top banner

Bancile transmit zilnic ANAF, incepand cu 1 iulie, lista cu conturile clientilor

04 Iulie 2016 | Autor: Conso

Raportarea zilnica a conturilor bancare a intrat in vigoare la inceputul acestei luni. Astfel, bancile sunt obligate sa transmita la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ANAF, in fiecare zi, o lista cu persoanele care isi deschid sau inchid un cont bancar, fie ca este vorba de firme sau de persoane fizice.
In plus, bancile vor trebui sa raporteze Fiscului datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura pentru conturile deschise. Totodata, institutiile de credit vor transmite ANAF si o lista a celor care inchiriaza casete de valori, precum si a celor care intrerup contractul de inchiriere.
Pe de alta parte, institutiile de credit sunt obligate ca, la solicitarea Fiscului, sa comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitarii, toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum si informatiile si documentele privind operatiunile derulate prin respectivele conturi.
Raportarea zilnica ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 aprilie
Potrivit Codului de procedura fiscala, care a intrat in vigoare la inceputul acestui an, toate aceste prevederi ar fi trebuit sa se aplice inca de la data de 1 aprilie 2016, insa au fost amanate pentru ca sistemele informatice ale bancilor nu au fost adaptate noilor reglementari in timp util.
Conform procedurii de raportare, transmiterea informatiilor se va face zilnic, prin depunerea unei declaratii prin mijloace de transmitere la distanta, conform legii. Pentru depunerea declaratiei, institutiile de credit trebuie sa detina un certificat digital calificat.
In plus, bancile vor comunica Fiscului, la prima transmitere, inclusiv lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica care detin conturi deschise la data de 30 iunie 2016, conturi inchise in perioada 1 ianuarie 2010 – 30 iunie 2016, indiferent de data deschiderii, precum si datele de identificare ale persoanelor care au detinut/detin dreptul de semnatura pentru acestea.
De asemenea, institutiile de credit vor transmite lista persoanelor care au inchiriat casete de valori, cu contract valabil la data de 30 iunie 2016.
Datele la cerere trebuie transmise ANAF in cel mult 10 zile
Pe de alta parte, bancile au maximum zece zile la dispozitie pentru a transmite Fiscului rulajele si/sau soldurile conturilor, atunci cand acestea le sunt sunt solicitate. In acest caz, institutiile de credit trebuie sa comunice Fiscului toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum si informatiile si documentele privind operatiunile derulate prin respectivele conturi.
Termenul de transmitere a rulajelor si/sau soldurilor conturilor este de cel mult cinci zile lucratoare pentru solicitarile care vizeaza o perioada de pana la trei ani si cel mult zece zile lucratoare pentru solicitarile care vizeaza o perioada mai mare de trei ani.
Pana la finalul anului 2015, in baza reglementarilor vechiului Cod de procedura fiscala, bancile erau de asemenea obligate sa transmita catre ANAF mai multe date despre conturile detinute de clientii lor.
Totusi, institutiile de credit nu erau obligate sa furnizeze zilnic sau periodic informatii detaliate, asa cum se va intampla pe viitor. Mai exact, pana la intrarea in vigoare a noilor dispozitii, bancile erau obligate sa comunice aceste date bilunar, cu referire la conturile deschise sau inchise in perioada anterioara acesteia.
In schimb, bancile erau obligate si pana acum sa furnizeze anumite date Fiscului la cerere.
Fiscul poate verifica si conturile din strainatate ale romanilor
In acelasi timp, ANAF are posibilitatea sa verifice conturile bancare din strainatate ale contribuabililor rezidenti in Romania, in baza unei Declaratii de conformare cu prevederile Acordului multilateral pentru schimbul automat de informatii financiare, semnata de ministrul roman al Finantelor in 2014 impreuna cu ministrii Finantelor din alte tari.
Acordul permite Romaniei sa faca schimb de informatii la nivelul standardului convenit de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care prevede schimbul automat de informatii financiare intre tari si jurisdictii, in scopul identificarii persoanelor fizice sau firmelor care eludeaza fiscul, prin transferul banilor in conturi din strainatate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul