top banner

ANPC incearca sa stopeze abuzurile recuperatorilor de creante

28 Ianuarie 2016 | Autor: Conso

Recuperatorul de creante nu va mai avea voie sa hartuiasca, oprime sau sa abuzeze o persoana in vederea recuperarii debitelor, nu va mai putea sa perceapa dobanzi si comisioane de la debitor si nici sa il contacteze in intervalul 20.00 - 09.00. In plus, clientul nu poate fi cautat la locul de munca si nici prin intermediul altor persoane.
Prevederile sunt cuprinse in proiectul de Ordonanta de Guvern privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor prin care este transpusa in legislatia romaneasca Directiva 17/2014.
Documentul contine reglementari concrete cu privire la activitatea firmelor de recuperare de creante, care pana in prezent nu erau supuse unor reguli clare, ceea ce a permis numeroase abuzuri asupra consumatorilor.
Presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), Alin Iacob, sustine ca, in prezent, aceste firme functioneaza fara niciun fel de lege care sa le reglementeze activitatea. "Sunt niste simple SRL-uri, de obicei organizate in jurul unor call-center-uri la care, din cate stim noi, lucreaza tineri studenti fara o pregatire temeinica, a caror principala sarcina este sa ii sune pe consumatori la orice ora, inclusiv in weekend, sa sune vecinii, sa sune la locul de munca al consumatorului. Un astfel de comportament poate fi foarte usor incadrat aproape de hartuire", spune Alin Iacob.
AURSF: Reglementarea firmelor de recuperare nu a fost dorita de autoritati
El sustine ca, de-a lungul anilor, aceste firme erau in mod direct protejate de decidenti, existand chiar documente in relatia cu Fondul Monetar International care atesta faptul ca reglementarea acestor firma nu a fost dorita de catre autoritati.
"O reglementare a ANPC ar fi extrem de binevenita. De altfel, a mai fost o initiativa parlamentara in acest sens, dar din pacate ea a fost blocata de influenta pe care aceste SRL-uri obscure se pare ca o au asupra decidentilor economico-politici astfel incat acestea isi desfasoara activitatea netulburate, fara a fi reglementate si supravegheate de atat de multa vreme. Din punctul nostru de vedere, se impune cu necesitate si cu mare rapiditate reglementarea acestor entitati", a subliniat Alin Iacob.
Referitor la faptul ca firmele de recuperare nu vor mai avea voie sa perceapa dobanzi pentru debitele preluate, reprezentantul AURSF sustine ca nici pana in prezent nu era clar cu erau percepute aceste dobanzi, societatile in cauza nefiind banci sau IFN-uri. 
In privinta faptului ca bancile nu vor mai avea voie sa vanda oricum si orice credit, Alin Iacob spune ca este firesc sa fie asa pentru ca, daca banca isi permite sa vanda creditul pe o suma derizorie, de 2% sau 5% din valoarea datoriei, aceasta oferta ar trebui facuta mai intai clientului.
Afisarea datoriei clientului la scara blocului, interzisa
Astfel, in afara de excluderile mentionate, Ordonanta mai interzice "cesionarea contractului de credit si a accesoriilor precum si a creantei catre o entitate care nu are sediul social sau o sucursala in Romania, cu exceptia cazului in care consumatorul solicita in mod expres acest lucru". De asemenea, firma de recuperare nu va mai avea voie sa perceapa costuri aferente activitatii de recuperare sau sa deruleze activitati de recuperare creante in perioada alocata contestatiilor.
Totodata, recuperatorilor le este interzis sa utilizeze amenintari sau alte tehnici agresive cu scopul de a vatama fizic ori psihic consumatorul ori rude ale acestuia, ori de a-i afecta reputatia sau proprietatea. Nici vecinii nu vor mai afla de creanta debitorului, pentru ca firmele de recuperare nu vor mai avea voie sa afiseze la usa apartamentului/blocului notificari/somatii/adrese in legatura cu recuperarea creantelor.
Bancile nu mai au voie sa vanda creditele catre societati din grup
In acelasi timp, actul normativ interzice cesionarea de creante catre entitati de recuperare care au printre actionari creditorul cedent initial sau pe oricare dintre cedentii ulteriori. "Cesiunea se notifica de catre cedent consumatorului, in termen de 10 zile calendaristice de la incheierea contractului de cesiune, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Notificarea este redactata in scris, intr-un limbaj clar, vizibil si usor de citit".
Consumatorul va avea dreptul sa conteste existenta debitului sau cuantumul acestuia, insa, daca nu va depune contestatie in termenul de 30 de zile calendaristice dat de lege, nu inseamna ca recunoaster suma si ca nu mai are dreptul sa se adreseze instantei.
In plus, conform Ordonantei, contractele de credit pot fi cesionate numai catre creditori, iar dupa data intrarii in vigoare a contractului de cesiune, contractul de credit nu mai produce efecte intre creditorul cedent si consumator.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul