top banner

Bancherii sunt optimisti, cu toate ca in ultimele luni au inasprit conditiile de creditare

02 Iunie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Bancherii sunt optimisti, cu toate ca in ultimele luni au inasprit conditiile de creditare

In primele luni ale anului, bancherii au inasprit standardele de creditare intr-o proportie destul de semnificativa. In perioada urmatoare, principalele banci au in vedere relaxarea sau cel putin mentinerea standardelor de creditare, conform unui sondaj realizat de BNR. Situatia financiara a clientilor inca nu inspira siguranta pentru bancheri.
Bancherii au recunoscut ca au fost mai restrictivi in primul trimestru din 2010 cazul creditelor pentru locuinta acordate populatiei. Altii, nu au modificat deloc standardele de creditare comparativ cu iarna anului 2009.
Din primele 10 banci din piata, doar o proportie 5% - calculata in functie de cota de piata – a raspuns ca a existat o relaxare a propriilor conditiile de creditare in cazul imprumuturilor destinate achizitiei de locuinte, conform unui sondaj realizat de BNR in aprilie 2010.
O tendinta similara s-a observat si in cazul imprumuturile de consum. Mai multe de jumatate dintre banci au mentinut oferetele nemodificate, in timp ce o treime au trecut chiar la inasprirea conditiilor de acordare a finantarii. Masurile luate de institutiile de credit au vizat, in principal, cresterea costului creditului si diminuarea gradului maxim de indatorare.
 “Este posibil sa se fi ajuns la un punct de echilibru privind restrictivitatea conditiilor de creditare”, se precizeaza in raportul realizat de BNR, pe baza raspunsurilor bancherilor. 
Totusi, bancherii sunt optimisti. Peste 20% din cei chestionati, conform cotei de piata, au precizat ca se asteapta la o relaxare intr-o anumita masura a standardelor de creditare a populatiei, iar 70% au sustinut ca vor mentine conditiile neschimbate si in trimestrul II.
Ce impiedica relaxarea conditiilor de creditare?
Riscurile asociate garantiilor, situatiei financiare si bonitatii clientilor sunt factorii principali care au contribuit la modificarea standardelor de creditare.
Pe de alta parte, in chestionarului transmis de BNR, bancile considera ca deciziile de politica monetara si prudentiala ale Bancii Centrale au avut o contributie mai redusa, si in scadere, in directia inaspririi acestor standarde.
“Nivelul mediul al LTV (loan-to-value, ponderea creditului in valoarea garantiei) pentru creditele nou acordate a a inregistrat o usoara crestere. Relaxarea acestui indicator este posibil sa nu continue datorita mentinerii ridicate a perceptiei la risc fata de evolutia pietei imobiliare. Gradul de indatorare nu a inregistrat schimbari notabile, posibil urmare a incertitudinii din piata muncii”, se precizeaza in concluziile BNR.
Acest lucru inseamna ca bancile nu au de gand in viitorul apropiat sa reduca nivelul avansului minim la credite imobiliare.
Bancherii vad cererea de credite scazuta
Cererea de credite a scazut, conform perceptiei bancherilor, corectand tendinta de crestere semnalata in ultimele doua trimestre.
Aceasta schimbare de comportament din partea populatiei nu este insa perceputa de institutiile de credit ca fiind de lunga durata, iar asteptarile pentru perioada urmatoare se mentin in teritoriu pozitiv.
Corectia preturilor locuintelor a continuat si in primul trimestru, fiind semnalata de 50% din institutiile de credit, procent in scadere fata de trimestrul anterior. Aceasta corectie a preturilor s-a reflectat indirect in politica de creditare a institutiilor de credit pe tot parcursul anului 2009.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul