Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire

Mai multe banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele in lei, o miscare care poate anticipa reducerea inflatiei pe parcursul anului viitor.

In rapoartele din august si noiembrie, BNR a scazut prognoza de inflatie pentru 2020 de la valoarea de 2,8% la 2,7% iar apoi de la 2,7% la 2,1%. Pentru anul viitor, tinta de inflatie ramane deocamdata tot la 2,5%, dar ramane de vazut pentru cat timp. 

Cu o posibila criza economica la orizont, cu o slabire previzibila a cererii, e greu de crezut ca preturile vor avea motive de crestere, cel putin cata vreme nu se modifica taxele pe combustibil si nu se depreciaza mai serios leul care sa se reflecte in scumpirea importurilor. 

Bancile s-au raliat insa acestei estimari mai optimiste privind inflatia si au inceput sa taie dobanzile deponentilor, fara a umbla insa prea mult la dobanzile la credite, probabil in asteptarea reluarii platii ratelor suspendate (aici se poate lasa cu provizioane mai mari). 

Cine si cu cat mai taie din dobanzi

Idea Bank a modificat de la inceputul lunii decembrie dobanzile la termen, corectiile fiind cuprinse intre 0,15 puncte procentuale si 0,75 pp, penalizarea cea mai mare fiiind pentru depozitele cu scadenta mai scurta. 

Astfel, depozitele pe 6 luni au ajuns de la o dobanda de 2,75% la una de 2%, cele la 6 luni au pierdut 0,5 pp (pana la 3%) iar la 12 luni se plateste acum 3,35% (fata de 3,5% anterior). 

La Libra Internet Bank corectiile sunt cuprinse intre 0,3 pp si 0,1 pp, de asemenea scaderile mai mari afectand scadentele mai scurte. Pentru depozitele constituite online (care aveau dobanzi cu jumatate de procent mai mari decat cele constituite la ghiseu) de pilda, dobanda la o luna scade de la 2% la 1,7%, la 3 luni scaderea este de la 2,25% la 1,95%, la 6 luni avem o corectie de la 2,4% la 2,2% iar la 12 luni de la 2,6% la 2,5%. 

CEC Bank, care mersese multa vreme in tandem cu titlurile de stat puse in vanzare prin Trezorerii, ofera acum dobanzi de 3,25% la 12 luni (fata de 3,5% la titlurile de stat), 3,5% la 2 ani (3,75% da statul) si 3,65% la 3 ani (4% la Trezorerie). 

De asemenea, titlurile de stat vandute recent in cadrul programului Fidelis si listate deja la bursa au dobanzi de 3,5% (la un an) si 4% (la 3 ani). Iar dobanzile titlurilor de stat nu sunt impozabile spre deosebire de cele ale bancilor, care mai pierd 10% din acesta cauza. 

Vom avea in sfarsit o piata de obligatiuni dinamica la bursa?

Cum dobanzile bancare la termen incep sa piarda meciul atractivitatii cu cele oferite de Ministerul Finantelor, toti mai multi migreaza cu economiile din depozite in titluri de stat.

Emisiunile Fidelis in lei au adunat de pilda 1,3 miliarde lei si inca 1,4 miliarde lei au atras titlurile de stat in euro la finalul lunii noiembrie, ceea ce la nivelul populatiei reprezinta valori apreciabile. 

Si avem deja emisiuni corporative listate la Bursa, unde dobanzile sunt de 9-10%. E drept, aici e vorba si de un risc asociat mai mare, emisiunile in cauza nu sunt garantate, in schimb depozitele au plafonul de 100.000 euro pe post de umbrela de vreme rea. 

Totusi, nimeni nu poate constesta ca s-a format deja o tendinta, pe fondul remunerarii  mai putin atractive a economiilor in banci, si toti mai multi isi pun problema reorientarii banilor dinspre depozite spre obligatiuni, in lei sau euro. Poate ca in acest fel vom asista la inceputul formarii unui segment lichid si bine capitalizat in sectorul obligatiunilor de la BVB, multa vreme o adevarata Cenusereasa a pietei. Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Cat costa sa afli soldul de pe cardul de debit
Cat costa sa afli soldul de pe cardul de debit

Bancile stimuleaza folosirea cardurilor de debit proprii in retea si descurajeaza utilizarea ATM-urilor concurentei. Vestea buna este ca serviciul de internet banking sau alertele push pot inlocui interogarile soldului prin vecini.

2 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus