Comisia Europeana vrea sa evite salvarea bancilor in dificultate de catre stat


La ora actuala exista foarte putine norme care sa prevada masurile ce trebuie luate de autoritati in cazul aparitiei unei crize bancare. Comisia Europeana a venit cu o propunere care acopera aceste situatii, scopul final fiind sa nu mai faca necesara interventia statului pentru salvarea bancilor de la faliment.

Criza a demonstrat ca atunci cand o banca se confrunta cu dificultati, acestea se pot raspandi in intregul sector financiar si dincolo de granitele unei tari. In plus, experimentele recente au aratat ca UE nu dispune de sistemele necesare pentru a raspunde la provocarile aparute.

Din acest motiv, grupul G20 a convenit ca trebuie creat un cadru pentru prevenirea si combaterea crizelor. In acest sens, Comisia Europeana a propus planul ce trebuie adoptat la nivelul UE.

Falimentele bancare nu trebuie sa ne sperie

“Bancile vor trebui sa faca fata dificultatilor si pe viitor. Este posibil chiar ca ele sa intre in faliment si trebuie sa li se permita acest lucru. Trebuie sa ne asiguram ca o pot face fara a distruge intregul sistem financiar si fara a apela la contribuabili pentru plata costurilor”, a precizat Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii in cadrul Comisiei Europene.Barnier a spus ca nicio banca nu trebuie sa fie prea mare sau prea interconectata pentru a da faliment.
In aceste conditii este necesar un cadru bine definit, astfel incat autoritatile de pe intreg teritoriul Europei sa fie pregatite pentru a face fata bancilor aflate in situatii de urgenta si a gestiona in mod organizat eventualele falimente ale acestora.

Alternativa la salvarea bancilor de la faliment

Noul cadru legislativ isi propune sa ofere o alternativa credibila la actiunile costisitoare de salvare a bancilor la care am asistat in ultimii doi ani, prin:

  • Masuri de pregatire si de prevenire, cum este cerinta ca institutiile si autoritatile sa pregateasca planuri de redresare si planuri de solutionare a situatiilor de criza;
  • Competente pentru luarea unor masuri timpurii, in vederea remedierii problemelor inainte de a deveni grave, cum este competenta supraveghetorilor de a cere inlocuirea conducerii sau de a cere unei institutii sa implementeze un plan de redresare;
  • Instrumente de solutionare a crizelor, cum este competenta de a efectua preluarea unei banci sau firme in dificultate de catre o institutie viabila sau de a transfera cel putin o parte a activitatilor acestora catre o banca-punte temporara.
O problema semnalata de CE este faptul nu exista sisteme care sa fata fata implicatiilor transfrontaliere in cazul falimentului unei banci care desfasoara activitati in mai multe tari europene.

De aceea, una din principalele provocari este crearea unor mecanisme eficiente prin care autoritatile sa coopereze cat mai bine posibil pentru a reduce la minimum orice efecte negative ale falimentului unei astfel de banci.

In acest sens, Comisia isi propune sa se bazeze pe autoritatile nationale de supraveghere, pentru crearea unor colegii de supraveghere a crizelor, in care reprezentantii acestora sa se reuneaasca pentru gasirea solutiilor anticriza.

Totodata, Comisia va propune ca noile autoritati europene de supraveghere, in special Autoritatea Banca Europeana, sa aiba rol de coordonare si de sprijin in situatii de criza, fara a afecta raspunderea fiscala a statelor membre.

Fonduri pentru salvarea bancilor in dificultate

O alta masura consta in crearea de fonduri nationale, pe baza contributiilor platite de banci. Acestea ar fi utilizate in scopul finantarii costului masurilor viitoare de salvare, dar si pentru a garanta ca supravietuirea unei banci neviabile este o optiune credibila.

“La ora actuala, hazardul moral este dominant in intregul sistem deoarece nu exista alternativa la actiunile de salvare ale guvernelor. Existenta unor mecanisme comune de finantare care sa evite utilizarea fondurilor contribuabililor ar trebui sa duca la intarirea cooperarii transfrontaliere si sa faciliteze planificarea din timp a modului in care vor fi impartite costurile salvarii unei banci transnationale neviabile”, se arata intr-un comunicat al Comisiei.

Aceste planuri pregatesc terenul pentru legislatia care urmeaza sa apara in primavara anului viitor.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Info banci


Neogen investeste in Conso

Conso.ro anunta atragerea in structura asociativa a societatii Conso Media Group SRL a unui investitor cu experienta in online, Neogen SA. Prin achizitie directa si majorarea capitalului social, Neogen detine aproximativ 27% din Conso.

10 Mai 2018 | Info banci

Banca Transilvania a preluat oficial Bancpost

Banca Transilvania a primit unda verde pentru integrarea Bancpost. Banca din Cluj a devenit actionar cu drepturi depline la entitatile preluate de la Eurobank Group, dupa ce a obtinut toate aprobarile necesare in acest scop. Un comunicat de presa al BT dezvaluie si detaliile tranzactiei.

4 Aprilie 2018 | Info banci

Ce tranzactii se confirma pe piata bancara din Romania?

Situatie rar intalnita pe piata bancara. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a respins tranzactia prin care OTP Bank intentiona sa preia Banca Romaneasca. Decizia nu a fost oficial explicata, insa era oarecum asteptata, avand in vedere termenul indelungat de analiza. In schimb, o alta tranzactie in derulare a primit toate aprobarile necesare.

19 Martie 2018 | Info banci

Angajatii din banci nu vor mai fi ''premiati'' pentru planul de vanzari

Angajatii din sistemul bancar nu vor mai putea fi motivati financiar sa vanda clientilor produse si servicii cat mai multe si cat mai complexe. Prevederea este cuprinsa intr-un Ghid emis de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) pe care trebuie sa il respecte toate institutiile aflate sub supravegherea BNR incepand din data de 13 ianuarie 2018.

8 Ianuarie 2018 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus