top banner

Comisia Europeana propune un mecanism unic de rezolutie pentru uniunea bancara

10 Iulie 2013 | Autor: Marius Serban

Comisia Europeana propune ca in cazul in cazul in care o banca se va confrunta cu dificultati grave, colapsul acesteia sa fie gestionat printr-un mecanism unic la nivel european, care sa nu mai implice banii contribuabililor.
La sfarsitul lui 2014, ar urma sa devina operational mecanismul unic de supraveghere la nivel european. Banca Centrala Europeana (BCE) va supraveghea in mod direct bancile din zona euro si din alte state membre, care vor sa adere la uniunea bancara, cum este cazul Romaniei.
Riscul de faliment nu poate fi eliminat
In pofida unei supravegheri unice mai stricte, bancile tot pot sa intampine probleme. Mecanismul unic de rezolutie ar urma sa rezolve aceste situatii, intr-o maniera care sa nu implice banii contribuabililor.
“Nu putem elimina riscul unor viitoare falimente bancare, dar, datorita mecanismului unic de rezolutie si Fondului de rezolutie, bancile si nu contribuabilii europeni, ar trebui sa fie cele care sa isi asume, in viitor, responsabilitatea pierderilor”, a precizat Jose Barroso, presedintele Comisiei Europene.
Cum se vor inchide bancile in liniste?
Mecanismul unic de rezolutie ar functiona in felul urmator:
-    BCE va avertiza cand o banca se va confrunta cu dificultati financiare majore si ar trebui sa faca obiectul procedurii de rezolutie;
-    un comitet de rezolutie – format din reprezentanti ai BCE, Comisiei Europene si autoritatilor de supraveghere bancara nationale – va pregati rezolutia bancii, precizandu-se fondurile necesare ce urmeaza a fi cheltuite din Fondul de rezolutie;
-    decizia finala cu privire la procedura de urmat va fi luata de Comisia Europeana, iar comitetul va pune in aplicare aceasta decizie.
Banii necesari pentru acoperirea pierderilor vor fi acumulati intr-un Fond unic de rezolutie bancare, unde toate bancile din uniunea bancara vor plati periodic contributii.
Solutia propusa de Comisia Europeana va elibera guvernele de povara de a salva bancile din banii publici.
Singurul inconvenient este ca acest mecanism nu mai tine cont de granitele statelor membre: bancile romanesti pot plati contributii la acest fond pentru a salva bancile din Grecia, de exemplu. Germania este principalul oponent, care a avertizat Comisia ca aceasta abordare ar incalca Tratatul de aderare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul