top banner

Sfaturi utile pentru schimbul valutar la banca

19 Ianuarie 2016 | Autor: Conso

Fiecare banca are o anumita politica de curs de schimb. In general, bancile mici si medii au cotatii mai bune pentru clienti, in vreme ce bancile mari sunt de evitat. Conso a analizat modul in care bancile stabilesc cotatiile,  pentru a permite celor interesati sa ia cea mai buna decizie.
In analiza noastra, am plecat pe trei directii. Ne-am pus in pielea celor care vor sa cumpere valuta, si am stabilit care sunt bancile care practica cele mai bune cursuri la vanzare. Dar sunt si romani care primesc valuta din strainatate si vor sa o schimbe pentru a face fata cheltuielilor zilnice – si atunci am vrut sa vedem si care sunt bancile care au cele mai bune cotatii pentru cei care vor sa vanda valuta. In final, am vrut sa vedem si care sunt cele mai lacome banci, adica cele care practica marje mari intre cursul de vanzare si cel de cumparare.
Analiza a luat in calcul datele afisate de banci in data de 19.01.2016 la orele 15. Insa observatiile facute de noi pe parcursul anilor trecuti arata ca politicile bancilor in aceasta materie nu au suferit schimbari majore.
Banca Feroviara, Carpatica si Alpha Bank, cele mai favorabile cursuri pentru client
Daca analizam cursul leu/euro practicat de casele de schimb valutar ale bancilor, constatam ca cel mai bun curs la vanzarea de euro, pentru client, era cel de la Banca Feroviara, respectiv 4,5380 lei. La aceeasi banca era si cel mai favorabil curs de cumparare, respectiv 4,5130 lei, de unde reiese ca marja dintre cursul de vanzare si cel de cumparare precticata de aceasta institutie este de doar 2,5 bani, cea mai mica din piata.
In categoria bancilor la care clientii obtin cele mai bune cotatii pentru tranzactiile valutare se afla si Banca Carpatica, cu un curs de vanzare de 4,5440 lei/euro, un curs de cumparare de 4,5040 lei/euro. In acelasi timp, banca se incadreaza in categoria celor mai putin profitabile pe acest segment, cu o marja de 4 bani intre cursul de vanzare si cel de cumparare.
De asemenea, Alpha Bank, cu o cotatie de 4,5530 lei/euro la vanzare si cu 4,5130 lei/euro la cumparare si o marja tot de 4 bani poate fi considerata o alegere buna pentru cei care vor sa faca schimbul valutar intr-o banca.
Si la Idea Bank merita sa mergi pentru o tranzactie de schimb valutar. Cursul de cumparare este de 4,5110, iar cel de vanzare de 4,5560, ambele aflate in topul celor mai avantajoase cotatii. Marja de 4,5 bani este si ea una care arata ca banca isi propune sa fie competitiva, punand profitul din aceasta operatiune pe plan secund.
Ce banci sunt de ocolit
La polul opus, cu marjele cele mai mari, obtinute din cotatiile defavorabile clientilor atat la vanzare cat si la cumparare se afla Intesa Sanpaolo Bank, unde diferenta dintre cursul de vanzare si cel de cumparare este 15,2 bani, de la 4,4460 lei/euro la cumparare (cel mai redus din piata) la 4,5980 lei/euro la vanzare.
Foarte aproape se afla si BRD Groupe Societe Generale, cu o diferenta de 15 bani intre cursul de vanzare si cel de cumparare. In acelasi timp, BRD practica si cel mai ridicat curs leu/euro la vanzare, respectiv 4,61 lei/euro, in timp ce la cumparare are una dintre cele mai scazute cotatii, respectiv 4,4600 lei/euro.
Diferente mari intre cursul de vanzare si cel de cumparare practica si Banca Comerciala Romana – 14,5 bani, OTP Bank Romania, UniCredit Bank si Raiffeisen Bank - 14 bani, Bancpost si Libra Bank - 12 bani, Piraeus Bank - 11 bani, ProCredit Bank - 10,6 bani si Banca Transilvania -  10 bani.
UniCredit Bank, OTP Bank, Libra Internet Bank si BCR practica, de asemenea, si cele mai ridicate cursuri la vanzare, respectiv peste 4,6 lei. Acestea, cu exceptia Libra, au si cele mai reduse cotatii la cumparare din piata, 4,46 lei/euro, dupa Intesa Sanpaolo Bank, cu 4,4460 lei/euro.
Cursul de schimb de cont si casele de schimb independente, alternative la ghiseul bancii
Asadar clientii trebuie sa se informeze bine inainte de a merge sa schimbe valuta, pentru a vedea unde gasesc cel mai bun curs de schimb, pentru a nu se trezi in fata unei cotatii defavorabile, odata ajunsi la ghiseu.
Ca alternativa, exista casele de schimb valutar independente, sau schimbul valutar pe cont curent. In acest ultim caz, clientii bancii pot beneficia de cursuri mai avantajoase fata de cei care vin direct la ghiseu si pot face schimbul valutar dintr-un cont in altul. Insa, ei trebuie sa detina conturi in ambele valute la aceeasi banca (ex. daca schimba euro in lei, trebuie sa detina un cont curent in euro si altul in lei).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul