Legea privind rezolutia bancara, aprobata cu o intarziere de un an

Cu o intarziere de aproape un an, Parlamentul Romaniei a adoptat legea privind rezolutia bancara, care transpune in legislatia nationala o Directiva europeana. Si asta doar dupa ce Comisia Europeana a reclamat Romania la Curtea Europeana de Justitie din aceasta cauza si a obligat-o la penalitati.

Potrivit legii, bancile falimentare vor putea fi recapitalizate din banii creditorilor, ai actionarilor, dar si din ai deponentilor, doar in cazul in care sumele sunt mai mari de 100.000 de euro, prag pana la care depozitele sunt garantatae. Aceasta decizia e fost luata, la nivel european, pentru a se evita utilizarea fondurile publice pentru capitalizarea bancilor.

In Romania, Banca Nationala a Romaniei va decide ce se va intampla cu o banca cu probleme de solvabilitate. Daca este vorba de o banca cu imporatanta sistemica, BNR poate decide sa initieze procedura de rezolutie.

Proiectul adoptat de Parlament va intra in vigoare dupa promulgarea de catre presedintele Romaniei si dupa publicarea in Monitorul Oficial. Apoi, Romania trebuie sa comunice Comisiei ca a adoptat Directiva pentru ca sanctiunile sa inceteze.

Romania plateste penalitati pentru fiecare zi de intarziere

In urma cu trei saptamani, sase stat europene, printre care si Romania, au fost acuzate de Comisia Europeana ca nu au transpus legislatia privind redresarea si rezolutia bancara. De data aceasta forul european a decis sa sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene in acest caz, deoarece cele sase state, desi au mai fost avertizate, nu s-au conformat cerintelor europene.

Celelalte state care au facut obiectul sesizarii sunt Luxemburg, Polonia, Cehia, Suedia si Olanda.

Data-limita pentru transpunerea Directivei europene in legislatia nationala a fost 31 decembrie 2014. Comisia Europena a trimis, inca din data de 28 mai, un aviz motivat unui numar de 11 state membre ale UE, solicitandu-le sa transpuna actul european.

Sesizarea Curtii implica cel putin impunerea unei penalitati zilnice pntru statele in cauza pana cand se realizeaza transpunerea integrala. Cuantumul acestor sanctiuni este calculat in asa fel incat sa se ia in considerare capacitatea de plata, durata si gradul de gravitate a incalcarii normelor de catre statul membru in cauza. Comisia poate decide sa retraga aceasta cauza, daca un stat membru pune in aplicare inre timp normele respective.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Info banci


Plati mai simple si mai rapide prin Google Pay
Plati mai simple si mai rapide prin Google Pay

Atat Visa cat si Mastercard au comunicat introducerea serviciului in Romania, prin intermediul catorva banci si fintech-uri. Inrolarea in serviciu se face prin intermediul aplicatiilor mobile ale partenerilor.

18 Noiembrie 2020 | Info banci

Black Friday, varianta bancara
Black Friday, varianta bancara

Sarbatoare de marketing si lichidare de stocuri, Black Friday are corespondent si in acest in ofertele bancilor care isi tenteaza clientii preponderent cu credite mai ieftine si carduri de cumparaturi mai generoase.

9 Noiembrie 2020 | Info banci

Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus