Asociatiile britanice de protectie a consumatorilor au largit aria produselor financiare de evitat

Principala asociatie de protectie a consumatorilor din Marea Britanie a revizuit lista produselor financiare care ar trebui evitate. Numarul a urcat la 13, mare parte regasindu-se si pe piata romana.


Dupa ce in urma cu doua luni, asociatia de consumatori Which! oferea o lista restransa de produse financiare care nu ofera un raport avantaje/pret in beneficiul consumatorilor, acum numarul acestora a urcat la 13.

Pe langa asigurarea telefoanelor mobile, a cardurilor si depozitele structurate, lista revizuita contine inlcusiv creditele la domiciliu sau planurile de rambursare a datoriilor, incheiate cu recuperatorii de creante.

Asociatia atentioneaza asupra dobanzilor mari aferente creditelor pe termen scurt, in ciuda promovarii foarte mari a acestui produs financiar. Ca o alternativa, Which! propune creditele clasice, a caror costuri pot fi de cateva zeci de ori mai reduse.

Si in Romania diferenta de costuri intre creditele pe termen scurt si cardurile de credite, spre exemplu, ramane una substantiala.

Semnarea unui contract cu o firma de recuperare creante se poate dovedi o decizie mai putin inspirata pentru un datornic. In loc sa ii restructureze planul initial de rate pentru a facilita rambursarea datoriilor, de multe ori sumele sunt solicitate integral in avans sau intr-o perioada foarte scurta de timp.

Acest tip de stingere a datoriilor este intalnit si in Marea Britanie, dar de multe ori sensul este invers: clientul contacteaza o firma specializata, pentru a negocia preluarea datoriei.

Indiferent de situatie, costurile mari sunt unul dintre principalele dezavantaje ale acestei “intermedieri”.

Pe lista mai sunt incluse produsele de investitie care promit un randament minim garantat, randament care de multe ori nu este atins, precum si asigurarile de protectie atasate creditelor, strict reglementate de curand de catre autoritatile britanice.

Astfel de produse se regasesc frecvent si in Romania, multe baci impunand incheierea unei asigurari de viata/somaj la obtinerea unui credit negarantat.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB
Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB

In luna septembrie, s-au Implinit 5 ani de la Infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor In domeniul Bancar (CSALB), prima entitate care solutioneaza pe cale extrajudiciara litigiile dintre consumatori si comerciantii din sistemul financiar-bancar.

30 Septembrie 2020 | Info banci

Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi
Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi

UniCredit Bank copiaza modelul folosit de Revolut, ING Bank si Raiffeisen Bank si ofera un stimulent de 50 de lei clientilor care isi conving cunoscutii sa deschida conturi curente in lei, pentru ei sau pentru copiii/parintii lor.

18 Septembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus