BNR: Lichiditatea se mentine la nivel confortabil in sistemul bancar romanesc

Pozitia de lichiditate a bancilor se mentine in limite confortabile, insa componenta pe termen scurt a datoriei externe continua sa reprezinte o potentiala vulnerabilitate, conform BNR.


Vulnerabilitatea s-ar materializa la eventuale sincope externe de lichiditate, atenuate insa de resursele majoritar pe termen mediu si lung furnizate de catre bancile mama filialelor din Romania.

Administrarea riscului de lichiditate s-a imbunatatit in semestrul al doilea din 2010 prin completarea cadrului de reglementare, in sensul detalierii cerintelor existente privind rezerva de lichiditate.

De asemenea, dezechilibrul dintre creditele si resursele de finantare neguvernamentale a continuat sa se atenueze pe parcursul perioadei analizate. Acest lucru se manifesta pe de o parte a o expresie a dezintermedierii financiare, ritmul de reducere a creditelor fiind mai accentuat in comparatie cu acela de scadere a depozitelor atrase.

In structura, doar grupa bancilor cu cote de piata mai mici de 1% inregistra la finele lunii iunie o crestere a raportului credite/depozit.

Indicatorii de lichiditate ai sistemului bacar prezinta la finalul lunii iunie 2011 un nivel de 36,3% in cazul lichiditatii imediate si 143,5% in cazul activelor lichide raportate la pasive pe termen scurt.

Primul indicator este in usoara crestere anuala in timp ce al doilea prezinta o scadere anuala de 3,2 puncte procentuale.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB
Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB

In luna septembrie, s-au Implinit 5 ani de la Infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor In domeniul Bancar (CSALB), prima entitate care solutioneaza pe cale extrajudiciara litigiile dintre consumatori si comerciantii din sistemul financiar-bancar.

30 Septembrie 2020 | Info banci

Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi
Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi

UniCredit Bank copiaza modelul folosit de Revolut, ING Bank si Raiffeisen Bank si ofera un stimulent de 50 de lei clientilor care isi conving cunoscutii sa deschida conturi curente in lei, pentru ei sau pentru copiii/parintii lor.

18 Septembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus