Pozitia de lichiditate a bancilor se mentine in limite confortabile, insa componenta pe termen scurt a datoriei externe continua sa reprezinte o potentiala vulnerabilitate, conform BNR.
Vulnerabilitatea s-ar materializa la eventuale sincope externe de lichiditate, atenuate insa de resursele majoritar pe termen mediu si lung furnizate de catre bancile mama filialelor din Romania.
Administrarea riscului de lichiditate s-a imbunatatit in semestrul al doilea din 2010 prin completarea cadrului de reglementare, in sensul detalierii cerintelor existente privind rezerva de lichiditate.
De asemenea, dezechilibrul dintre creditele si resursele de finantare neguvernamentale a continuat sa se atenueze pe parcursul perioadei analizate. Acest lucru se manifesta pe de o parte a o expresie a dezintermedierii financiare, ritmul de reducere a creditelor fiind mai accentuat in comparatie cu acela de scadere a depozitelor atrase.
In structura, doar grupa bancilor cu cote de piata mai mici de 1% inregistra la finele lunii iunie o crestere a raportului credite/depozit.
Indicatorii de lichiditate ai sistemului bacar prezinta la finalul lunii iunie 2011 un nivel de 36,3% in cazul lichiditatii imediate si 143,5% in cazul activelor lichide raportate la pasive pe termen scurt.
Primul indicator este in usoara crestere anuala in timp ce al doilea prezinta o scadere anuala de 3,2 puncte procentuale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News