Credibilitatea bancilor, zdruncinata in scandalul Panama Papers

Bancile din intreaga lume, abia „reabilitate” dupa criza financiara din 2008, sunt pe punctul de a pierde un nou test de credibilitate. Insa, daca in urma cu opt ani a fost vorba de lacomie, acum este vorba de sprijinirea unor persoane influente sa isi ascunda averile de ochiul Fiscului. Peste 500 de banci sunt implicate in acest nou scandal.

Printre acestea se numara si Raiffeisen International si Societe Generale, care detin entitati puternice si pe piata romaneasca.

Potrivit unei investigatii jurnalistice fata precedent, realizata in comun de 107 institutii media si coordonata de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ) si publicatia germana Suddeutsche Zeitung, banci din intreaga lume au apelat la firma de avocatura Mossack Fonseca, din Panama, pentru a infiinta aproximativ 15.600 de societati-paravan pentru clientii lor.

Numele a 100 de romani, mentionate in Panama Papers


Printre persoanele care au beneficiat de aceste servicii se numara sefi de stat, fosti sau actuali, alti politicieni de rang inalt, miliardari, celebritati, sportivi, dar si retele criminale. 100 de romani se numara printre clientii unor astfel de societati.

In total, in documentele intitulate „Panama Papers”, sunt mentionate peste 214.000 de societati offshore inregistrate in 21 de paradisuri fiscale, prin care bogatii lumii reuseau sa evite plata taxelor in statele in care obtineau respectivele venituri.

HSBC, cea mai activa banca in infiintarea de firme offshore

Potrivit documentelor, care provin dintr-o serie de scurgeri de informatii chiar de la firma de avocatura, cele mai multe solicitari pentru infiintarea unor astfel de societati (peste 2.300) au venit din partea grupului bancar britanic HSBC Holdings.

In topul bancilor care au apelat la firma de avocatura si consultanta panameza se mai afla Experta Corporate & Trust Services, subsidiara a bancii luxemburgheze cu capital de stat Banque Internationale a Luxembourg (BIL), cu 1.659 de cereri pentru crearea de companii-paravan, Banque J. Safra Sarasin – Luxemburg, parte din conglomeratul Safra Group detinut de familia braziliana Safra (963 cereri), Credit Suisse Chanel Islands Limited, detinuta de grupul bancar elvetian Credit Suisse (918 cereri), grupul elvetian UBS (579), Coutts & Co. Trustees Jersey (Insulele Canalului), sucursala a bancii engleze de private banking Coutts & Co, detinuta de grupul RBS (487 cereri), Societe Generale Bank & Trust Luxembourg, filiala din Luxemburg a bancii franceze Societe Generale (465 cereri), Landsbanki Luxembourg, divizie a fostei banci islandeze Landsbanki, intrata in insolventa in 2008 (404 cereri) si Rothschild Trust Guernsey Ltd, parte din grupul financiar bancar controlat de familia Rothschild.

Doua banci austriece si 30 din Germania sunt mentionate in documentele citate

De asemenea, si bancile austriece Raiffeisen Zentralbank (RZB) si Hypo Vorarlberg  au fost mentionate in investigatie deoarece ar fi ajutat persoane foarte bogate sa-si mute banii in conturi offshore pentru a evita plata taxelor.
   
Totodata, aproape 30 de banci germane, printre care si cea mai mare institutie financiara din Germania, Deutsche Bank, dar si Commerzbank, sunt mentionate in datele dezvaluite.

Evident, bancile, in marea lor majoritate, au negat implicarea in astfel de actiuni, sau si-au justificat actiunile ca fiind legale.

Credit Suisse si HSBC, doua din bancile cu cele mai mari divizii de gestionare a averilor din lume, au dezmintit sugestiile conform carora ar fi utilizat in mod activ structuri offshore pentru a-si ajuta clientii sa evite plata taxelor.

De asemenea, bancile austriece implicate in dosar spun ca pastrarea banilor in conturi bancare offshore nu este ilegala si ca au indeplinit toate cerintele autoritatilor de reglementare.

Autoritatile din mai multe state au deschis anchete pentru a verifica documentele

In schimb, autoritatile din mai multe tari au deschis anchete dupa publicarea documentelor care dezvaluie un vast sistem de evaziune fiscala.

Informatiile au provocat un seism politic in Islanda, numele premierului in functie fiind vehiculat in scandal, anchete in Franta, Spania si Australia, indignare in Rusia, si dezmintiri in cascada. Marea Britanie a anuntat ca analizeaza documentele, avand in vedere ca si numele tatalui premierului britanic, David Cameron, este mentionat in documentele citate.

La randul sau, guvernul panamez a dat publicitatii o declaratie in care sustine ca a urmat o politica de "toleranta zero" in toate domeniile privind serviciile financiare sau juridice care nu au un nivel ridicat de transparenta.
Documentele din Panama Papers acopera perioada anilor 70 pana in primavara acestui an.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus