BNR: Lichiditatea se mentine la nivel confortabil in sistemul bancar romanesc

Pozitia de lichiditate a bancilor se mentine in limite confortabile, insa componenta pe termen scurt a datoriei externe continua sa reprezinte o potentiala vulnerabilitate, conform BNR.


Vulnerabilitatea s-ar materializa la eventuale sincope externe de lichiditate, atenuate insa de resursele majoritar pe termen mediu si lung furnizate de catre bancile mama filialelor din Romania.

Administrarea riscului de lichiditate s-a imbunatatit in semestrul al doilea din 2010 prin completarea cadrului de reglementare, in sensul detalierii cerintelor existente privind rezerva de lichiditate.

De asemenea, dezechilibrul dintre creditele si resursele de finantare neguvernamentale a continuat sa se atenueze pe parcursul perioadei analizate. Acest lucru se manifesta pe de o parte a o expresie a dezintermedierii financiare, ritmul de reducere a creditelor fiind mai accentuat in comparatie cu acela de scadere a depozitelor atrase.

In structura, doar grupa bancilor cu cote de piata mai mici de 1% inregistra la finele lunii iunie o crestere a raportului credite/depozit.

Indicatorii de lichiditate ai sistemului bacar prezinta la finalul lunii iunie 2011 un nivel de 36,3% in cazul lichiditatii imediate si 143,5% in cazul activelor lichide raportate la pasive pe termen scurt.

Primul indicator este in usoara crestere anuala in timp ce al doilea prezinta o scadere anuala de 3,2 puncte procentuale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus