Guvernul nu a avut niciodata intentia sa supraimpoziteze bancile

Presedintele Traian Basescu a declarat ca guvernul nu a avut in vedere pana acum supraimpozitarea bancilor, ca masura de echilibrare a bugetului de stat.


“Daca guvernul si-ar fi pus problema taxarii bancilor o facea in cea mai dificila situatie. Nu exista aceasta intentie si sper ca bancile sa nu se repeada sa isi recupereze toata pierderea cu creditele neperformante intr-un an”, a spus presedintele Romaniei, in cadrul unei conferinte a Ziarului Financiar.

Declaratia a venit ca raspuns la intrebarea pusa de Radu Gratian Ghetea, presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor. El a afirmat ca bancile romanesti nu au avut nevoie de un sprijin din partea statului ca in alte state europene si astfel nu ar fi echitabil ca ele sa suporte taxe suplimentare.

Astfel de taxe au fost instituite in tari precum Ungaria si Austria.

Totodata, Ghetea a avertizat ca o eventuala taxa speciala asupra bancilor va avea ca efect majorarea costului creditelor, astfel ca va fi suportata in final de catre consumator.

Pe de alta parte, presedintele ARB a declarat ca bancile au fost cele care au suportat cel mai mult costul crizei financiare, prin creditele neperformante din portofoliu. Afirmatia sa a fost imediat contrazisa de presedintele Basescu, care i-a replicat ca acest cost a fost, in realitate, suportat de catre populatie.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti
Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.

17 Februarie 2021 | Info banci

Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus