top banner

Hibele legislatiei privind solutionarea alternativa a litigiilor

31 August 2015 | Autor: Conso

Legislatia privind solutionarea alternativa a litigiilor dintre clienti si banci, indelung asteptata, cuprinde o serie de neclaritati care, daca nu sunt corectate la timp, pot limita dreptul consumatorilor la o solutie echitabila. Ordonanta Guvernului, care transpune directiva europeana in domeniu, a fost publicata in Monitorul Oficial.
In primul rand, actul normativ limiteaza dreptul clientilor bancilor de a alege modalitatea de solutinare a litigiilor. 
Clientii bancilor devin captivi ai Centrului SAL
Potrivit Ordonantei, „litigiile din domeniul bancar sunt solutionate exclusiv prin proceduri SAL (solutionarea alternativa a litigiilor) de Centrul SAL (Centrul care va fi infiintat in acest scop)”.
Textul, in forma sa actuala extrem de restrictiva, ar putea anula dreptul consumatorului de a opta pentru solutionarea litigiului in instanta sau prin intermediul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.
De acest aspect se leaga o alta prevedere a Ordonantei, cu privire la obligativitatea solutiei date de Centrul SAL.
Directiva europeana mentioneaza faptul ca statele membre pot decide daca solutia alternativa trebuie propusa, caz in care consumatorul o poate accepta sau nu, sau impusa.
Ordonanta Guvernului defineste ambele proceduri, insa in cazul Romaniei, unde au existat numeroase abuzuri ale bancilor, precum si vicii de informare a consumatorilor, impunerea unei solutii se poate dovedi nociva pentru consumatori.
In cazul solutiei impuse, partile trebuie informate in prealabil, inclusiv asupra consecintelor juridice. Insa Ordonanta nu impune ca aceasta informare sa se faca in scris, ceea ce ar putea da nastere la noi interpretari si conflicte care sa afecteze interesele consumatorilor.
Procedura SAL - gratuita pentru consumator sau nu?
Un alt aspect cuprins in Ordonanta care ar putea afecta consumatorii este cel legat de finantarea Centrului SAL. Actul normativ prevede faptul ca finantarea se asigura, printre altele, din „venituri proprii care se pot constitui din veniturile realizate din comisioane si sumele percepute pentru prestatiile in domeniu efectuate tertilor”.
Ori, la articolul 8 al ordonantei se prevede clar ca „in vederea asigurarii eficacitatii sustinute a procedurilor SAL” trebuie indeplinite mai multe conditii, printre care procedura SAL sa fie gratuita (lit.c). In acest caz, nu este clar la ce comisioane face referire actul normativ. Si daca aceste comisioane pot fi solicitate si consumatorilor.
Juristii taie si spanzura in Centrul SAL
Coordonarea Centrului SAL va fi asigurata de un colegiu de coordonare, care va trebui sa adopte si regulile privind procedura de solutionare a litigiilor. Acest colegiu va fi format din cinci membri - cate unul de la Banca Nationala, Asociatia Romana a Bancilor, ANPC, asociatiile de consumatori constituite conform legii si de un membru independent aes de cei patru. Acestia trebuie sa indeplinesca o serie de conditii, printre care sa aiba studii superioare juridice, atestate cu diploma.
Prin aceasta conditionalitate, care de altfel contravine si preambulului directivei, unde la pct. 36 se mentioneaza clar ca nu trebuie impusa obligativitatea studiilor juridice se genereaza din start un dezechilibru intre reprezentantii industriei bancare si reprezentantii consumatorilor. Asociatiile de consumatori si chiar ANPC au acces la un numar limitat de juristi, astfel incat posibilitatile de alegere vor fi afectate.
In plus, foarte multe dintre litigiile dintre banci si consumatori au la baza tocmai contractele propuse si avizate de juristii din banci, deci practic acestia vor fi acum chemati sa rezolve problemele pe care tot ei le-au creat.
In discutie ramane si modul in care va fi ales al cincilea membru al Colegiului, care vor fi criteriile care sa ii ateste independenta si pregatirea in domeniu. O solutie ar putea fi reprezentata de alegerea unui profesionist cu experienta din afara Romaniei care sa fi dovedit, in activitatea anterioara, impartialitate si profesionalism in analizarea unor litigii de acest gen.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul