top banner

Comisia Europeana: bancile trebuie sa ofere pachete de cont curent mai usor de accesat

15 Octombrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Comisia Europeana a trasat principiile de baza ce ar putea guverna o viitoare directiva privind serviciile financiare pentru consumatori. Prin aceasta, se doreste asigurarea accesului fiecarui cetatean la un cont bancar, prin care sa deruleze operatiuni standard. In prezent, 30 milioane de europeni nu au posibilitatea sa isi deschida un cont bancar.
Pentru o mare parte din cetatenii Uniunii Europene chiar si detinerea unui cont bancar poate fi problematica, precizeaza Comisia Europeana intr-un raport lansat in dezbatere publica. Acest lucru este de neacceptat deoarece accesul la servicii financiare a devenit o conditie aproape obligatorie in vederea integrarii in societate, atat din punct de vedere economic cat si social.
Conform datelor oficiale, aproximativ 30 milioane de cetateni europeni, cu varsta peste 18 ani, nu au acces la un cont bancar, prin care sa deruleze operatiuni de baza, precum plati sau incasari.
Lipsa unui cont are implicatii negative majore. Fara el nu se poate accesa piata online, cetatenii nu pot beneficia de promotiile oferite de comertul in mediul electronic, trebuie sa suporte costurile mai mari ale tranzactiilor cu cash si intampina dificultati atunci cand doresc sa inchirieze o locuinta, sa isi primeasca salariul, drepturile banesti sau sa plateasca taxe.
Pe de alta parte, in ciuda eforturilor de autoreglementare a sistemului bancar, in anumite state membre, piata nu ofera facilitati moderne astfel incat toti cetatenii sa beneficieze de servicii financiare.
Eliminarea barierelor intre categoriile sociale
Conform Comisiei Europene, unul dintre principiile de baza pe care urmeaza sa fie desenata reglementarea viitoare este ca fiecare cetatean sa beneficieze prin contul curent, de un minim de functionalitati:
-    sa il poata deschide si inchide oricand;
-    sa aiba posibilitatea de a primi bani si de a retrage sume, atat fizic cat si electronic;
-    sa poata atasa un card de debit, de pe care sa retraga numerar sau cu care sa faca plati.
Aceste functionalitati trebuie sa fie accesibile oricarui cetatean al UE, indiferent de nationalitate sau rezidenta in cadrul spatiului unic.
De asemenea, criterii precum nivelul venitului, daca este sau nu angajat, istoricul de plata, gradul de indatorare nu pot fi luate in cosiderare la deschiderea contului.
Mai mult, Comisia Europeana doreste si stabilirea unui cost “rezonabil” al pachetului de cont curent standard, definirea notiuni de rezonabil urmand sa fie stabilita ulterior.
Totusi, facilitatea de overdraft nu trebuie sa faca parte din pachetul de baza. Accesul la credit nu este considerat o componenta necesara, oricare ar fi scopul sau forma liniei de credit oferite.
In ceea ce priveste disputele cu furnizorii de servicii financiare, statele membre trebuie sa puna la dispozitia clientilor posibilitatea de a le rezolva si in afara instantei, intr-un cadrul organizat si transparent, guvernat de reguli simple si nediscriminatorii.
Reglementarile vor aduce un grad sporit de accesibilitate
In consecinta, in noiembrie 2007 Comisia Europeana a transmis o solicitare catre toate partile implicate pentru a gandi o modalitate prin care aceste inegalitati pot fi eliminate, iar fiecarui cetatean sa ii fie facilitat accesul la un cont.
Acest lucru va fi posibil prin stabilirea unui cadru de reglementare unic pentru toate cele 27 de state ale Uniunii.
O runda de consultari publice a avut loc in 2009, iar in prezent este in derulare o noua sesiune. Fiecare cetatean al Uniunii Europene, organizatie sau autoritate publica isi poate trimite punctul de vedere pana pe 17 noiembrie pentru stabilirea variantei finale pe care se va baza viitorul act normativ.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul