top banner

Europa are o noua structura de supraveghere a sectorului financiar

22 Septembrie 2010 | Autor: Marius Serban

Parlamentul European a dat unda verde noii structuri de supraveghere financiara la nivel european, dupa mai mult de un an de dezbateri. Din 2011, noul cadru legislativ va schimba in mod fundamental modul in care bancile, companiile de asigurare si bursele de valori sunt monitorizate, iar protectia consumatorilor va fi pusa la loc de cinste.
Actualele comitete de supraveghere vor fi inlocuite de anul viitor de trei autoritati de supraveghere europeana. Atributiile lor vor fi mult extinse fata de situatia curenta, cand comitetele au doar rol consultativ, fiind responsabile cu:
  • Rezolvarea disputelor intre autoritatile de supraveghere din statele membre;
  • Impunerea de interdictii temporare pentru produsele si activitatile financiare riscante.
In noile conditii, daca autoritatile nationale ezita sa actioneze pentru a elimina anumite incalcari ale legislatiei europene, autoritatile europene vor putea interveni. De exemplu, daca bancile romanesti incalca anumite reguli, iar BNR nu intervine, atunci institutiile europene vor actiona direct pentru a remedia problemele.
Protectia consumatorilor – obiectiv central
Ca urmare a serviciilor financiare tot mai complexe, parlamentarii europeni au impus cu succes ca activitatea de protectie a consumatorilor sa fie in centrul atentiei noilor institutii europene. Acestea vor putea chiar investiga institutiile de credit, produsele si activitatile financiare care genereaza riscuri pe pietele financiare si vor emite avertismente atunci cand va fi necesar.
In plus, atunci cand legislatia financiara permite, institutiile europene pot interzice sau limita temporar anumite produse si activitati financiare si poate cere Comisiei Europene sa introduca acte legislative care sa le interzica permanent.
Avertismente mai rapide la riscuri
In paralel, va functiona si un Consiliu European de Risc Sistemic, care va monitoriza si avertiza asupra riscurilor acumulate in economia europeana. Consiliul va dezvolta un set de indicatori care va permite evaluarea uniforma a riscului pentru institutiile financiare care opereaza in mai multe tari. Pentru o mai buna comunicare, nivelul riscurilor va fi clasificat in categorii, simbolizate prin diferite culori. Iar fiecare avertisment public va fi insotit de culoarea asociata riscului semnalat.
Atat cele 3 noi institutii europene cat si consiliul de risc sistemic vor putea dobandi in timp noi puteri, in functie de necesitati. In acest sens, Comisia Europeana va intocmi un raport la fiecare 3 ani, care va contine recomandari pentru imbunatatirea activitatii de supraveghere financiara europeana.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul