Comisia Europeana vrea sa evite salvarea bancilor in dificultate de catre stat

La ora actuala exista foarte putine norme care sa prevada masurile ce trebuie luate de autoritati in cazul aparitiei unei crize bancare. Comisia Europeana a venit cu o propunere care acopera aceste situatii, scopul final fiind sa nu mai faca necesara interventia statului pentru salvarea bancilor de la faliment.

Criza a demonstrat ca atunci cand o banca se confrunta cu dificultati, acestea se pot raspandi in intregul sector financiar si dincolo de granitele unei tari. In plus, experimentele recente au aratat ca UE nu dispune de sistemele necesare pentru a raspunde la provocarile aparute.

Din acest motiv, grupul G20 a convenit ca trebuie creat un cadru pentru prevenirea si combaterea crizelor. In acest sens, Comisia Europeana a propus planul ce trebuie adoptat la nivelul UE.

Falimentele bancare nu trebuie sa ne sperie

“Bancile vor trebui sa faca fata dificultatilor si pe viitor. Este posibil chiar ca ele sa intre in faliment si trebuie sa li se permita acest lucru. Trebuie sa ne asiguram ca o pot face fara a distruge intregul sistem financiar si fara a apela la contribuabili pentru plata costurilor”, a precizat Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii in cadrul Comisiei Europene.Barnier a spus ca nicio banca nu trebuie sa fie prea mare sau prea interconectata pentru a da faliment.
In aceste conditii este necesar un cadru bine definit, astfel incat autoritatile de pe intreg teritoriul Europei sa fie pregatite pentru a face fata bancilor aflate in situatii de urgenta si a gestiona in mod organizat eventualele falimente ale acestora.

Alternativa la salvarea bancilor de la faliment

Noul cadru legislativ isi propune sa ofere o alternativa credibila la actiunile costisitoare de salvare a bancilor la care am asistat in ultimii doi ani, prin:
  • Masuri de pregatire si de prevenire, cum este cerinta ca institutiile si autoritatile sa pregateasca planuri de redresare si planuri de solutionare a situatiilor de criza;
  • Competente pentru luarea unor masuri timpurii, in vederea remedierii problemelor inainte de a deveni grave, cum este competenta supraveghetorilor de a cere inlocuirea conducerii sau de a cere unei institutii sa implementeze un plan de redresare;
  • Instrumente de solutionare a crizelor, cum este competenta de a efectua preluarea unei banci sau firme in dificultate de catre o institutie viabila sau de a transfera cel putin o parte a activitatilor acestora catre o banca-punte temporara.
O problema semnalata de CE este faptul nu exista sisteme care sa fata fata implicatiilor transfrontaliere in cazul falimentului unei banci care desfasoara activitati in mai multe tari europene.

De aceea, una din principalele provocari este crearea unor mecanisme eficiente prin care autoritatile sa coopereze cat mai bine posibil pentru a reduce la minimum orice efecte negative ale falimentului unei astfel de banci.

In acest sens, Comisia isi propune sa se bazeze pe autoritatile nationale de supraveghere, pentru crearea unor colegii de supraveghere a crizelor, in care reprezentantii acestora sa se reuneaasca pentru gasirea solutiilor anticriza.

Totodata, Comisia va propune ca noile autoritati europene de supraveghere, in special Autoritatea Banca Europeana, sa aiba rol de coordonare si de sprijin in situatii de criza, fara a afecta raspunderea fiscala a statelor membre.

Fonduri pentru salvarea bancilor in dificultate

O alta masura consta in crearea de fonduri nationale, pe baza contributiilor platite de banci. Acestea ar fi utilizate in scopul finantarii costului masurilor viitoare de salvare, dar si pentru a garanta ca supravietuirea unei banci neviabile este o optiune credibila.

“La ora actuala, hazardul moral este dominant in intregul sistem deoarece nu exista alternativa la actiunile de salvare ale guvernelor. Existenta unor mecanisme comune de finantare care sa evite utilizarea fondurilor contribuabililor ar trebui sa duca la intarirea cooperarii transfrontaliere si sa faciliteze planificarea din timp a modului in care vor fi impartite costurile salvarii unei banci transnationale neviabile”, se arata intr-un comunicat al Comisiei.

Aceste planuri pregatesc terenul pentru legislatia care urmeaza sa apara in primavara anului viitor.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB
Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB

In luna septembrie, s-au Implinit 5 ani de la Infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor In domeniul Bancar (CSALB), prima entitate care solutioneaza pe cale extrajudiciara litigiile dintre consumatori si comerciantii din sistemul financiar-bancar.

30 Septembrie 2020 | Info banci

Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi
Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi

UniCredit Bank copiaza modelul folosit de Revolut, ING Bank si Raiffeisen Bank si ofera un stimulent de 50 de lei clientilor care isi conving cunoscutii sa deschida conturi curente in lei, pentru ei sau pentru copiii/parintii lor.

18 Septembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus