top banner

Credibilitatea bancilor, zdruncinata in scandalul Panama Papers

05 Aprilie 2016 | Autor: Conso

Bancile din intreaga lume, abia „reabilitate” dupa criza financiara din 2008, sunt pe punctul de a pierde un nou test de credibilitate. Insa, daca in urma cu opt ani a fost vorba de lacomie, acum este vorba de sprijinirea unor persoane influente sa isi ascunda averile de ochiul Fiscului. Peste 500 de banci sunt implicate in acest nou scandal.
Printre acestea se numara si Raiffeisen International si Societe Generale, care detin entitati puternice si pe piata romaneasca.
Potrivit unei investigatii jurnalistice fata precedent, realizata in comun de 107 institutii media si coordonata de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ) si publicatia germana Suddeutsche Zeitung, banci din intreaga lume au apelat la firma de avocatura Mossack Fonseca, din Panama, pentru a infiinta aproximativ 15.600 de societati-paravan pentru clientii lor.
Numele a 100 de romani, mentionate in Panama Papers
Printre persoanele care au beneficiat de aceste servicii se numara sefi de stat, fosti sau actuali, alti politicieni de rang inalt, miliardari, celebritati, sportivi, dar si retele criminale. 100 de romani se numara printre clientii unor astfel de societati.
In total, in documentele intitulate „Panama Papers”, sunt mentionate peste 214.000 de societati offshore inregistrate in 21 de paradisuri fiscale, prin care bogatii lumii reuseau sa evite plata taxelor in statele in care obtineau respectivele venituri.
HSBC, cea mai activa banca in infiintarea de firme offshore
Potrivit documentelor, care provin dintr-o serie de scurgeri de informatii chiar de la firma de avocatura, cele mai multe solicitari pentru infiintarea unor astfel de societati (peste 2.300) au venit din partea grupului bancar britanic HSBC Holdings.
In topul bancilor care au apelat la firma de avocatura si consultanta panameza se mai afla Experta Corporate & Trust Services, subsidiara a bancii luxemburgheze cu capital de stat Banque Internationale a Luxembourg (BIL), cu 1.659 de cereri pentru crearea de companii-paravan, Banque J. Safra Sarasin – Luxemburg, parte din conglomeratul Safra Group detinut de familia braziliana Safra (963 cereri), Credit Suisse Chanel Islands Limited, detinuta de grupul bancar elvetian Credit Suisse (918 cereri), grupul elvetian UBS (579), Coutts & Co. Trustees Jersey (Insulele Canalului), sucursala a bancii engleze de private banking Coutts & Co, detinuta de grupul RBS (487 cereri), Societe Generale Bank & Trust Luxembourg, filiala din Luxemburg a bancii franceze Societe Generale (465 cereri), Landsbanki Luxembourg, divizie a fostei banci islandeze Landsbanki, intrata in insolventa in 2008 (404 cereri) si Rothschild Trust Guernsey Ltd, parte din grupul financiar bancar controlat de familia Rothschild.
Doua banci austriece si 30 din Germania sunt mentionate in documentele citate
De asemenea, si bancile austriece Raiffeisen Zentralbank (RZB) si Hypo Vorarlberg  au fost mentionate in investigatie deoarece ar fi ajutat persoane foarte bogate sa-si mute banii in conturi offshore pentru a evita plata taxelor.
   
Totodata, aproape 30 de banci germane, printre care si cea mai mare institutie financiara din Germania, Deutsche Bank, dar si Commerzbank, sunt mentionate in datele dezvaluite.
Evident, bancile, in marea lor majoritate, au negat implicarea in astfel de actiuni, sau si-au justificat actiunile ca fiind legale.
Credit Suisse si HSBC, doua din bancile cu cele mai mari divizii de gestionare a averilor din lume, au dezmintit sugestiile conform carora ar fi utilizat in mod activ structuri offshore pentru a-si ajuta clientii sa evite plata taxelor.
De asemenea, bancile austriece implicate in dosar spun ca pastrarea banilor in conturi bancare offshore nu este ilegala si ca au indeplinit toate cerintele autoritatilor de reglementare.
Autoritatile din mai multe state au deschis anchete pentru a verifica documentele
In schimb, autoritatile din mai multe tari au deschis anchete dupa publicarea documentelor care dezvaluie un vast sistem de evaziune fiscala.
Informatiile au provocat un seism politic in Islanda, numele premierului in functie fiind vehiculat in scandal, anchete in Franta, Spania si Australia, indignare in Rusia, si dezmintiri in cascada. Marea Britanie a anuntat ca analizeaza documentele, avand in vedere ca si numele tatalui premierului britanic, David Cameron, este mentionat in documentele citate.
La randul sau, guvernul panamez a dat publicitatii o declaratie in care sustine ca a urmat o politica de "toleranta zero" in toate domeniile privind serviciile financiare sau juridice care nu au un nivel ridicat de transparenta.
Documentele din Panama Papers acopera perioada anilor 70 pana in primavara acestui an.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul