Bancile concediaza personalul care lucreaza cu clientii

Scaderea numarului de angajati din sistemul bancar a continuat, in 2012, cand s-a observat o usoara intensificare a masurilor de restructurare a retelelor teritoriale. Reducerile de personal au afectat in special agentiile bancilor, nu si centralele.

La finalul lui 2012, numarul angajatilor din banci a fost de 61.769 persoane, conform datelor BNR, in scadere cu aproximativ 4.000 de persoane fata de anul anterior.

Reducerea s-a produs in special prin reducerea personalului din unitatile teritoriale. Volumul este simtitor mai mare decat in anii anteriori, ajungand la aproape jumatate din intreaga reducere a ultimilor 4 ani.

Din cei aproape 62.000 de angajati ai bancilor la final de 2012, un total de 20.176 reprezentau salariati din centrale, numarul acestora scazand in ultimul an cu mai putin de 600.

Si numarul agentiilor a scazut si a ajuns la 5.723 unitati, cu 300 mai putin decat in anul anterior.

Bancile nu renunta usor la unitati


Chiar daca in 2012 s-a accentuat ritmul de inchidere al agentiilor si reducere a personalului, bancile cauta sa isi mentina cat mai multe dintre unitatile deschise in anii de crestere economica.

Intre 2004 si finalul lui 2008, numarul angajatilor din banci a urcat cu aproape 22.000 de persoane, iar cel al agentiilor cu 3.283 unitati.

Similar, dupa 2008 si pana la finalul lui 2012, numarul angajatilor a scazut cu mai putin de 10.000 de persoane iar numarul agentiilor a scazut cu 600 unitati.

Restructurarea mai greoaie este cauzata de trei motive principale.

Pe de o parte, bancile nu vor sa renunte la agentii deoarece investitiile majore in retea nu s-au amortizat inca, iar inchiderea nu ar face altceva decat sa se marcheze intreaga pierdere.

In plus, bancherii spera ca situatia se va redresa, creditarea se va relua, iar unitatile vor fi din nou necesare. Costurile de mentinere a retelei pe o perioada de criza sunt mai mici decat costul de inchidere a unitatilor si redeschiderea lor peste cativa ani.

“Trebuie sa avem o viziune pe termen lung si sa nu distrugem aceasta retea”, a precizat de curand presedintele BRD, Philippe Lhotte.

In al doilea rand, felul in care este structurata piata din Romania nu permite inca migrarea intregii activitati pe zona de online, facand absolut necesare retelele de agentii.

“Lansarea unei banci online in momentul de fata in Romania nu pare viabila. Totusi, as putea vedea o banca ce exista deja pe piata si trece exclusiv pe zona de online sa poata rezista cativa ani”, a precizat Oana Petrescu, partener in cadrul Deloitte.

In al treilea rand, strategiile nu sunt adoptate local ci sunt dictate la nivel de grup. Nu intotdeauna actionarii straini isi adapteaza strategia la fiecare piata pe care sunt prezenti, iar in unele situatii politica de grup nu este politica optima pentru toate pietele pe care se afla respectivul jucator.
 
Cat costa angajatii?

Conform datelor BNR, salariul mediu brut pe banca in 2012 a fost de 5.020 lei, cu usoare fluctuatii lunare date de primele de vacanta sau de final de an. Astfel, la nivel de sistem, costul cu salariile ajunge la aproximativ 3,72 miliarde lei (850 milioane euro) pe an.

Nivelul salariului nu este defalcat insa pe grupe de angajati astfel incat nu se poate determina cat castiga un angajat din centrala bancii si cat un salariat de la ghiseu.

In mai multe randuri insa, angajatii bancilor au tras un semnal de alarma asupra discrepantelor mari intre salariile primite de persoanele care lucreaza in unitati si cei care au functii de conducere in centrala bancii.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus