Guvernul nu a avut niciodata intentia sa supraimpoziteze bancile

Presedintele Traian Basescu a declarat ca guvernul nu a avut in vedere pana acum supraimpozitarea bancilor, ca masura de echilibrare a bugetului de stat.


“Daca guvernul si-ar fi pus problema taxarii bancilor o facea in cea mai dificila situatie. Nu exista aceasta intentie si sper ca bancile sa nu se repeada sa isi recupereze toata pierderea cu creditele neperformante intr-un an”, a spus presedintele Romaniei, in cadrul unei conferinte a Ziarului Financiar.

Declaratia a venit ca raspuns la intrebarea pusa de Radu Gratian Ghetea, presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor. El a afirmat ca bancile romanesti nu au avut nevoie de un sprijin din partea statului ca in alte state europene si astfel nu ar fi echitabil ca ele sa suporte taxe suplimentare.

Astfel de taxe au fost instituite in tari precum Ungaria si Austria.

Totodata, Ghetea a avertizat ca o eventuala taxa speciala asupra bancilor va avea ca efect majorarea costului creditelor, astfel ca va fi suportata in final de catre consumator.

Pe de alta parte, presedintele ARB a declarat ca bancile au fost cele care au suportat cel mai mult costul crizei financiare, prin creditele neperformante din portofoliu. Afirmatia sa a fost imediat contrazisa de presedintele Basescu, care i-a replicat ca acest cost a fost, in realitate, suportat de catre populatie.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus