top banner

BCE va supraveghea direct bancile mari din zona euro

13 Decembrie 2012 | Autor: Marius Serban

BCE va supraveghea direct bancile mari din zona euro

Ministrii de finante ai zonei euro au ajuns in sfarsit la un acord privind mecanismul unic de supraveghere a bancilor europene. Cele mai mari banci vor fi supravegheate de Banca Centrala Europeana (BCE), iar restul de autoritatile nationale.
Noul acord face parte din planul de infiintare a Mecanismului Unic de Supraveghere a bancilor europene. Statele care nu sunt membre ale zonei euro – cum este si cazul Romaniei  - pot adera la acest mecanism. Totodata, vor beneficia si de drepturi de vot.
Drepturi de vot si pentru statele din afara zonei euro
Activitatea de politica monetara a BCE va fi separata de cea de supraveghere. In acest sens, se va infiinta un consiliul de administratie special pentru activitatile de supraveghere bancara. Daca Romania va adera la Uniunea bancara (asa cum presedintele Basescu propune), vom avea drepturi de vot in acest consiliu.
Statele membre ale zonei euro vor avea insa drept de veto. Orice decizie luate de acest consiliu poate fi respinsa de consiliul de administratie al BCE, unde sunt reprezentate doar statele membre ale zonei euro.
Bancile romanesti vor fi supravegheate tot de BNR
Conform BBC, bancile care urmeaza a fi supravegheate direct de BCE sunt cele cu active mai mari de 30 miliarde euro. La noi, cea mai mare banca (BCR) avea active totale de 16 miliarde euro, la sfarsitul lui septembrie 2012. Astfel ca toate bancile autohtone vor ramane mai departe sub supravegherea BNR.
De asemenea, autoritatile nationale isi pastreaza atributiile in domeniul protectiei consumatorilor, platilor si prevenirii spalarii banilor.
Mecanismul de Supraveghere Unica (MSU) urmeaza sa functioneze din martie 2014 si va permite pe viitor ca bancile cu probleme sa poata fi salvate direct din banii europeni. In prezent, banii sunt imprumutati statelor membre, care apoi ii directioneaza catre bancile locale.
MSU este unul din pilonii pe care Comisia Europena doreste sa construiasca Uniunea Bancara. Urmatoarele etape vizeaza:
-    un cadru legislativ unic pentru activitatile derulate de institutiile de credit in UE;
-    un mecanism unic pentru solutionarea crizelor bancare, prin introducerea unor proceduri stricte in cazul bancilor cu probleme financiare;
-    o schema unica de garantare a depozitelor bancare, care sa permita fondurilor de garantare nationale sa se imprumute intre ele, in cazul in care nu sunt suficienti bani pentru plata compensatiilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul