Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

BCE va supraveghea direct bancile mari din zona euro

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Info banci

 
BCE va supraveghea direct bancile mari din zona euro BCE va supraveghea direct bancile mari din zona euro

Ministrii de finante ai zonei euro au ajuns in sfarsit la un acord privind mecanismul unic de supraveghere a bancilor europene. Cele mai mari banci vor fi supravegheate de Banca Centrala Europeana (BCE), iar restul de autoritatile nationale.

Noul acord face parte din planul de infiintare a Mecanismului Unic de Supraveghere a bancilor europene. Statele care nu sunt membre ale zonei euro – cum este si cazul Romaniei  - pot adera la acest mecanism. Totodata, vor beneficia si de drepturi de vot.

Drepturi de vot si pentru statele din afara zonei euro

Activitatea de politica monetara a BCE va fi separata de cea de supraveghere. In acest sens, se va infiinta un consiliul de administratie special pentru activitatile de supraveghere bancara. Daca Romania va adera la Uniunea bancara (asa cum presedintele Basescu propune), vom avea drepturi de vot in acest consiliu.

Statele membre ale zonei euro vor avea insa drept de veto. Orice decizie luate de acest consiliu poate fi respinsa de consiliul de administratie al BCE, unde sunt reprezentate doar statele membre ale zonei euro.

Bancile romanesti vor fi supravegheate tot de BNR

Conform BBC, bancile care urmeaza a fi supravegheate direct de BCE sunt cele cu active mai mari de 30 miliarde euro. La noi, cea mai mare banca (BCR) avea active totale de 16 miliarde euro, la sfarsitul lui septembrie 2012. Astfel ca toate bancile autohtone vor ramane mai departe sub supravegherea BNR.

De asemenea, autoritatile nationale isi pastreaza atributiile in domeniul protectiei consumatorilor, platilor si prevenirii spalarii banilor.

Mecanismul de Supraveghere Unica (MSU) urmeaza sa functioneze din martie 2014 si va permite pe viitor ca bancile cu probleme sa poata fi salvate direct din banii europeni. In prezent, banii sunt imprumutati statelor membre, care apoi ii directioneaza catre bancile locale.

MSU este unul din pilonii pe care Comisia Europena doreste sa construiasca Uniunea Bancara. Urmatoarele etape vizeaza:

-    un cadru legislativ unic pentru activitatile derulate de institutiile de credit in UE;

-    un mecanism unic pentru solutionarea crizelor bancare, prin introducerea unor proceduri stricte in cazul bancilor cu probleme financiare;

-    o schema unica de garantare a depozitelor bancare, care sa permita fondurilor de garantare nationale sa se imprumute intre ele, in cazul in care nu sunt suficienti bani pentru plata compensatiilor.

Alte articole din Info banci

Info banci

Neogen investeste in Conso

Conso.ro anunta atragerea in structura asociativa a societatii Conso Media Group SRL a unui investitor cu experienta in online, Neogen SA. Prin achizitie directa si majorarea capitalului social, Neogen detine aproximativ 27% din Conso. Citeste mai mult

Banca Transilvania a preluat oficial Bancpost

Banca Transilvania a primit unda verde pentru integrarea Bancpost. Banca din Cluj a devenit actionar cu drepturi depline la entitatile preluate de la Eurobank Group, dupa ce a obtinut toate aprobarile necesare in acest scop. Un comunicat de presa al BT dezvaluie si detaliile tranzactiei. Citeste mai mult

Opinii recente

de Catalina Ipati Constantinescu

"Am avut un împrumut la Onnen care s-a cesionat la cei de la Tbi Credit. În data de 5. 10. 2018 am achitat suma comunicata ..."

Facebook