top banner

Bancile si-au transferat comisioanele de analiza dosar in alte costuri

18 Ianuarie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Bancile trebuie din acest an sa perceapa comisioane in suma fixa la analiza dosarului de credit, pentru acelasi tip de imprumut, conform noilor prevederi legislative. Multe banci au gasit insa portite ca sa mentina tarife diferentiate in functie de suma imprumutata, costurile fiind transferate in rata dobanzii sau in comisioanele de gestiune.

Obtinerea unui credit necesita plata unui comision pentru analiza dosarului de credit. Practica uzuala a fost ca bancile sa stabileasca un comision la acordare in forma procentuala. De exemplu, un comision de 3% insemna ca un client care solicita un credit de 30.000 euro achita 900 euro, iar altul care solicita 100.000 euro  - suporta un cost de 3.000 euro. In ambele cazuri, insa, procedura de lucru era in principiu aceeasi, numai ca banca incasa de trei ori mai mult in cel de-al doilea caz.

Legea 288/2010 a urmarit sa elimine aceste practici si a impus ca analiza dosarului sa aiba un cost in suma fixa pentru fiecare tip de credit acordat in cadrul aceleiasi institutii de credit.

Comisionul nu dispare, se transforma!


Pana in prezent, aproximativ jumatate din institutiile de credit au reusit sa isi definitiveze noua structura de costuri, eliminand exprimarea procentuala a comisionului de analiza dosar.

Cele mai multe nu au optat insa pentru exprimarea in suma fixa, ci au preferat sa elimine complet acest cost si sa majoreze corespunzator rata dobanzii sau comisioanele lunare procentuale.

Spre exemplu, BCR a renuntat la comisionul de analiza de 2,5% in cazul creditului ipotecar, dar a majorat marja de dobanda peste Euribor. In acest fel, sumele platite in final de fiecare client in parte depind tot de suma imprumutata, deoarece costurile sunt exprimate procentual.

Pe de alta parte, exista si cazuri in care bancile au adoptat recomandarile deputatilor. La Bancpost, analiza dosarului costa acum 500 lei in cazul creditelor negarantate si 1.500 lei sau 400 euro in cazul creditelor ipotecare sau de nevoi personale cu ipoteca. Comisioanele anterioare percepute pentru analiza dosarului de credit variau intre 1% si 3%.

Si la CEC Bank se intalneste aceeasi situatie: comisionul de analiza dosar de 0,25% din valoarea creditului s-a transformat in 250 lei pentru creditele de consum si in 500 lei pentru creditele garantate cu ipoteca.

Unele banci au transferat costul in comisionul de gestiune

Pe de alta parte, ING Bank si Banca Carpatica sunt doua exemple de banci care au gasit o modalitate prin care aplica litera legii, dar percep in continuare comisioane procentuale la acordarea imprumutului.

Astfel, pe langa un comision de analiza dosar exprimat in suma fixa, cele doua banci mai impun, o singura data la acordarea creditului, un comision procentual de administrare, aplicat la valoarea creditului.

Pentru un credit ipotecar de la ING Bank, clientii platesc 215 lei pentru analiza dosarului si un comision de administrare de 1% din valoarea creditilui, datorat la acordare. La Carpatica nu se plateste analiza dosarului, dar se retine 2% din creditul aprobat, sub forma de comision de administrare.

Bancile au reactionat la fel si dupa aparitia OUG 50/2010


Pana in 2010, bancile impuneau atat un comision fix de analiza dosar cat si unul de acordare, iar nivelul acestuia din urma ajungea chiar si la 6% din valoarea creditului solicitat.

Odata cu eliminarea comisionului de acordare prin OUG 50/2010, bancile au transformat comisionul de analiza in procent, fara sa reduca nivelul costurilor initiale. Iar, in momentul in care s-a impus o suma fixa au decis sa introduca aceste comisioane in marjele de dobanda.

Costul efectiv al analizei unui dosar de credit nu este insa reflectat decat in mica parte in aceste comisioane, dovada fiind si diferentele extrem de mari intre valorile practicate de diferite banci.

Valorile practicate de banci pentru analiza dosarului de credit

Banca

Credite de nevoi personale fara ipoteca

Credite ipotecare/imobiliare

comision vechi

comision nou

comision vechi

comision nou

BCR

3%

0 lei

2,5% - 3%

0 lei

Raiffeisen Bank

3%

0 lei

1,9% - 2,2%

0 lei

Alpha Bank

3%

0 lei

1%

0 lei

CEC Bank

0,25%

250 lei

0,25%

500 lei

Banca Transilvania

3%-4%

0 lei

2,5%

0 lei

Bancpost

3%

500 lei

1%-2%

1.500 lei/ 400 euro

Garanti Bank

3%

0 lei

2,5%

0 lei

sursa: bancile comerciale

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul