BNR: Lichiditatea se mentine la nivel confortabil in sistemul bancar romanesc

Pozitia de lichiditate a bancilor se mentine in limite confortabile, insa componenta pe termen scurt a datoriei externe continua sa reprezinte o potentiala vulnerabilitate, conform BNR.


Vulnerabilitatea s-ar materializa la eventuale sincope externe de lichiditate, atenuate insa de resursele majoritar pe termen mediu si lung furnizate de catre bancile mama filialelor din Romania.

Administrarea riscului de lichiditate s-a imbunatatit in semestrul al doilea din 2010 prin completarea cadrului de reglementare, in sensul detalierii cerintelor existente privind rezerva de lichiditate.

De asemenea, dezechilibrul dintre creditele si resursele de finantare neguvernamentale a continuat sa se atenueze pe parcursul perioadei analizate. Acest lucru se manifesta pe de o parte a o expresie a dezintermedierii financiare, ritmul de reducere a creditelor fiind mai accentuat in comparatie cu acela de scadere a depozitelor atrase.

In structura, doar grupa bancilor cu cote de piata mai mici de 1% inregistra la finele lunii iunie o crestere a raportului credite/depozit.

Indicatorii de lichiditate ai sistemului bacar prezinta la finalul lunii iunie 2011 un nivel de 36,3% in cazul lichiditatii imediate si 143,5% in cazul activelor lichide raportate la pasive pe termen scurt.

Primul indicator este in usoara crestere anuala in timp ce al doilea prezinta o scadere anuala de 3,2 puncte procentuale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire
Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire

Mai multe banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele in lei, o miscare care poate anticipa reducerea inflatiei pe parcursul anului viitor.

11 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus